Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επιπρόσθετα σχόλια του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό - 03/09/2008


Επιθυμώ να κάνω μερικά επιπρόσθετα σχόλια πέραν των όσων έχω πει στη δημόσια δήλωσή μου.


Στις 21 Μαρτίου 2008 αποφασίσαμε την έναρξη της προπαρασκευαστικής διαδικασίας εγκαθιδρύοντας ένα αριθμό Ομάδων Εργασίας και Τεχνικών Επιτροπών. Οι αντιπρόσωποί μας επεξεργάστηκαν τους τίτλους και την ημερήσια διάταξή τους και οι Ομάδες Εργασίας και οι Τεχνικές Επιτροπές άρχισαν το έργο τους.

Όπως έχω δηλώσει στη διάρκεια της αξιολόγησης που κάναμε κατά την προηγούμενη συνάντησή μας, έχει επιτευχθεί σύγκλιση σε κάποιους τομείς ενώ έχουν εντοπιστεί αποκλίνουσες απόψεις σε αρκετούς άλλους. Όμως υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε ακόμα και για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας, και επιτρέψαμε τη συνέχιση της διαδικασίας, νοουμένου ότι το πρόβλημα θα επανεξεταστεί.

Αναφέρομαι στο θέμα των εποίκων, το οποίο περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Ομάδας Εργασίας για την Ιθαγένεια, τους Αλλοδαπούς, τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η οποία δεν έχει συσταθεί, και το οποίο θέμα πρέπει να συζητηθεί επισταμένα σ' αυτή τη φάση. Αρκετά άλλα σημαντικά θέματα, όπως το θέμα των περιουσιών και του εδάφους, δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς και πολλά θέματα απ' όλες τις Ομάδες Εργασίας παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Με λυπεί, επίσης, το γεγονός ότι το άνοιγμα του Λιμνίτη δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρ' ότι υπήρξε αναφορά για τη διάνοιξή του στις δηλώσεις μας της 21ης Μαρτίου, της 23ης Μαΐου και της 25ης Ιουλίου 2008. Επιπλέον, η πρόσφατη αρνητική απάντηση που δεν επέτρεψε στους κατοίκους του Κάτω Πύργου να περάσουν το οδόφραγμα για προσκύνημα στον Άγιο Μάμα απέχει από το πνεύμα καλής θέλησης το οποίο θα έπρεπε να είχε επικρατήσει, ενόψει της έναρξης ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων και απέτυχε να ανταποκριθεί στις δικές μας χειρονομίες καλής θέλησης όπως αυτές εκδηλώθηκαν με την ανεμπόδιστη διέλευση Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα. Δυστυχώς, τα γεγονότα αυτά έχουν δηλητηριάσει το καλό κλίμα που χρειάζεται να υπάρχει ανάμεσά μας, καθώς και ανάμεσα στο λαό, και που είναι απαραίτητο ώστε η διαδικασία να προχωρήσει και να επιτύχει.

Επιτρέψετέ μου στο σημείο αυτό να τονίσω, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, ότι μια λύση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας υπήρξε μια μεγάλη παραχώρηση που έγινε από τον Πρόεδρο Μακάριο το 1977 και πρέπει να τύχει της δέουσας αναγνώρισης. Θέλω να είμαι σαφής από την αρχή αυτής της διαδικασίας: με την παραχώρηση αυτή, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όρια της και δεν μπορεί να προχωρήσει πέραν αυτών. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε η συνομοσπονδία ούτε ένας νέος συνεταιρισμός δυο κρατών μέσω "παρθενογένεσης". Η ομοσπονδιακή λύση θα είναι ένας συνεταιρισμός των δυο κοινοτήτων.

Απευθυνόμενος σε σένα, σύντροφε και φίλε Μεχμέτ Αλί, έχουμε αγωνιστεί για πολλά χρόνια σε δύσκολους καιρούς για τα ίδια ιδανικά της ειρήνης και της επαναπροσέγγισης, για λύση στη βάση αρχών, για λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους. Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε κοινή δράση και να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ιστορίας. Να υλοποιήσουμε το όραμα μιας επανενωμένης πατρίδας, που θα ανήκει στο λαό της, στο λαό της Κύπρου, ο οποίος θα είναι ικανός και πρόθυμος να αποφασίσει ο ίδιος για τη μοίρα του, χωρίς τρίτα μέρη και ούτω καλούμενους κηδεμόνες των κοινοτήτων μας.

Από της πλευράς μου, επιθυμώ να επαναλάβω τη δέσμευσή μου να πράξω κάθε τι το δυνατό για την υλοποίηση αυτού του στόχου ζωής, να δώσουμε στις μελλοντικές γενιές την ευκαιρία να ζήσουν σε μια ειρηνική και επανενωμένη πατρίδα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:49:48 PM