Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) κ. Thorbjørn Jagland, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης τον προσεχή Νοέμβρη.


Κατά τη συνάντηση, έγινε ανασκόπηση των λεπτομερειών της προετοιμασίας για την ανάληψη της Προεδρίας του ΣτΕ από την Κύπρο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης, καλωσορίζοντας τον κ. Jagland στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην επικείμενη Προεδρία της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τις 22 Νοεμβρίου 2016 μέχρι τις 19 Μαΐου 2017, για 5η φορά.

«Η Προεδρία θα πραγματοποιηθεί υπό τον γενικό τίτλο ‘Ενισχύοντας τη Δημοκρατική Ασφάλεια στην Ευρώπη’, και η οι προτεραιότητες θα περιλαμβάνουν: Τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των ανθρώπων χωρίς καμία διάκριση, τη δημοκρατική ιθαγένεια και την επικράτηση του κράτους δικαίου», επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος, ως μια μικρή χώρα, της οποίας η προτεραιότητα έγκειται στη διατήρηση του κράτους δικαίου με μεγάλη ευαισθησία στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, μέσω της διπλωματίας και βάσει δημοκρατικών διαδικασιών, για να στηρίξει τις προσπάθειες του ΣτΕ να εκπληρώσει τους όρους εντολής του, και να οδηγήσει σε βελτιώσεις της δημοκρατικής σταθερότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε στενή συνεργασία με το ΣτΕ, φιλοδοξούμε να αναδείξουμε την ικανότητά μας για περαιτέρω προώθηση του διαλόγου σε σχέση με τέτοια θέματα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, παράλληλα, ότι η εν λόγω Προεδρία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πολλές συνόδους και τις άλλες υψηλού επιπέδου πολιτικές και τεχνοκρατικές δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα στην Λευκωσία και το Στρασβούργο, με τη συμμετοχή πάνω από 1500 επισήμων από 47 κράτη μέλη και τη Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Προεδρία «αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για ενδυνάμωση των αρχών και των αξιών που προστατεύει και προωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε, κατά την Προεδρία μας, στο να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς διάκριση, να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και να ενδυναμώσουμε την εφαρμογή του κράτους δικαίου, συμβάλλοντας έτσι στη δημοκρατική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ εξέφρασε ικανοποίηση για τις εποικοδομητικές συναντήσεις που είχε κατά την παραμονή του στην Κύπρο.

Ο κ. Jagland χαρακτήρισε την επικείμενη Προεδρία της Κύπρου πολύ σημαντική για το Συμβούλιο της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, η Κύπρος θα ασχοληθεί με μια ευρεία ατζέντα, στην οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο ρόλος της εκπαίδευσης στην προώθηση της δημοκρατικής ιθαγένειας και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς έχει καταστεί πολύ σημαντική για τη διεθνή κοινότητα, λαμβάνοντας επίσης υπόψην τις κλοπές αρχαιοτήτων για τη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών ομάδων.

«Ένας αριθμός άλλων θεμάτων θα τεθεί κατά την Προεδρία της Κύπρου, όπως το ζήτημα των μεταναστών, που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και ενίοτε σε κρατητήρια, και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνική δομή των κρατών μελών», σημείωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο που θα διαδραματίσει η ατζέντα της Προεδρίας στην εν εξελίξει διαδικασία για συμφιλίωση των δύο πλευρών στην Κύπρο. Τόνισε ότι το ΣτΕ δεν εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, αλλά μέρος της θεματολογίας, την οποία χειρίζεται, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη διαδικασία.

Τέλος, ο κ. Jagland είπε ότι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία σταθερότητας στην Ευρώπη, διότι προστατεύει τα κοινά δικαιώματα όλων των ανθρώπων που διαμένουν στην ήπειρο, και έχει αποδειχθεί πολύ σημαντική σε πολλές ειρηνευτικές διαδικασίες στην Ευρώπη στο παρελθόν.Τελευταία Ενημέρωση στις: 17/10/2016 10:15:07 AM