Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ταξιδιωτική Οδηγία για τη Δημοκρατία της Λιβερίας - 07/08/2014


Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων ιού Έμπολα στην Δημοκρατία της Λιβερίας, συστήνεται όπως οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφύγουν να την επισκεφθούν, εφόσον αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο. Σε περίπτωση που η παρουσία τους στη χώρα αυτή είναι απαραίτητη, θα πρέπει να ακολουθούν, τόσο τις τοπικές, όσο και τις διεθνείς αναφορές για την εξέλιξη του προβλήματος, καθώς και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών. Πληροφορίες για την εξέλιξη της επιδημίας και τα προστατευτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας http://www.who.int/csr/don/en/


Σε περίπτωση που χρειαστεί προξενική πληροφόρηση ή βοήθεια, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον Λειτουργό Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, τo Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων και το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών:

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Λειτουργός Υπηρεσίας Υπουργείου Εξωτερικών (εκτός ωρών εργασίας):
Τηλ.: 99660129

Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων Υπουργείου Εξωτερικών
Τηλ. : 22801000, 22801015
E-mail:
cycc@mfa.gov.cy

Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων Υπουργείου Εξωτερικών
Τηλ.: 22651113Περισσότερες πληροφορίες που εκδόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC)

Ασθένεια Έμπολα – Πληροφορίες για τους ταξιδιώτες

Τι είναι η ασθένεια Έμπολα;

Η Έμπολα είναι μια σπάνια, σοβαρή ασθένεια, συχνά θανατηφόρα, η οποία προκαλείται από τον ιό Έμπολα.

Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα) από μολυσμένα άτομα, νεκρά ή ζωντανά. Στους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς έως και εφτά εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους.

Η ασθένεια μεταδίδεται επίσης από την άμεση επαφή με αίμα και άλλα σωματικά υγρά από άγρια ζώα, νεκρά ή ζωντανά, όπως πίθηκοι, αντιλόπες και νυχτερίδες.

Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.

Ύστερα από δύο ημέρες και έως 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά με πυρετό, μυικούς πόνους, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλο και κυνάγχη.

Το επόμενο στάδιο της ασθένειας χαρακτηρίζεται από εμετό, διάρροια, εξανθήματα και δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης έντονη εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Δεν υπάρχει ειδικό εμβόλιο ή θεραπεία για αυτή την ασθένεια.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα και πώς να τον αποφύγετε

Ακόμα και αν ζείτε ή έχετε ταξιδέψει σε περιοχές που έχουν πληγεί, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός, εκτός εάν έχετε εκτεθεί στο αίμα ή σε άλλα σωματικά υγρά ενός νεκρού ή ζωντανού ατόμου ή ζώου που έχει μολυνθεί. Στην επαφή με σωματικά υγρά περιλαμβάνεται η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς έως και εφτά εβδομάδες μετά την ανάρρωσή τους.

Η συνήθης επαφή σε δημόσιους χώρους με άτομα που δεν φαίνεται να είναι άρρωστα δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του Έμπολα. Δεν κινδυνεύετε να μολυνθείτε με τον ιό Έμπολα ανταλλάσσοντας χρήματα ή αγαθά ή κολυμπώντας σε πισίνα. Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Ο ιός Έμπολα σκοτώνεται εύκολα με σαπούνι, χλωρίνη, το φως του ήλιου ή το στέγνωμα. Αν τα ρούχα σας μολυνθούν με υγρά, μπορείτε να εξουδετερώσετε τον ιό Έμπολα πλένοντάς τα στο πλυντήριο. Ο ιός Έμπολα δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει.

Κρούσματα το 2014

Πρόσφατα εκδηλώθηκαν κρούσματα του ιού Έμπολα στη Γουινέα και τη Λιβερία. Παρακάτω δίνονται κάποιες συμβουλές για τους ταξιδιώτες που φτάνουν ή έρχονται από τις περιοχές που έχουν πληγεί.

Συμβουλές για ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε

Ο κίνδυνος να εκτεθείτε στον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός. Μπορείτε να εξουδετερώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης λαμβάνοντας τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

  • αποφύγετε την άμεση επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά ασθενούς ή ατόμου που έχει αποβιώσει, καθώς και με αντικείμενα που μπορεί να έχουν μολυνθεί·
  • αποφύγετε την απευθείας επαφή με άγρια ζώα και την κατανάλωση κρέατος θηραμάτων·
  • αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Συμβουλές για ταξιδιώτες που φεύγουν από τη Γουινέα ή τη Λιβερία

Ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός. Ωστόσο:

Σε περίπτωση που εμφανίσετε πυρετό, ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης, διάρροια ή άλλα σοβαρά συμπτώματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες μετά την αναχώρησή σας από μια τροπική περιοχή, πρέπει:
  • Να ζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη αναφέροντας το ιστορικό των ταξιδιών σας, καθώς τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε ασθένεια όπως η ελονοσία, η οποία απαιτεί άμεση διάγνωση και θεραπεία.

Σε περίπτωση που έχετε εκτεθεί άμεσα σε σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού ατόμου ή ζώου, καθώς και αν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις που ασθενείς που έχουν αναρρώσει, πρέπει:
  • Να ζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη αναφέροντας το ιστορικό των ταξιδιών σας.
  • Να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τη μονάδα ιατρικής περίθαλψης προτού πάτε εκεί, προκειμένου να δώσετε τη δυνατότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό να χρησιμοποιήσει κατάλληλη προστασία κατά την εισαγωγή σας.


Επιπρόσθετες πληροφορίες που εκδόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC)

Ασθένεια Έμπολα – Πληροφορίες για τους ταξιδιώτες (επικαιροποίηση 20 Αυγούστου 2014)
Τι είναι η ασθένεια Έμπολα;

Η Έμπολα είναι μια σπάνια, σοβαρή ασθένεια, συχνά θανατηφόρα, η οποία προκαλείται από τον ιό Έμπολα.

Μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα, εμετός) από μολυσμένα άτομα, νεκρά ή ζωντανά. Στους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς έως και τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους.

Η ασθένεια μεταδίδεται επίσης με την άμεση επαφή με αίμα και άλλα σωματικά υγρά από μολυσμένα άγρια ζώα, νεκρά ή ζωντανά, όπως πίθηκοι, αντιλόπες και νυχτερίδες.

Ύστερα από δύο ημέρες και έως 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά με πυρετό, μυϊκούς πόνους, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλο και κυνάγχη.

Το επόμενο στάδιο της ασθένειας χαρακτηρίζεται από εμετό, διάρροια, εξανθήματα και δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης έντονη εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία και πολυοργανική ανεπάρκεια.

Δεν υπάρχει ειδικό εγκεκριμένο εμβόλιο ή επικυρωμένη θεραπεία για την ασθένεια αυτή.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα και πώς να τον αποφύγετε
Ακόμη και αν ζείτε ή έχετε ταξιδέψει σε περιοχές που έχουν πληγεί, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός, εκτός αν έχετε εκτεθεί άμεσα σε σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού ατόμου ή ζώου που έχει μολυνθεί. Στην επαφή με σωματικά υγρά περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς έως και τρεις μήνες μετά την ανάρρωσή τους.

Η συνήθης επαφή σε δημόσιους χώρους με άτομα που δεν φαίνεται να είναι άρρωστα δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του Έμπολα. Δεν κινδυνεύετε να μολυνθείτε με τον ιό Έμπολα ανταλλάσσοντας χρήματα ή αγαθά ή κολυμπώντας σε πισίνα.

Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια. Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.

Ο ιός Έμπολα σκοτώνεται εύκολα με σαπούνι, χλωρίνη, το φως του ήλιου, την υψηλή θερμοκρασία ή το στέγνωμα. Αν τα ρούχα σας μολυνθούν με υγρά, μπορείτε να εξουδετερώσετε τον ιό Έμπολα πλένοντάς τα στο πλυντήριο. Ο ιός Έμπολα δεν επιζεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ή έχουν στεγνώσει. Μπορεί να επιβιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ρούχα ή υλικά που λεκιάστηκαν με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά.

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω της επαφής με σκεύη ή μολυσμένα υλικά σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, αν δεν εφαρμοστούν σωστά οι κατάλληλες διαδικασίες ελέγχου της μόλυνσης.

Εκδήλωση εστίας της νόσου το 2014
Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη εστία της νόσου Έμπολα στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία. Παρακάτω δίνονται κάποιες πληροφορίες για τους ταξιδιώτες που μεταβαίνουν ή έρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί.

Συμβουλές για ταξιδιώτες που μεταβαίνουν στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία
Αν ταξιδέψετε στις μολυσμένες χώρες, μπορείτε να εξουδετερώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης λαμβάνοντας τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
  • αποφύγετε την άμεση επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά ασθενούς ή ατόμου που έχει αποβιώσει, καθώς και με αντικείμενα που μπορεί να έχουν μολυνθεί·
  • αποφύγετε την επαφή με άγρια ζώα, ζωντανά ή νεκρά, και την κατανάλωση κρέατος θηραμάτων·
  • αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις·
  • αποφύγετε χώρους που θα μπορούσαν να κατοικούνται από νυχτερίδες, όπως σπήλαια, απομονωμένα καταφύγια ή ορυχεία·
  • πλένετε τα χέρια σας τακτικά, χρησιμοποιώντας σαπούνι ή αντισηπτικά.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος. Συνεπώς, είναι φρόνιμο:
  • να εντοπίζετε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα στην οποία μεταβαίνετε, μέσω τοπικών επιχειρηματικών επαφών, φίλων ή συγγενών·
  • να εξασφαλίσετε ότι, σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, η ταξιδιωτική σας ασφάλιση καλύπτει την ιατρική διακομιδή σας εκτός της χώρας, ώστε να περιορίσετε την έκθεσή σας σε τοπικές υπηρεσίες υγείας.

Επιπλέον, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις συμβουλές που παρέχουν οι εθνικές αρχές για τα ταξίδια προς τις πληγείσες χώρες.
Συμβουλές για ταξιδιώτες που φεύγουν από τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία
Ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί στον ιό Έμπολα είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Ωστόσο:

Αν εμφανίσετε πυρετό, ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης, διάρροια ή άλλα σοβαρά συμπτώματα (π.χ. εμετός, ανεξήγητη αιμορραγία, σοβαρή κεφαλαλγία) μέσα στις επόμενες εβδομάδες μετά την αναχώρησή σας από μια τροπική περιοχή, πρέπει:

να ζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη αναφέροντας το ιστορικό των ταξιδιών σας, καθώς τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε ασθένεια όπως η ελονοσία, η οποία απαιτεί άμεση διάγνωση και θεραπεία.

Αν έχετε εκτεθεί άμεσα σε σωματικά υγρά νεκρού ή ζωντανού μολυσμένου ατόμου ή ζώου, καθώς και αν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με ασθενείς που έχουν αναρρώσει, πρέπει:

να ζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη αναφέροντας το ιστορικό των ταξιδιών σας·
να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τη μονάδα ιατρικής περίθαλψης προτού πάτε εκεί, προκειμένου να δώσετε τη δυνατότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό να χρησιμοποιήσει κατάλληλη προστασία κατά την εισαγωγή σας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με σχετική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι πληγείσες χώρες θα πρέπει να υποβάλλουν τα άτομα που εξέρχονται απ’ αυτές σε ελέγχους για διάγνωση ανεξήγητης ασθένειας που ενδέχεται να οφείλεται σε πιθανή μόλυνση από τον ιό Έμπολα και ότι όσοι έχουν προσβληθεί από Έμπολα ή έχουν έρθει σε επαφή με προσβεβλημένα άτομα δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν διεθνή ταξίδια, παρά μόνο στο πλαίσιο ενδεδειγμένης ιατρικής διακομιδής.

Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:52:00 PM