Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Χαιρετισμός της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στην παρουσίαση του παραμυθιού «Το ταξίδι της Ευρώπης», στο Σπίτι της ΕΕ - 26/02/2013


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην τελευταία μου εκδήλωση ως Υπουργού Εξωτερικών, για να γιορτάσουμε μαζί με τους μικρούς συγγραφείς την έκδοση του παραμυθιού τους «Το ταξίδι της Ευρώπης» σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και την κροατική γλώσσα.


Για μένα είναι σημαδιακό το γεγονός ότι η τελευταία μου δημόσια παρουσία συνδέεται με αυτή τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Γιατί ακριβώς πρόκειται για παιδιά, που είναι το μέλλον αυτού του τόπου, συνδέεται με την Ευρώπη, που είναι η οικογένεια μας, και με το σχολείο του Αγίου Κασσιανού, το ακριτικό αυτό σχολείο στην καρδιά της μοιρασμένης Λευκωσίας, που μας θυμίζει καθημερινά την τραγωδία της τουρκικής κατοχής και της μοιρασμένης πατρίδας και του λαού μας.

Πρέπει να σας πω ότι αυτά τα παιδιά, οι μαθητές του Αγίου Κασσιανού, αποτελούν μια μεγάλη έμπνευση για όλους μας γιατί με μεράκι και θέληση μετέτρεψαν το παιγνίδι τους σε μάθημα και πέτυχαν να κάνουν τη γνώση κτήμα τους.

Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις σε ένα παιδί τι σημαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και, βεβαίως, είναι ακόμη πιο δύσκολο να το κάνεις να καταλάβει τι σημαίνουν πρακτικά για το ίδιο οι έννοιες της αλληλεγγύης, της κοινής ταυτότητας και της πολυπολιτισμικότητας, της ειρήνης, της ανοχής για το διαφορετικό, της ισότητας των ευκαιριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερα στην εποχή της οικονομικής κρίσης, όπου οι έννοιες αυτές δοκιμάζονται, όπως και η ίδια η ΕΕ, είναι απαραίτητο να διδάξουμε στα παιδιά όχι μόνο τι σημαίνει η ΕΕ, αλλά και τον τρόπο και τη μέθοδο να λειτουργούν ομαδικά ως ένα σύνολο που σέβεται το κάθε ατομικό του συστατικό, ως μια ομάδα που εργάζεται εντατικά για το κοινό καλό.

Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι η άσκηση αυτή που έκαναν τα παιδιά είναι αξιέπαινη όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και τους δασκάλους τους. Αυτοί αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη για το ταξίδι των παιδιών, δίνοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για να πορευτούν στις δύσκολες αυτές εποχές, με πυξίδα αυτές ακριβώς τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ.

Πρέπει να σας πω ότι η πρώτη φορά που είχα την ευκαιρία να δω την παράσταση των παιδιών ήταν τον Ιούνιο 2012, λίγο πριν την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, μιας δύσκολης αλλά συνάμα πολύ παραγωγικής περιόδου για την Κύπρο, της οποίας η επιτυχής ολοκλήρωση μας άφησε όλους να νιώθουμε περήφανοι γιατί βγάλαμε την πατρίδα μας ασπροπρόσωπη. Ήταν τόσο αξιόλογη η προσπάθειά των μαθητών του Αγίου Κασσιανού που τους υποσχέθηκα ότι θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να αξιοποιηθεί και να μεταφραστεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ το παραμύθι τους.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα μπορώ να πω με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ότι έχω υλοποιήσει την υπόσχεσή μου. Αγαπητοί Πρέσβεις, χάρη στη σημαντικότατη και ενθουσιώδη συνεισφορά σας αλλά και τη θέρμη με την οποία αγκαλιάσατε την πρωτοβουλία αυτή, κρατάτε σήμερα στα χέρια σας ο καθένας την έκδοση του παραμυθιού στη γλώσσα της πατρίδας σας. Ιδιαίτερα σημαντική, βεβαίως, ήταν η οικονομική βοήθεια και στήριξη που λάβαμε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, χωρίς τη συμβολή της οποίας δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση του έργου αυτού. Σας ευχαριστώ πολύ.

Πρωταγωνιστές όμως είναι τα ίδια τα παιδιά: Γιώργο, Γαβριήλ, Αλέξανδρε, Κωνσταντίνε, Ηρακλή, Ελευθερία, Ζαχαρούλα, Κατερίνα, Άντρεα και Μαρία, θέλω κλείνοντας να σας πω ένα μεγάλο μπράβο για την εξαιρετική αυτή δουλειά και να σας παροτρύνω να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και εργατικότητα να αντιμετωπίζετε τις προκλήσεις που θα έχετε μπροστά σας. Συγχαρητήρια και στους γονείς σας οι οποίοι θα πρέπει να είναι πολύ περήφανοι για εσάς. Μπράβο σας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:43:07 PM