Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του νέου οικήματος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Αθήνα - 20/03/2010


Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος που βρίσκομαι σήμερα εδώ για την τέλεση των εγκαινίων του νέου οικήματος της Διπλωματικής Αποστολής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ένα οίκημα που θα στεγάζει το σύνολο, σχεδόν, των κρατικών Υπηρεσιών της Κύπρου στην Αθήνα.


H ανέγερση του νέου αυτού οικήματος αποτελεί σημαντική αναβάθμιση της κτηριακής υποδομής της παρουσίας της Κύπρου στην Αθήνα. Δικαιολογημένα όλοι νιώθουμε υπερήφανοι για τη σημαντική αυτή αναβάθμιση που αντικατοπτρίζει και τις ιδιαίτερα στενές και διευρυμένες αδελφικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η διπλωματική εκπροσώπηση της Κύπρου στην Ελλάδα άρχισε από την πρώτη μέρα ίδρυσης του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους. Οι ιστορικοί και εθνικοί δεσμοί που ενώνουν τις δύο χώρες, και η στενή και συνεχής συνεργασία τους, ανέδειξαν την κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα ως μία από τις σημαντικότερες διπλωματικές αποστολές μας. Βέβαια η συνεργασία αυτή, πέρα από το πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, καλύπτει και πολλούς άλλους τομείς όπως τον εμπορικό, τον πολιτιστικό και τον τουριστικό.

Ο ρόλος της Πρεσβείας μας στην Αθήνα, ήταν ιδιαιτέρα σημαντικός σε δύσκολες χρονικές περιόδους της ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ήταν τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας και τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν τα τραγικά γεγονότα του 1974.

Η Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα εκτός φυσικά της προαναφερθείσας αποστολής της, διαδραματίζει ένα άλλο εξίσου σημαντικό ρόλο. Είναι εδώ για να στηρίξει τη μεγάλη παροικία των Κυπρίων στην Ελλάδα. Σήμερα οι Κύπριοι που διαμένουν στην Ελλάδα υπολογίζονται γύρω στις 70 χιλιάδες. Και μπορεί βέβαια η προσαρμογή τους σε μια χώρα με κοινή γλώσσα και πολιτισμό όπως είναι η Ελλάδα να είναι πιο εύκολη απ’ ότι η προσαρμογή τους σε άλλες χώρες, αλλά δεν παύουν να αναζητούν την επαφή και τη διατήρηση των δεσμών τους με την ιδιαίτερη πατρίδα.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο μετά την τουρκική εισβολή όταν η Πρεσβεία αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ των προσφύγων Κυπρίων που είχαν φιλοξενηθεί στην Ελλάδα. Σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές, η Ελλάδα στάθηκε δίπλα στους Κυπρίους με κάθε τρόπο και η Πρεσβεία ήταν πάντα εκεί να βοηθήσει για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, συνεργασία και εξυπηρέτηση.

Σήμερα το νέο οίκημα είναι έτοιμο να υποδεχθεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους τους Κυπρίους που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν πάντα την καρδιά και το βλέμμα στραμμένο στη νησί μας. Είναι, επίσης, έτοιμο να εξυπηρετήσει τους Έλληνες, αλλά και υπηκόους άλλων χωρών που ενδιαφέρονται για την Κύπρο και θέλουν να την γνωρίσουν καλύτερα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως μια μικρή νησιωτική χώρα, έχει αποδείξει ότι ξέρει να επιβιώνει, να αναπτύσσεται και να προοδεύει. Ενεργό και δραστήριο μέλος σήμερα στους σημαντικότερους διεθνείς οργανισμούς, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και με έντονη διπλωματική παρουσία σε πολλές χώρες του κόσμου, η Κύπρος έχει δικαιώσει προβλέψεις και προσδοκίες.

Οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες λόγω ακριβώς της προόδου και της ανάπτυξης της χώρας, οδήγησαν, σοφά κατά την άποψή μου, προηγούμενες Κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην απόφαση για ανέγερση νέου, σύγχρονου και μεγαλύτερου οικήματος στην Αθήνα το οποίο θα μπορεί να ικανοποιήσει τις νέες απαιτήσεις, αλλά και να αναδείξει περαιτέρω το πραγματικό της πρόσωπο, τις δυνατότητες και το ρόλο της. Η υλοποίηση εκείνης της απόφασης, μας φέρνει όλους εδώ σήμερα για να εγκαινιάσουμε αυτό το σύγχρονο και λειτουργικό κτήριο που πιστεύουμε ότι είναι ένα ακόμη στολίδι στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα από την ιστορική Πλατεία Συντάγματος.

Το κτήριο αυτό είναι, ίσως, το αρτιότερο και σαφώς το πιο σύγχρονο το οποίο στεγάζει Διπλωματική Αποστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς.
Το γεγονός ότι το οίκημα οικοδομήθηκε από την αρχή με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες της Διπλωματικής Αποστολής και των Υπηρεσιών που θα στεγάζονται εδώ διασφαλίζει, στον μέγιστο βαθμό, την ομαλότερη και αποδοτικότερη λειτουργία της Πρεσβείας.

Γι΄ αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα, αξίζουν συγχαρητηρίων οι μελετητές, σχεδιαστές, κατασκευαστές και συντονιστές του έργου. Ξεχωριστές ευχαριστίες και συγχαρητήρια αξίζουν στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ιδιαίτερα, στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, αλλά και τις άλλες εμπλεκόμενες κρατικές Υπηρεσίες που με την άψογη δουλειά και αποτελεσματικότητά τους συνέβαλαν στην ομαλή διεκπεραίωση του έργου από τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Πολύτιμη και ανεκτίμητη ήταν, επίσης, η βοήθεια όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών του ελληνικού κράτους καθ’ όλη την διάρκεια της ανέγερσης του κτηρίου. Η συμβολή και η συνεργασία τους ήταν παραδειγματική και τους εκφράζω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες.

Συγχαίρω, επίσης, το προσωπικό της Πρεσβείας που συνέβαλε τα μέγιστα στην ομαλή μεταστέγαση στο νέο οίκημα. Τους εύχομαι καλή δουλειά στο νέο αξιοζήλευτο εργασιακό τους χώρο.

Τέλος, ευχαριστώ όλους εσάς για την παρουσία σας στο σημερινό ευτυχές γεγονός για την Πρεσβεία, αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία. Η παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα. Την ερμηνεύουμε ως στήριξη προς την Πρεσβεία και την αποστολή της που δεν είναι άλλη από την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξυπηρέτηση των δεκάδων χιλιάδων Κυπρίων και Ελλαδιτών που έχουν επαφές και δραστηριότητες στις δύο χώρες.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος εκπροσωπεί τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο που μας τιμούν σήμερα με την εδώ παρουσία τους.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:24:58 PM