Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Υπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Μονομερής δήλωση - Τουρκία – ΕΕ
- 09/12/2009Από την αρχή η Κύπρος είχε στοχευμένα μέτρα και ήθελε τα κεφάλαια που θα περιλάμβανε στην μονομερή δήλωση να σχετίζονται με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.


Ο κ. Κυπριανού επεξήγησε ότι «αυτά αφορούν τη μη εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο και τις απειλές για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς εάν είναι επιτυχής μοχλός πίεσης η μονομερής δήλωση, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «από τη στιγμή που ήταν στοχευμένη η επιλογή κεφαλαίων θα είναι και επιτυχής και με τον τρόπο αυτό, τη στιγμή αυτή, έχουν παγώσει 14 κεφάλαια για την Τουρκία».

Οπως εξήγησε ο κ. Κυπριανού τα έξι κεφάλαια δεν περιλαμβάνονται στα οκτώ τα οποία έχουν παγώσει από το 2006 ενώ διευκρίνισε ότι η μονομερής δήλωση έγινε προφορικά χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, καταγράφεται τώρα και απομένει η διαδικασία καταγραφής των πρακτικών».

«Υπάρχει διαφορά της ανεπίσημης έκφρασης αντίθεσης από την επίσημη σύνδεση των κεφαλαίων με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας που έγινε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των έξι κεφαλαίων είπε ότι αυτά θα ανακοινωθούν στην ώρα τους προσθέτοντας ότι «σίγουρα θα είναι συνδεδεμένα με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση εάν θα ανοίξει το κεφάλαιο για το περιβάλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας ο κ. Κυπριανού είπε ότι «εάν είναι τεχνικά έτοιμο μέχρι την Διακυβερνητική Διάσκεψη στις 21 Δεκεμβρίου η Κύπρος δεν έχει αντίρρηση για κάτι τέτοιο, γιατί το κατατάσσει στα τεχνικά κεφάλαια».

Τα έξι κεφάλαια που περιλαμβάνονται στην μονομερή δήλωση είναι : «Ελευθερία και Διακίνηση Εργαζομένων, Δικαστική Εξουσία και Θεμελιώδεις Ελευθερίες, Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια, Παιδεία και Πολιτισμός, Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας και Ενέργειας».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:23:24 PM