Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσβλέπει στη νέα διαδικασία - 18/04/2008


Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε χθες Πέμπτη, σε ανοικτή επίσημη συνεδρία του δήλωση για το Κυπριακό, του Προέδρου του Σώματος κ. Dumisani S. Kumalo.


Το πλήρες κείμενο της προεδρικής δήλωσης έχει ως ακολούθως:

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει θερμά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 21 Μαρτίου 2008 από τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τους συγχαίρει για τις ηγετικές ικανότητες που επέδειξαν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δηλώνει ενθαρρυμένο από την έναρξη των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για την έναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων μέσα σε πνεύμα καλής πίστης, για συνολική και διαρκή διευθέτηση υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας προσβλέπει στα αποτελέσματα αυτής της προπαρασκευαστικής διαδικασίας εντός του χρονοδιαγράμματος των τριών μηνών το οποίο συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες, με την ελπίδα ότι αυτή η διαδικασία θα οικοδομήσει εμπιστοσύνη και θα δώσει δυναμική και αίσθηση κοινού συμφέροντος στην αναζήτηση δίκαιης και διαρκούς λύσης.

Περαιτέρω, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει τη διάνοιξη της διόδου στην οδό Λήδρας ως ένδειξη πολιτικής βούλησης για διευθέτηση θεμάτων τα οποία παρεμπόδιζαν την πρόοδο και ως σημαντική ένδειξη ότι και οι δύο κοινότητες επιζητούν βελτιώσουν της ζωής όλων των Κυπρίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας προσβλέπει σε περαιτέρω παρόμοια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για επανένωση της Κύπρου στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και την προθυμία του να υποστηρίξει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει την ετοιμότητα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να βοηθήσει τα μέρη στην Κύπρο και περαιτέρω καλωσορίζει την προοπτική διορισμού, μετά τη συμπλήρωση της προπαρασκευαστικής περιόδου και βάσει της προόδου που θα επιτευχθεί, Ειδικού Συμβούλου για διευκόλυνση των διεργασιών για συνολική διευθέτηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει το διορισμό του κ. Tayé-Brook Zerihoun στη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και εκφράζει την εκτίμησή του για το έργο του προηγούμενου Ειδικού Αντιπροσώπου κ. Michael Møller".Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:19 PM