Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Γεωργίας - 12/02/2009


Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Γεωργίας, του πρώτου με έδρα την Κύπρο, κ. Vladimir Konstantinidi.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ. Konstantinidi εξέφρασε τη χαρά του που θα υπηρετήσει στην Κύπρο ως ο πρώτος Πρέσβης της Γεωργίας με έδρα την Κύπρο. Προσβλέπω, τόνισε, να αναλάβω τα καθήκοντά μου στην όμορφη χώρα σας, πλούσια σε κληρονομιά, με ελεύθερη κοινωνία, ένα ισχυρό κράτος που βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές και στο κράτος δικαίου. Και συνέχισε:

"Η Κύπρος, ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, είναι μια πολύ σημαντική χώρα τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Έχοντας μια τόσο σημαντική γεωγραφική θέση, η Κύπρος υπήρξε σημαντικό στρατηγικό πεδίο διενέξεων μεταξύ ανταγωνιζομένων πολιτισμών από την απαρχή της ιστορίας. Δυστυχώς, οι δυο μας χώρες ακόμη υποφέρουν από διαμοιρασμό, από δύσκολο ιστορικό, από διαχωριστικά τείχη, από συρματοπλέγματα. Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα ακόμα και σήμερα".

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Κυπριακό, ο νέος Γεωργιανός Πρέσβης είπε, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις συνεχείς και γνήσιες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια για επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Όμως, τόνισε, με τα θαρραλέα βήματά σας που έγιναν πράξη από την αρχή της προεδρίας σας, υπάρχει η πίστη για επίτευξη διαρκούς επίλυσης του προβλήματος βάσει των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Konstantinidi, στην ομιλία του, έκανε επίσης αναφορά στην εγκαθίδρυση το 1992 διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γεωργίας και Κύπρου, καθώς και στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, οι οποίες ενδυναμώθηκαν ακόμα περισσότερο το 2005 με την ίδρυση της Πρεσβείας της Γεωργίας στην Κύπρο.

Και τόνισε:

"Οι δυο μας χώρες πάντοτε είχαν πολύ στενές και φιλικές σχέσεις και ιδρύθηκαν στις ίδιες πνευματικές και πολιτιστικές αξίες και κοινές αρχές, όπως την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Μοιραζόμαστε παρόμοιες ανησυχίες όσον αφορά στο διαμοιρασμό και έχουμε κοινές προσδοκίες για επανένωση των χωρών μας, που να βασίζονται στις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου".

Σημείωσε επίσης ότι η χώρα του εκτιμά πάρα πολύ τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στη διεθνή σκηνή όπως και την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γεωργία για τους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στη Γεωργία.

Ο νέος Πρέσβης της Γεωργίας υπογράμμισε ότι η χώρα του πάντοτε υποστήριζε μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού μέσω των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων ώστε να φτάσουν σε μια δίκαιη και κοινά αποδεκτή λύση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Τέλος, ο κ. Konstadinidi μετέφερε προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κυπριακό λαό τις πιο θερμές ευχές του Προέδρου της Γεωργίας κ. Michael Saakashvili και της Κυβέρνησης της χώρας του.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού καλωσόρισε τον κ. Konstantinidi στην Κύπρο ανέφερε ότι "δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω ότι η Κύπρος διατηρεί την ακλόνητη θέση της όσον αφορά στην ανάγκη για πλήρη σεβασμό των αρχών της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, όπως αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο και τη σημασία του να εμμείνουμε στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι. Σε αυτή τη βάση, η Κυπριακή Δημοκρατία αμέσως εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για τη διαμάχη που ξέσπασε στη Γεωργία και, ταυτόχρονα, στήριξε την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανάληψη κάθε προσπάθειας προς το στόχο της διασφάλισης μιας διαρκούς λύσης αυτής της διαμάχης.

Η Κύπρος, ως σταθερός υποστηρικτής της αρχής για ειρηνική επίλυση διεθνών διενέξεων, υποστηρίζει την συνεχιζόμενη διαδικασία των συνομιλιών στη Γενεύη και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως συνδιοργανωτής αυτών των συνομιλιών. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στο πως μπορούμε να συμβάλουμε σε μελλοντικές ενέργειες που οικοδομούν την ειρήνη, οι οποίες μπορούν να έχουν πρακτική αξία για την ανακούφιση και την ευημερία των επηρεαζόμενων πληθυσμών όπως και τη γενική σταθερότητα στην περιοχή. Προς επίτευξη αυτού του σκοπού, η Κύπρος εισέφερε €100,000 ως βοήθεια προς τη Γεωργία για να διανεμηθεί, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Ταμείο για Εσωτερικώς Εκτοπισμένα Άτομα.

Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος συνεισφέρει όσο πιο πολλά μπορεί προς τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Γεωργίας.

Επιπλέον, και εγκωμιαστικό σε αυτό, είναι η προτεραιότητα της Κυβέρνησης να εργαστεί για ενδυνάμωση των σχέσεών μας, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων, ώστε οι δεσμοί φιλίας μεταξύ μας να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε της άποψης ότι η ολοκλήρωση των Συμφωνιών για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας και για Κοινή Προστασία των Επενδύσεων, θα αποδειχθεί επωφελής για την ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών μας. Ας μου επιτραπεί, επίσης, να σημειώσω ότι πολιτιστικά οι χώρες μας μοιράζονται πολύ παρόμοιες παραδόσεις που λειτουργούν ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των λαών μας. Αρκετοί Γεωργιανοί υπήκοοι διαμένουν και εργάζονται στην Κύπρο".

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε αναφορά στο Κυπριακό λέγοντας τα ακόλουθα:

“Όταν ανέλαβα την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσα ότι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης και δικός μου θα ήταν να αγωνιστώ ώστε να φθάσω σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Αυτή η προοπτική δημιούργησε ελπίδα στο λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, όπως και στη διεθνή κοινότητα ότι, επιτέλους, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να ανοίξουμε το δρόμο για επανένωση της Κύπρου, πετυχαίνοντας την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του λαού της Κύπρου.

Στόχος μας είναι να εγκαθιδρύσουμε μια ομόσπονδη δομή η οποία θα διαφυλάσσει την ενότητα της χώρας, θα εξασφαλίζει το σεβασμό για τα δικαιώματα των πολιτών της και θα διασφαλίζει αποτελεσματική διακυβέρνηση. Η λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα πρέπει να συμβαδίζει με τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα η οποία θα ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Γι΄ αυτό το σκοπό έχουμε πάρει τολμηρές πρωτοβουλίες, και προς την κατεύθυνση της τουρκοκυπριακής, αλλά και της διεθνούς κοινότητας οι οποίες οδήγησαν σε απτά αποτελέσματα. Ένας αριθμός προπαρασκευαστικών συναντήσεων μεταξύ του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και εμού ξεκαθάρισαν τη βάση της λύσης. Καθορίζοντας τη βάση του νέου γύρου συνομιλιών αποφασίσαμε, επίσης, ότι αυτή θα είναι μία διαδικασία που ανήκει στους Κυπρίους. Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το επίτευγμα μέχρι το τέλος και πρέπει σταδιακά να δουλέψουμε, χωρίς τεχνητά αδιέξοδα και χωρίς επιδιαιτησία από τρίτους για να πετύχουμε σύγκλιση και συμφωνία σε κάθε θέμα.

Ολοκληρωμένες συνομιλίες ξεκίνησαν στις 3 Σεπτεμβρίου 2008 με τη συζήτηση του πρώτου κεφαλαίου, δηλαδή της διακυβέρνησης και του διαμερισμού εξουσίας. Αξιολογώντας τα αποτελέσματα θα πω ότι ακόμα διατηρούμε μια επιφυλακτική αισιοδοξία. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές στην προσέγγιση σε ένα αριθμό σημαντικών θεμάτων, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί και κάποια σύγκλιση.

Έχουμε προχωρήσει τώρα στο περιουσιακό. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι αυτή δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα δικαιώματα των εκτοπισμένων ιδιοκτητών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις περιουσίες τους είναι εκ των ων ουκ ανευ αρχή, η οποία πρέπει να καθοδηγεί τις συνομιλίες σ΄ αυτό το θέμα. Αυτά τα δικαιώματα διασφαλίζονται πλήρως από το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστικών σωμάτων. Υπερασπιζόμαστε αυτή την αρχή και αναμένουμε την τουρκοκυπριακή κοινότητα να σεβαστεί ουσιαστικά το δικαίωμα των νομίμων ιδιοκτητών να αποφασίσουν μεταξύ αποκατάστασης, αποζημίωσης ή ανταλλαγής.

Από πλευράς μου επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου για τη θετική κατάληξη των προσπαθειών μας και στο όραμά μας για μια επανενωμένη πατρίδα. Είμαι αποφασισμένος να μην φεισθώ προσπαθειών για να φτάσουμε σε ένα πετυχημένο αποτέλεσμα στη διαδικασία των συνομιλιών. Γι΄ αυτό το σκοπό, η καλή θέληση είναι, επίσης, αναγκαία από την τουρκική πλευρά.

Αυτό, φυσικά, δεν απαλλάσσει την Τουρκία από την ευθύνη της για μια δίκαιη βιώσιμη και συμφωνημένη διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα. Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία είναι στην πορεία ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένουμε ότι η Ένωση θα ασκήσει πίεση, ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Προσμένουμε, επίσης, ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια.”

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και ο κ. Πέτρος Νακούζης της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:16 PM