Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Βουλγαρίας - 05/10/2009


Τη διαβεβαίωση του για την πλήρη υποστήριξη της Κυβέρνησης της χώρας του στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό εξέφρασε ο νέος Πρέσβης της Βουλγαρίας κ. Vesselin Valchev επιδίδοντας σήμερα τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Δημήτρη Χριστόφια κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Valchev εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθεί μια δίκαιη, διαρκής και λειτουργική λύση στο Κυπριακό σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Στην ομιλία του ο κ. Valchev αναφέρθηκε επίσης στις μακρόχρονες στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Βουλγαρίας σε όλους τους τομείς, οι οποίες, όπως είπε, βασίζονται στην αμοιβαία εκτίμηση και σταθερή θέληση για συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα. Επιβεβαίωση των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, επισήμανε ο κ. Valchev, είναι η επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Georgi Parvanov.

Ο Πρέσβης της Βουλγαρίας υπογράμμισε επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών εντός της ΕΕ για αντιμετώπιση διεθνών προβλημάτων όπως η τρομοκρατία, η ρύπανση και η οικονομική ύφεση. Η συμμετοχή στην ΕΕ, σημείωσε, προσφέρει νέες δυνατότητες για στενότερη πολιτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία καθώς και για προώθηση των επενδύσεων.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιτυχημένες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Σόφια υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη αυτή καθώς και η επερχόμενη επίσκεψη του Προέδρου Georgi Parvanov στην Κύπρο σηματοδοτεί την αμοιβαία αποφασιστικότητά μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τους παραδοσιακά στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και τους λαούς μας.

Οι σχέσεις μας, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας συμπληρώνονται από το γεγονός ότι η Κύπρος υπερηφανεύεται για την ύπαρξη μιας ενεργούς βουλγαρικής κοινότητας που είναι αρμονικά ενσωματωμένη στην κυπριακή κοινωνία. Μέσα από τις δραστηριότητές τους, πρόσθεσε, οι Βούλγαροι αποτελούν ένα σημαντικό δεσμό ανάμεσα στις χώρες μας και φέρνουν τη Βουλγαρία ακόμη πιο κοντά στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφέρθηκε επίσης στη δυναμική παρουσία Κύπριων επενδυτών στη Βουλγαρία, η οποία αποτελεί, μεταξύ άλλων, απόδειξη των εγκάρδιων αισθημάτων που τόσο εύκολα καλλιεργούνται ανάμεσα στους Βούλγαρους και τους Κυπρίους.

Ακολούθως έκανε αναφορά στην κοινή αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζουμε πληθώρα θεμάτων, περιφερειακές προκλήσεις και στις κοινές ανησυχίες που έχουμε ως νέα μέλη της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η κοινή αυτή αντίληψη αποτελεί ένα ακλόνητο θεμέλιο για ενδυνάμωση των δεσμών μας. Η Βουλγαρία και η Κύπρος, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν παρόμοιους ρόλους ως προς τη διασφάλιση της σταθερότητας στις ευπαθείς περιοχές μας: τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Είναι καθήκον μας, πρόσθεσε, να συμμετέχουμε στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στις ευαίσθητες περιοχές μας ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της επόμενης γενιάς. Σίγουρα αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά της Βουλγαρίας στις προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Βουλγαρίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στη μορφή λύσης του Κυπριακού καθώς και στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Έχουμε ήδη ολοκληρώσει 42 συναντήσεις. Έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν αποκλίσεις σε ένα αριθμό ουσιωδών θεμάτων. Παρά την αμοιβαία συμφωνημένη βάση, η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει θέσεις που οδηγούν στη συνομοσπονδία αντί για την ομοσπονδία. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου, που έχει αρχίσει, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα διορθώσει τη στάση της ώστε να υπερπηδηθούν οι αποκλίσεις και να οικοδομήσουμε στα σημεία σύγκλισης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνημένη λύση, η οποία τελικά να τεθεί ενώπιον του λαού σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την ίδια αποφασιστικότητα και με πραγματική δέσμευση. Παραμένουμε, είπε, συγκρατημένα αισιόδοξοι παρότι γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια δύσκολη προσπάθεια. Και πρόσθεσε: «Για μας όμως παραμένει ο μόνος τρόπος να καταλήξουμε σε λύση και να επιτύχουμε την επανένωση της χώρας μας το συντομότερο δυνατόν. Κατανοούμε ότι η παρέλευση του χρόνου ενισχύει τα τετελεσμένα και δημιουργεί ακόμη περισσότερες δυσκολίες». Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε λύση η οποία δεν θα στηρίζεται σε αρχές ούτε και οποιεσδήποτε προσπάθειες για επιβολή επιδιαιτησίας ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων, καθώς η φόρμουλα αυτή χρησιμοποιήθηκε και στο παρελθόν με καταστροφικές συνέπειες. Η λύση, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρέπει να προέρχεται από τους Κυπρίους, να είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και να έχει συμφωνηθεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Ακολούθως, τόνισε ότι για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, η Τουρκία πρέπει να αλλάξει στάση και να κατανοήσει ότι δεν αρκούν οι αόριστες δημόσιες δηλώσεις περί υποστήριξης των διαπραγματεύσεων από μέρους της. Πρέπει να αποδείξει η Τουρκία, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου προς όφελος του κυπριακού λαού και όχι τρίτων χωρών.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η συνεργασία της Τουρκίας ως προς την επίλυση του Κυπριακού εξυπηρετεί και τα δικά της συμφέροντα σε σχέση με τις προσπάθειες ένταξής της στην ΕΕ. Υποστηρίζουμε είπε, τέλος, την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο η υποστήριξή μας δεν αποτελεί λευκή επιταγή και η Τουρκία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η ενταξιακή της πορεία δεν μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστη αν αποτύχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:21:29 PM