Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για τις επαφές του στη Νέα ΥόρκηO Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης προέβη, σήμερα, σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ αναφορικά με τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon, στη Νέα Υόρκη.


Σε ερώτηση για το ζήτημα που προέκυψε στην Κωνσταντινούπολη και για το αν διευκρινίστηκε κάτι σε σχέση με τις ευθύνες, αν ήταν μια παρεξήγηση, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Πριν προλάβω να πω εγώ οτιδήποτε, με τον τρόπο που παρουσίασε το θέμα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, φαινόταν ότι δεν υπήρχε λόγος να δοθεί συνέχεια σε αυτό που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη. Κατόπιν τούτου, προτίμησα να εισηγηθώ να μην συζητήσουμε περαιτέρω το θέμα, να το αφήσουμε πίσω μας και να συγκεντρωθούμε στην προσπάθεια που γίνεται μεταξύ των δυο ηγετών για την αναζήτηση λύσης, αρχής γενομένης από την αναζήτηση περαιτέρω συγκλίσεων, οι οποίες θα δείξουν, εάν επιτευχθούν, πως μπαίνουμε πια στην εξέταση των κεφαλαίων του εδαφικού και της ασφάλειας».

Αναφορικά με το εάν έχει ξεκάθαρη εικόνα η Λευκωσία για τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη, για το τι έγινε, ποιος το προκάλεσε, ποιος έκανε λανθασμένους χειρισμούς και πού απέβλεπε όλη αυτή η ιστορία, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Έχουμε ξεκάθαρη εικόνα του τι έχει συμβεί, πρόκειται για μια διαδοχή γεγονότων, δίνονται οι εξηγήσεις για το πώς έχει συμβεί, υποδείξαμε επανειλημμένα στους εκπροσώπους του Γενικού Γραμματέα το τι έπρεπε να κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη και δεν έκαναν και το τι δεν έπρεπε να κάνουν. Όπως γνωρίζετε, ο Γενικός Γραμματέας μίλησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχω ακούσει τον Γενικό Γραμματέα τι είπε εισαγωγικά, θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Έχετε δίκαιο όταν λέτε ότι το σοβαρό είναι να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια για τη λύση. Ασφαλώς, εμείς εκείνο το οποίο θέλουμε είναι τον διακριτό χειρισμό μεταξύ της αποστολής των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, όπου εκεί οι ηγέτες συναντώνται σύμφωνα με τους όρους εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας επί ίσοις όροις, αλλά, παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία υφίσταται, είναι κράτος μέλος του ΟΗΕ και επομένως εκεί που η δράση γίνεται ως Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει η μια με την άλλη ιδιότητα να μην συγχύζονται».

Σε σχόλιο ότι ο Γενικός Γραμματέας είναι έτοιμος να προεδρεύσει σε διεθνή διάσκεψη, ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε: «Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την επιθυμία να έχει συνάντηση με τους δυο ηγέτες ο ίδιος, χωρίς άλλους, χωρίς τρίτες χώρες ή οποιονδήποτε άλλο και, ασφαλώς, χωρίς να ορίζει ο ίδιος χρόνο. Είπε ότι σε σχέση με αυτήν την επιθυμία που έχει, αναμένει από εμάς, τις πλευρές, να του υποδείξουμε το πότε. Η απάντηση ήταν ότι εμείς ευχαρίστως θα θέλαμε να γίνει αυτή η συνάντηση υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα, αλλά θεωρούμε ότι το πότε θα εξαρτηθεί από τη δημιουργία των συγκλίσεων αυτές τις εβδομάδες, μήνες, όταν είναι η κατάσταση ώριμη για να δώσει την ευκαιρία στη συνάντηση σε ένα τόσο ψηλό επίπεδο να έχει και επιτυχία.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε πιστεύει ότι θα είναι ώριμες οι συνθήκες για μια τέτοια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι αυτό θα καθοριστεί από τους ηγέτες και τις συγκλίσεις που θα επιτευχθούν. «Εκείνο που δεν πρέπει να γίνει είναι η επανάληψη ενός Greentree: Nα γίνει αυτή η συνάντηση και στο τέλος να μην πετύχει. Πρέπει να πετύχει. Τώρα οι συνομιλίες γίνονται μεταξύ των δύο ηγετών στην παρουσία του κ. Eide ή κάποιου άλλου εκπροσώπου, όπως η κα Buttenheim, η οποία αναχωρεί. Η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα πρέπει να παράξει αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

Σε σχόλιο ότι δεν υπάρχει κοινή εκτίμηση για το πού είναι οι συγκλίσεις, οι αποκλίσεις και πού οι διαφωνίες και ότι θέλαμε ένα τρίπτυχο, το οποίο τελικά δεν θα γίνει, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε πως «η πλευρά μας, από ό,τι εγώ αντιλαμβάνομαι, επιδίωκε ένα έγγραφο δικό μας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος πηγαίνει και συναντά τον κ. Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις, να έχει μια συνολική εικόνα, διότι τα έγγραφα είναι πάρα πολλά.

Τα έγγραφα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και που έχουν παραχθεί από τους διαπραγματευτές είναι πάρα πολλά για έναν ηγέτη, ο οποίος περιορίζεται στα θέματα εκείνα που υπάρχει ανάγκη να επικεντρωθεί. Θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο, ίσως και για την πλευρά μας αυτό το έγγραφο για γνώση μόνο δική μας, αλλά πιθανόν να υπάρξει. Εν πάση περιπτώσει εκείνο που ήθελα να πω και αντιλαμβάνομαι είναι να έχουν ένα syllabus, δηλαδή τι είναι αυτά που πρέπει να συζητήσουν τώρα. Ασφαλώς είναι τα σημεία, στα ήδη ανοικτά κεφάλαια, που ακόμα υπάρχουν αποκλίσεις και δεν έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούνται συγκλίσεις, μην δίνουμε στο θέμα μια διάσταση μεγαλύτερη από εκείνη που έχει».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν προοπτικές για το πού ακριβώς είναι τα πράγματα στο Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Και εμείς προσπαθούμε να προχωρήσουμε μπροστά, να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με καλή θέληση, με στόχο να δημιουργήσουμε και άλλες συγκλίσεις. Νομίζω ότι δεν είναι ούτε ακατόρθωτο, ούτε τόσο δύσκολο όσο μπορεί να φαντάζει, φτάνει να καταλάβουμε ότι εκείνα που επιδιώκουμε θα μας οδηγήσουν σε κάτι όπως περιγράφεται στην κοινή διακήρυξη των δυο ηγετών του Φεβρουαρίου του 2014. Υπήρχαν κάποιες τοποθετήσεις που εξέρχονταν του περιεχομένου αυτής της διακήρυξης. Ο κ. Ακιντζί, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, επέλεξε σε δηλώσεις, σε αντιπερισπασμό, να πει ότι εμάς οι δικές μας οι θέσεις πάνε περισσότερο προς το ενιαίο κράτος παρά προς την ομοσπονδία. Ξέρετε, αυτό το βρήκα λίγο παιδιάστικο επειδή διαπιστώσαμε ότι σε ορισμένα σημεία τίθενται συνομοσπονδιακές απαιτήσεις έρχεται και ο άλλος και σου λέει εσύ θέλεις ενιαίο κράτος».

Ερωτηθείς για το πού διαπιστώνουμε τις συνομοσπονδιακές απαιτήσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Στα θέματα που πρέπει να αφορούν τη διακυβέρνηση, εκεί που τίθεται το ερώτημα είναι ομοσπονδία ή τι είναι αυτές οι απαιτήσεις, κτλ».

Σχετικά με τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η συνάντηση διήρκησε περίπου μισή ώρα. Πρόσθεσε ότι «μπήκαμε μετά στα περί του Κυπριακού, εξέφρασε την επιθυμία να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση μέχρι το τέλος της θητείας του και η δική μας επιθυμία πιστεύω, και των δυο ηγετών στην Κύπρο, είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να μπορέσουμε να φτάσουμε προς το τέλος, κατά τη διάρκεια της θητείας του Γενικού Γραμματέα, αλλά υπάρχουν δυσκολίες».

Ερωτηθείς αν είπαν κάτι πιο ουσιαστικό και αν έθιξαν θέμα διεθνούς διάσκεψης, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «ήταν επί των γενικοτήτων που έγινε η όλη συνομιλία. Ο Γενικός Γραμματέας αυτόν τον τελευταίο καιρό εξαίρει τη στάση των δυο ηγετών, την επιθυμία τους για λύση, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, δεν μου έχει πει οτιδήποτε, δεν έχουμε ακούσει από τον ίδιο όλο αυτόν τον καιρό ούτε είχε να κάνει εισήγηση.

Θέλω, δε, να υποδείξω ότι σε αυτόν τον χρόνο της συνομιλίας μιλήσαμε και για άλλα θέματα, για όλα εκείνα τα θέματα που οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών συζητούν όταν επισκέπτονται τον Γενικό Γραμματέα. Μιλήσαμε για τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης για τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, μιλήσαμε για τη συμφωνία στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή και για τις υποχρεώσεις των κρατών, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις που προνοούνται μέσω της συμφωνίας. Ανέφερα στον Γενικό Γραμματέα ποια βήματα κάνουμε, με παρακάλεσε να επισπεύσουμε την επικύρωση από το δικό μας Κοινοβούλιο, γιατί θέλει έναν αριθμό κρατών να προχωρήσουν σε αυτήν την επικύρωση μέχρι το τέλος του χρόνου, μιλήσαμε για το Συριακό και την Λιβύη».

Σε ερώτηση σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Οι πιθανότητες του κ. Μαυρογιάννη είναι πάρα πολύ καλές. Έχω κάνει πάρα πολλές επαφές αυτές τις δυο μέρες και διαπίστωσα και εγώ προσωπικά την καλή δουλειά που έχει γίνει και από την εδώ αντιπροσωπεία μας στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και από το σύνολο του Υπουργείου Εξωτερικών, γιατί αυτή ήταν μια προσπάθεια που γίνεται εδώ και αρκετό καιρό. Κάποιοι επικρίνουν, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία στην Κύπρο αντιλαμβάνεται ότι θα είναι μια μεγάλη υπόθεση για την Κύπρο η εκλογή του κ. Μαυρογιάννη στην προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η πρώτη διεκδίκηση θέσης από την Κύπρο».

Αναφορικά με το αν έχει καλές πιθανότητες εκλογής ο κ. Μαυρογιάννης, ο κ. Υπουργός σημείωσε: «Ξέρετε ότι τέτοιου είδους εκστρατείες ανεξάρτητα με εκείνους που βάζουν για το Συμβούλιο Ασφαλείας, ανεξάρτητα αν εκλέγονται ή όχι, το να γίνεται μια τέτοιου είδους προσπάθεια είναι ένας τρόπος, είναι σαν ένας στρατός, ο οποίος προβαίνει σε άσκηση για να είναι πάντα ετοιμοπόλεμος. Αλλά εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε καλό αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς για την έκβαση των συνομιλιών και για το ότι ακούγεται πιο συγκρατημένος, σε σύγκριση με μερικές εβδομάδες προηγουμένως, ο κ. Υπουργός είπε: «Προσπαθώ να μεταφέρω μια πραγματική εικόνα, μια εικόνα που από τη μια βλέπει πολλή προοπτική για να προχωρήσουμε και από την άλλη βλέπει ότι υπάρχουν μπροστά μας σημαντικές δυσκολίες, σημαντικές διαφωνίες στα επιμέρους που πρέπει να καλυφθούν και να συμφωνηθούν, αυτή είναι μια πραγματικότητα».Τελευταία Ενημέρωση στις: 24/10/2016 12:29:28 PM