Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού μετά τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο - 14/11/2009


Είχα σήμερα τη χαρά και την τιμή να επισκεφθώ την έδρα του Αραβικού Συνδέσμου και να προσφωνήσω το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου.


Σκοπός της επίσκεψής μου ήταν η συνέχιση των διμερών διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου που άρχισαν πέρυσι το Φεβρουάριο στη βάση του Μνημονίου που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2007.

Είχα, επίσης, την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Amr Moussa, τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την πρόσκληση.

Στη διάρκεια της επίσκεψης επιβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακά εξαίρετες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Αραβικού Συνδέσμου και εκφράστηκε από κοινού η επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Απόδειξη τούτου είναι και η διαπίστευση του πρώτου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Αραβικό Σύνδεσμο τον περασμένο Αύγουστο.

Ανέφερα ότι η Κύπρος αναγνωρίζει και αποδίδει τεράστια σημασία στο ρόλο της ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου και στηρίζει την ενίσχυση και θεσμοθέτηση των σχέσεων και του διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου. Θεωρούμε ότι αυτό θα προωθήσει την αμοιβαία κατανόηση, τη συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και για άλλα θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπου η Κύπρος και ο Αραβικός Σύνδεσμος έχουν κοινές προσεγγίσεις. Ειδικότερα για το Μεσανατολικό, σημείωσα την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι στηρίζει, και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη λύση δύο κρατών που θα προνοεί τη δημιουργία ενός βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.

Είχα, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσω τους Αντιπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου για τις συνομιλίες που διεξάγονται για την επίλυση του Κυπριακού. Τόνισα τη δέσμευση της πλευράς μας στην επίτευξη μιας λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα καθώς και την αναγκαιότητα όπως και η άλλη πλευρά τηρήσει εποικοδομητική στάση σε αυτή την προσπάθεια. Η λύση θα πρέπει να προκύψει μετά από συμφωνία των δύο πλευρών στην Κύπρο, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, η Τουρκία, η οποία δημιούργησε και διατηρεί το πρόβλημα, παραμένει βασικός παίκτης της διαδικασίας και οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Ήγειρα επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.

Επιθυμώ, τέλος, να εκφράσω την ικανοποίηση μου για το επίπεδο του ενδιαφέροντος και της κατανόησης που βρήκαμε από τον Αραβικό Σύνδεσμο και την προσδοκία για συνέχιση της μεταξύ μας συνεργασίας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:23:02 PM