Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ιταλίας μετά τη συνάντηση τους σήμερα στη Ρώμη
- 22/10/2009Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογο του κ. Franco Frattini. Μετά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας είπε στη δήλωση του: «Η συνάντηση μου με τον Υπουργό κ. Κυπριανού ήταν συνάντηση με έναν παλιό φίλο και συνάδελφο. Η Ιταλία και η Κύπρος έχουν κοινή ευρωμεσογειακή προοπτική. Εργαζόμαστε πάνω σ΄ αυτό και επαναβεβαιώσαμε για ακόμη μια φορά ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση που για πρώτη φορά εισάγει η Συνθήκη της Λισαβόνας μάς επιτρέπει να κάνουμε αρκετά βήματα μπροστά σε πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος.


Ο κ. Κυπριανού με ενημέρωσε επίσης για τις εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό και το διάλογο που διεξάγουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Οι εξελίξεις αυτές δυστυχώς δεν οδήγησαν ακόμη σε οριστική λύση, όπως εμείς επιθυμούμε.

Είναι σαφές ότι αναφερθήκαμε και στη συζήτηση που διεξάγεται, καθώς και στα επακόλουθα που θα έχει το έγγραφο της Επιτροπής για τη διεύρυνση και, πιο συγκεκριμένα, το κεφάλαιο που αναφέρεται στην Τουρκία. Όπως είναι γνωστό, η Ιταλία θεωρεί ότι οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να παραμείνουν ανοικτές στην Τουρκία, αλλά είναι προφανές ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που αναφέρονται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά, αλλά κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να πληροί όλες τις υποχρεώσεις της. Αυτό, όπως και άλλα θέματα, πρέπει να συζητηθεί με ευρωπαϊκό πνεύμα. Το ευρωπαϊκό πνεύμα είναι απολύτως απαραίτητο διότι, όπως γνωρίζετε, στην Ευρώπη υπάρχουν διαφορετικές ευαισθησίες απέναντι στην Τουρκία. Η Γαλλία, επί παραδείγματι, δεν έχει την ίδια προσέγγιση με την Ιταλία όσο αφορά την ένταξη της Τουρκίας. Η γνώμη μου όμως παραμένει ότι οι πόρτες πρέπει να παραμείνουν ανοικτές στην Τουρκία και η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι υπάρχουν υποχρεώσεις και ότι οι υποχρεώσεις αυτές πρέπει να γίνουν σεβαστές. Ενημέρωσα τον συνάδελφο και φίλο Μάρκο Κυπριανού ότι στα μέσα Νοεμβρίου θα συνοδεύσω τον Πρόεδρο Giorgio Napolitano στην επίσκεψη του στην Τουρκία. Θα είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να συζητήσω και αυτό το θέμα με την τουρκική ηγεσία».

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού στη δήλωση του ανέφερε τα ακόλουθα: «Όπως είπε ο φίλος και συνάδελφος μου Franco, είχαμε μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα διμερή και ευρωπαϊκά θέματα και πιο ειδικά το θέμα της διεύρυνσης εν όψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, κυρίως σε ό,τι αφορά την Τουρκία, θέμα πολύ σημαντικό για μας. Η Κύπρος αποδέχεται να γίνει μέλος της ΕΕ η Τουρκία, αλλά εμείς χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, όχι απλώς μια Τουρκία στην Ευρώπη. Πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να πληροί όλους τους όρους και τις υποχρεώσεις που εκπλήρωσαν όλες οι άλλες υποψήφιες χώρες. Αυτός ο όρος αποφασίστηκε από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν εκπλήρωσε ακόμη τις υποχρεώσεις που ανέλαβε, τουλάχιστον αυτές που αφορούν την Κύπρο, όπως καθορίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2005. Μετά από τόσα χρόνια και αν δεν υπάρξει βελτίωση ή πρόοδος μέχρι τον Δεκέμβριο, πιστεύουμε ότι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως να μην συνέβη τίποτα. Αυτή είναι η θέση της Κύπρου. Αν κάποια χώρα αρνείται να συμμορφωθεί, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Αυτό όμως θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με όλους τους ομολόγους μου, διότι πρόκειται για ευρωπαϊκό θέμα για το οποίο πρέπει η Ευρώπη να αποφασίσει.

Με την Ιταλία υπάρχει καλή συνεργασία και σε άλλα θέματα, όπως εκείνα που αφορούν τη Μεσόγειο και τη μετανάστευση. Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση απόψεων πάνω στα θέματα αυτά για τα οποία συντονίζουμε την πολιτική μας».

Στη συνέχεια κληθείς από δημοσιογράφο να πει τί εννοεί όταν λέει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί «σαν να μην τρέχει τίποτα», ο κ. Μάρκος Κυπριανού ανέφερε: «Σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και απλώς της απηύθυνε έκκληση να το πράξει. Και η τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσδιορίζει σαφώς όλες τις υποχρεώσεις της Τουρκίας και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία δεν τις εκπλήρωσε. Σε αυτό το σημείο, μετά από τόσα χρόνια, κρίνουμε ότι η Τουρκία πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της άρνησης της. Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, δεν είναι τεχνικά προβλήματα για τα οποία θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε ένα χρονοδιάγραμμα. Είναι πολιτική απόφαση για την Τουρκία και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Δεν επιθυμώ να εισέλθω σε λεπτομέρειες διότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τους εταίρους μας τον Δεκέμβριο».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:50 PM