Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών - 28/12/2015


Εμπειρογνώμονας από τον Λίβανο αναμένεται να έρθει στην Κύπρο για να εξετάσει το φορτίο του πλοίου που μετέφερε αρχαιότητες και τώρα έχει κατασχεθεί από τις Αρχές της Δημοκρατίας, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην Προεδρική Κατοικία στο Τρόοδος, ο κ. Κασουλίδης ερωτηθείς αν το πλοίο, στο οποίο έχουν βρεθεί αρχαιότητες και το οποίο έχει κατασχεθεί από τις Αρχές βρισκόταν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου ή του Λιβάνου, είπε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο, οι πληροφορίες λένε ότι ήταν στην ΑΟΖ του Λιβάνου, εξ ου και κλήθηκε και θα έρθει εμπειρογνώμονας από τον Λίβανο. Αυτό όμως δεν σταματά την υποχρέωση ενός κράτους, για ένα τέτοιο φορτίο, να διερευνήσει τα πάντα προτού του επιτρέψει τον απόπλου».

Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει άρση της κατάσχεσης και να παραδοθεί στις Αρχές του Λιβάνου το πλοίο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «αυτά είναι θέματα, τα οποία θα δούμε, διότι προηγείται μια σειρά από άλλες εξετάσεις προτού φτάσουμε στο θέμα για το οποίο ρωτάτε. Αναλόγως των ευρημάτων, αναλόγως της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, θα πράξουμε».

Ερωτηθείς, είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια ΑΟΖ βρισκόταν το πλοίο, όμως, «είτε στη μια ΑΟΖ ήταν είτε στην άλλη, η διαδικασία της προσωρινής κατάσχεσης και του πλοίου και του περιεχομένου του θα είναι η ίδια. Επομένως, σε αυτό το σημείο είμαστε ακόμα.
Θα έρθει ο Λιβανέζος να πει τις απόψεις του, να ακούσουμε από ξένους εμπειρογνώμονες αυτού του είδους, το φορτίο από πού προέρχεται και ποιος ήταν ο προορισμός του, και μετά θα τα δούμε όλα. Να κάνουμε λίγη υπομονή. Αυτό το πλοίο ήταν μέσα στο λιμάνι της Λεμεσού για κάποιο ορισμένο αριθμό ημερών».

Τέλος, ερωτηθείς αν το πλοίο εξυπηρετείτο στο λιμάνι Λεμεσού, ο κ. Υπουργός απάντησε καταφατικά.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:59:05 PM