Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Καταγγελία της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της από την Τουρκία - 02/04/2012


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ κατήγγειλε με επιστολή του ημερομηνίας 21 Μαρτίου 2012 προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, νέες τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου και των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας που σημειώθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2011 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011.


Εκ μέρους της Κυβέρνησης μου, σημειώνει ο κ. Πρέσβης στην επιστολή του, διαμαρτύρομαι έντονα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από την Τουρκία κατά της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλώ για τον άμεσο τερματισμό τους. Επιπλέον, τονίζει, αυτές είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη διεθνή αεροπλοΐα στην περιοχή.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος υπογραμμίζει επίσης ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές λόγω και των πρόσφατων στρατιωτικών απειλών της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις δραστηριότητες της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη καθώς επίσης και των απειλών υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων για προσάρτηση του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου στην Τουρκία. Επιθυμούμε, τονίζει, να επαναλάβουμε ότι η τουρκική Κυβέρνηση θα πρέπει να συμμορφωθεί με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών, υπογραμμίζει ο κ. Πρέσβης, για επίτευξη μόνιμης και ειρηνικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που να είναι σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα, καλούμε την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητικό πνεύμα και να υποστηρίξει ουσιαστικά τις προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί της συμφωνημένης βάσης, την οποία σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει υιοθετήσει.

Η επιστολή κυκλοφόρησε επίσημα ως έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.
Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:38:20 PM