Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ - 21/04/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε την περασμένη Πέμπτη ιδιαίτερη συνάντηση στην έδρα των Ηνωμένων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon. Παρόντες στην συνάντηση από κυπριακής πλευράς ήταν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, Πρέσβης κ. Κορνήλιος Κορνηλίου και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Λούης Τηλεμάχου. Από πλευράς ΟΗΕ παρόντες ήταν ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις κ. Lynn Pascoe, ο Αναπληρωτής Προσωπάρχης του Γενικού Γραμματέα κ. Kim Won-soo, καθώς και Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων.


Ο Υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

"Είχα μια πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τη θεωρώ σημαντική διότι δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρω τις απόψεις της Κυπριακής Κυβέρνησης, του Προέδρου Χριστόφια, αλλά και της πλευράς μας, για τη διαδικασία των συνομιλιών και ιδιαίτερα να μεταφέρω το μήνυμα ότι θα πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία που συμφωνήθηκε πέρσι τον Μάρτιο και ότι είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να δούμε θετικά αποτελέσματα από αυτή τη διαδικασία. Ανταλλάξαμε απόψεις, ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί το θέμα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενημερώνεται και βεβαίως έχει εκφράσει τη στήριξή του προς τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις πρωτοβουλίες και για τον ηγετικό ρόλο που επιδεικνύει σε αυτή την διαδικασία".

Σε ερώτηση αναφορικά με το τι το καινούργιο υπήρχε ώστε να είναι αναγκαία αυτή η συνάντηση, ο κ. Υπουργός απάντησε: "Θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να γίνονται αυτές οι συναντήσεις κατά διαστήματα ακριβώς γιατί η διαδικασία που ακολουθείται - βεβαίως κυπριακή διαδικασία- μεταξύ των πλευρών είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και είναι χρήσιμο όποτε υπάρχει ευκαιρία να παρουσιάζεται και η δική μας άποψη για τα προβλήματα, τις προοπτικές, τις δυσκολίες και πώς βλέπουμε να προχωρά αυτή η διαδικασία. Θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να ενημερώνεται ο Γενικός Γραμματέας – βεβαίως εκτιμούμε ότι ενημερώνεται από τους αντιπροσώπους του, αλλά θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να ενημερώνεται και απευθείας από εμάς".

Αναφορικά με το αν έχουμε πάρει κάποια μηνύματα από το διεθνή παράγοντα για κάποια χρονοδιαγράμματα ή για επιδιαιτησία, ο κ. Κυπριανού απάντησε: "Όχι από το διεθνή παράγοντα αλλά ξέρετε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά εγείρουν κατά διαστήματα αυτό το θέμα και θεωρώ ότι ήταν σημαντικό να εκφράσουμε και εμείς τη δική μας θέση. Σαφέστατα αυτή η διαδικασία άρχισε με αυτές τις συγκεκριμένες παραμέτρους και πρέπει να συνεχιστούν γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας και οι λόγοι για τους οποίους μπόρεσε να ξαναρχίσει".

Όσον αφορά στο τι απάντησε ο Γενικός Γραμματέας όταν του ανέφερε ο κ. Κυπριανού αυτό το θέμα, ο κ. Υπουργός είπε: "Ο Γενικός Γραμματέας άκουσε με προσοχή αυτά που λέμε. Μην ξεχνάτε ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει καταπιαστεί με μια διαδικασία μεταξύ των δύο πλευρών και δεν διατύπωσε οποιαδήποτε άλλη άποψη ή προσέγγιση".

Σε ερώτηση αν έχει εγερθεί το θέμα που αφορά στο γεγονός ότι η ανανέωση της UNFICYP συμπίπτει με την τουρκική προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Κυπριανού απάντησε: "Εμείς αναμένουμε ότι δεν θα πρέπει να επηρεάσει η συμμετοχή της Τουρκίας την ανανέωση της UNFICYP και ακριβώς αυτές ήταν οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από όσους είχαν υποστηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι η Τουρκία θα συμπεριφερθεί εποικοδομητικά και σε θέματα που την αφορούν. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια δέσμευση εκεί και επαναλαμβάνω ότι αυτοί που υποστήριξαν την Τουρκία θα πρέπει να εξασφαλίσουν και αυτή τη στάση της".

Αναφορικά με τη συνάντηση του κ. Ταλάτ με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών κα Χίλαρι Κλίντον και με το αν τέθηκε θέμα διορισμού ειδικού συντονιστή από τον κ. Ταλάτ στην εν λόγω συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε: "Πρώτα από όλα θεωρώ ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ χειρίστηκε σωστά την επίσκεψη του κ. Ταλάτ. Τον δέχθηκε σαν εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας και έκανε σαφείς δηλώσεις όσο αφορά στην αναγνώριση μόνο μιας Κυβέρνησης στην Κύπρο και μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η στήριξη και οι θέσεις που εκφράζει η αμερικανική πλευρά πιστεύω ότι θα πρέπει να μας ικανοποιούν. Τώρα όσον αφορά στο θέμα του ειδικού συντονιστή είναι κάτι το οποίο ευχαρίστως θα συζητήσουμε με την Αμερικανική Κυβέρνηση αν προτίθεται ή αν έχει τέτοιες σκέψεις, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να υπάρχει και μια συγκεκριμένη χρησιμότητα και μια αποτελεσματικότητα σε έναν τέτοιο διορισμό και είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε στο πλαίσιο πρακτικής προσέγγισης και βεβαίως το χρονικό πλαίσιο, αν δηλαδή τώρα υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος που να συνηγορεί σε αυτό. Είμαστε ανοικτοί σε αυτό αλλά πρέπει να υπάρχουν λόγοι πρακτικοί για να συμφωνήσει κανείς σε κάτι τέτοιο".

Αναφορικά με τη συνάντησή του με την κα Κλίντον, ο κ. Υπουργός είπε: "Η συνάντηση θα είναι η δεύτερη σε 15 μέρες και θα ήθελα να σταθώ σε αυτό το γεγονός. Επίσης να τονίσω ότι η συνάντηση της Πράγας ήταν ουσιαστική, δεν ήταν εθιμοτυπική και συζητήσαμε πολλά θέματα και βεβαίως συμφωνήσαμε στην Πράγα ότι θα συνεχίσουμε τη συζήτηση στην Ουάσιγκτον για το Κυπριακό που είναι το κυριότερο και το πιο σημαντικό. Δεύτερο θα συζητήσουμε τις επαφές ιδιαίτερα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και της κας Κλίντον στην Άγκυρα και ειδικά στο θέμα που αφορά στην Κύπρο, το κυπριακό πρόβλημα, αλλά και διάφορα διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Υπάρχει ένα ζήτημα περιφερειακό που έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι δύο χώρες, το Μεσανατολικό και είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:15:45 PM