Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη με το ΓΓ του ΟΗΕ - 24/09/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε χθες, στη Νέα Υόρκη, ιδιαίτερη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon. Παρόντες στη συνάντηση, από κυπριακής πλευράς ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης. Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών παρέστησαν ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις κ. Lynn Pascoe, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις κ. Alain Le Roy και άλλοι αξιωματούχοι της Γενικής Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού.


Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Είχα μια πολύ φιλική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ενδιαφέρεται διακαώς για το πρόβλημα. Μας έχει συγχαρεί για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και για το θάρρος μας να προχωρούμε και, βεβαίως, εξέφρασε την ευχή να προχωρήσουμε παραπέρα. Σε ό,τι αφορά στη δική του συνάντηση μαζί μας (κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με ΓΓ του ΟΗΕ), του είπα ξεκάθαρα ότι αν θα γίνει συνάντηση, θα πρέπει να γίνει στην Κύπρο, εκεί που διεξάγονται οι συνομιλίες, εκεί που μιλά ο ένας με τον άλλον, ο Ταλάτ και ο Χριστόφιας δίνουν τη μάχη, ο καθένας με τις θέσεις του βεβαίως και δεν χρειάζεται να πάμε στο εξωτερικό για να συναντηθούμε. Το έχει αποδεχθεί αυτό. Από εκεί και πέρα, βέβαια, φυσιολογικά ο Γενικός Γραμματέας αναμένει τη στιγμή που θα έχει μια κίνηση προς τα εμπρός η δική του παρουσία. Και θα συμφωνήσω μαζί του πρέπει να πω.

Προσωπικά έχω εξηγήσει στον Γενικό Γραμματέα, με αρκετή αντικειμενικότητα και χωρίς φόβο και πάθος, για το τι γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θέλω να αναφέρω ότι είχα την ευκαιρία στο γεύμα που παρέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ να πω αρκετά με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν. Και είπα και στον Γενικό Γραμματέα, όπως είπα και στον κ. Ερντογάν, ότι το κλειδί είναι η Τουρκία για λύση στο Κυπριακό και ότι θα πρέπει ο κ. Ταλάτ να βοηθηθεί από την Τουρκία ώστε ν’ αλλάξει πορεία.

Ανέλυσα τις θέσεις στο περιουσιακό, όπου υπάρχει χάσμα απόψεων, τις θέσεις που αφορούν στους εποίκους που στο παρόν στάδιο τουλάχιστον υπάρχει χάσμα απόψεων, τις θέσεις που έχουν σχέση με την ασφάλεια, αλλά και με τη διακυβέρνηση. Και είπα ξεκάθαρα ότι έχω κάνει προσφορές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και αναμένω ανταπόκριση.

Ο Γενικός Γραμματέας, φυσιολογικά, ευχήθηκε να είμαστε σε εγρήγορση και να μην σταματήσουμε την προσπάθεια για γρήγορη όσο το δυνατό λύση. Έκανα ξεκάθαρο ότι εμείς θέλουμε λύση γρήγορα, πιο γρήγορα απ’ ό,τι πολλοί άλλοι, όμως έχουμε συμφωνήσει ότι δεν θα τεθούν τεχνητά και αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τη λύση και βεβαίως δεν θα γίνει καμιά επιδιαιτησία. Αυτά θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι τα ξεκαθαρίζω σε κάθε ευκαιρία και με τον κ. Downer και με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τον Γενικό Γραμματέα.

Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε αλλαγή της στάσης της Τουρκίας και, βεβαίως, και του κ. Ταλάτ στις συνομιλίες».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:20:56 PM