Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, Λουξεμβούργο - 26/06/2012


Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών μελών της ΕΕ αποφάσισαν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ‘Ένωσης με το Μαυροβούνιο. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου 2012, κατόπιν υιοθέτησης της σχετικής απόφασης από το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η σημερινή απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική, όχι μόνο του Μαυροβουνίου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων,» τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών που συμμετέχει στο Συμβούλιο. Στην παρέμβασή της, η Υπουργός Εξωτερικών εξήρε τις προσπάθειες της Δανικής Προεδρίας που οδήγησαν στην επίτευξη συμφωνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Μαυροβουνίου, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Κύπρου στην προοπτική ένταξης της χώρας, και γενικότερα των Δυτικών Βαλκανίων.

Ενόψει της ανάληψης, από την Κύπρο, της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία που αποδίδεται στη διαδικασία διεύρυνσης, η οποία θα αποτελέσει και μια από τις προτεραιότητες της Προεδρίας. Υπογράμμισε δε το ρόλο της διεύρυνσης ως εργαλείο για την θεμελίωση και προώθηση της ειρήνης και ασφάλειας στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Η Κύπρος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και τις θέσεις όλων των κρατών μελών, για επίτευξη ουσιαστικής προόδου στη ενταξιακή διαδικασία του Μαυροβουνίου, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:40:01 PM