Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Σιγκαπούρης - 12/01/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Ύπατου Αρμοστή της Σιγκαπούρης κ. Philip Eng Heng Nee.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Eng σημείωσε ότι η Σιγκαπούρη και η Κύπρος διατηρούν από το 1980 εξαίρετες διμερείς σχέσεις και τόνισε ότι η Κυβέρνηση της χώρας του είναι δεσμευμένη για την περαιτέρω εμβάθυνση των δεσμών φιλίας και διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Πρέσβης στην ομιλία του ανέδειξε και το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι μικρά και, σχετικά, νεαρά κράτη που έχουν κοινά στοιχεία. Η Κύπρος, ανέφερε, έχει τώρα μια από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες στη Μεσόγειο και διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και στη διεθνή σκηνή ως ένα στρατηγικό κέντρο στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Σιγκαπούρη διαδραματίζει, επίσης, πρόσθεσε, ένα ενεργό ρόλο για την ευρύτερη διεθνή κοινότητα ως περιφερειακός συνομιλητής και ως στρατηγική πύλη προς τη νοτιοανατολική Ασία. Η Σιγκαπούρη και η Κύπρος μοιράζονται, επίσης, σημαντικά συμφέροντα στον τομέα της ναυτιλίας.

Ο κ. Πρέσβης ανέφερε επίσης ότι οι δύο χώρες, ως μικρά κράτη, έχουν μεγάλα περιθώρια να εργαστούν μαζί για την προώθηση των κοινών συμφερόντων τους. Προσβλέπουμε, πρόσθεσε, στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μας με την Κύπρο σε τομείς όπου τα συμφέροντά μας ταυτίζονται καθώς και στην εξερεύνηση νέων δρόμων για περαιτέρω συνεργασία. Εν προκειμένω, είπε, χαιρετίσαμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρω-ασιατική Συνάντηση ως μια ένδειξη του ενδιαφέροντος της να ασχοληθεί με την περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.

Τέλος, ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας τα ακόλουθα:

"Η προσήλωση της Σιγκαπούρης προς τις αρχές της κυρίαρχης ισότητας και στο ρόλο του ΟΗΕ στη διαμεσολάβηση σε διεθνείς διενέξεις αποδεικνύεται από τη σταθερή υποστήριξή της στις προσπάθειες για επίτευξη μιας ειρηνικής, δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εντός του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. Από αυτή την άποψη, η Κύπρος μπορεί να βασίζεται στη συνεχή υποστήριξη της Σιγκαπούρης στην αναζήτηση μιας ειρηνικής και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα".

Απαντώντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εδράζονται πάνω σε κοινές αξίες και αρχές, όπως η υποστήριξη για τους δημοκρατικούς κανόνες και πρακτικές, την καλή διακυβέρνηση και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως δύο μικρά κράτη, πρόσθεσε, αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα και προκλήσεις. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτικό για μας να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο διάφορων πολυμερών οργανισμών ώστε να αντιμετωπίσουμε τα σχετικά ζητήματα.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησής του είναι να εργαστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας με τη Σιγκαπούρη, προς αμοιβαίο όφελος, κυρίως στους τομείς του εμπορίου και των οικονομικών. Προς το σκοπό αυτό, συνέχισε, παροτρύνω τους αξιωματούχους της Σιγκαπούρης να περιλαμβάνουν την Κύπρο στην ατζέντα τους όταν επισκέπτονται χώρες στη Μέση Ανατολή. Επιπρόσθετα, με την ιδιότητα της ως μέλος της ΕΕ, η Κύπρος είναι πρόθυμη και έτοιμη να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σημαντικών δεσμών και της συνεργασίας της Σιγκαπούρης με την ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης τη βαθιά εκτίμηση της Κυβέρνησής του για την υποστήριξη φιλικών χωρών όπως η Σιγκαπούρη στις προσπάθειες της Κύπρου για επίλυση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος και ζήτησε όπως συνεχιστεί η θέση αρχών της Σιγκαπούρης που είναι βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα για την Κύπρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Όταν εκλέγηκα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές του περασμένου χρόνου, διακήρυξα ότι ο πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησής μου και εμού είναι η δημιουργία ενός νέου μομέντουμ στην αναζήτηση μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

Η προοπτική αυτή δημιούργησε ελπιδοφόρες προσδοκίες μεταξύ του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και στη διεθνή κοινότητα ότι επιτέλους θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να ανοίξουμε το δρόμο για την επανένωση της Κύπρου, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου.

Μετά από ένα αριθμό προπαρασκευαστικών συναντήσεων, άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2008 μεταξύ εμού και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Δυστυχώς, παρά τις εντατικές προσπάθειές μας, μετά από τέσσερις μήνες εργασίας, δεν έχω να αναφέρω πραγματική πρόοδο. Έχουν συμφωνηθεί ένας αριθμός δευτερευόντων θεμάτων αλλά παραμένουν, εντούτοις, σημαντικές διαφορές προσέγγισης στο θέμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Κυβέρνησης, το σύστημα διακυβέρνησης καθώς και στο θέμα των εξωτερικών σχέσεων.

Η επιμονή της τουρκικής πλευράς να αδυνατίσει το ρόλο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και να δώσει στις ομόσπονδες μονάδες τις περισσότερες από τις λειτουργίες και αρμοδιότητες, που συνήθως κρατούνται για τις ομοσπονδιακές Κυβερνήσεις, δημιουργεί ανησυχίες και υποψίες ότι η τουρκική πλευρά αποσκοπεί σε μια οντότητα που προσεγγίζει περισσότερο τη συνομοσπονδία παρά την ομοσπονδία, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υποβάλαμε προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Ο σκοπός των προτάσεών μας είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής η οποία να διατηρεί την ενότητα της χώρας, να εγγυάται το σεβασμό για τα δικαιώματα των πολιτών της και να διασφαλίζει την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Από μέρους μου, επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου για επίτευξη του οράματος μιας επανενωμένης πατρίδας για όλους τους Κυπρίους και να αφιερώσω όλη μου την ενεργητικότητα για να κάνω τη διαπραγματευτική διαδικασία να αποδώσει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Για να επιτευχθεί πρόοδος είναι απαραίτητη η ίδια καλή θέληση και από την τουρκική πλευρά. Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά θαρραλέα και να εκπληρώσουμε τις ευγενείς προσδοκίες του λαού μας για μια θετική κατάληξη των προσπαθειών μας.

Καθορίζοντας και διασαφηνίζοντας τη βάση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων συμφωνήσαμε ότι αυτή θα ήταν μια διαδικασία από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το επίτευγμα μέχρι το τέλος. Πρέπει να εργαστούμε βήμα βήμα για να φθάσουμε σε σύγκλιση και συμφωνία σε κάθε θέμα χωρίς τεχνητές προθεσμίες και χωρίς διαιτησία από τρίτους. Είμαι πεπεισμένος ότι εμείς, οι Κύπριοι, εγώ και ο κ. Ταλάτ, μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό για χάρη του λαού μας.

Η λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που να διασφαλίζει μια επανενωμένη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που να ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια αυτή είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας. Η Τουρκία έχει την ευθύνη να εργαστεί ενεργά για την επιτυχία της διαδικασίας ενθαρρύνοντας τον κ. Ταλάτ να υιοθετήσει λογικές και εποικοδομητικές θέσεις που να διευκολύνουν τη συμφωνία. Τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν την εξέλιξη του κυπριακού κράτους σε ομοσπονδία και οι τουρκικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι εντός αυτού του πλαισίου κανονικών ομοσπονδιακών δομών, αν πρόκειται να έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας φέτος.

Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο καθιστά την Τουρκία βασικό παίκτη. Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Γνωρίζουμε ότι η συζήτηση για την ασφάλεια θα είναι δύσκολη. Αλλά δεν βοηθά το να επιμένουμε σε 'κόκκινες γραμμές' και να αρνούμαστε τη συζήτηση των ανησυχιών και των δύο πλευρών για την ασφάλεια. Με πνεύμα καλής θέλησης και προσβλέποντας στο μέλλον πρέπει να επανεξετάσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες όλων των πλευρών για ασφάλεια».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών, κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:34 PM