Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή στην έκτακτη συνάντηση του Παγκόσμιου Φόρουμ Αντιτρομοκρατίας (GCTF) και του Παγκόσμιου Συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους/Da΄esh - 11/01/2016


O Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς, Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, συμμετέχει στην έκτακτη συνάντηση του Παγκόσμιου Φόρουμ Αντιτρομοκρατίας (GCTF) και του Παγκόσμιου Συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους/Da΄esh που πραγματοποιείται σήμερα (11/1/2016) στην Χάγη.


Στην συνάντηση μετέχουν, κατόπιν πρόσκλησης, κράτη και οργανισμοί που αποτελούν μέρος της διεθνούς συμμαχίας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας. Η Κύπρος λόγω της συμβολής της και ρόλου της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προσκλήθηκε να συμμετάσχει στις συζητήσεις που στόχο έχουν την περαιτέρω αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών και ενδυνάμωσης της συνεργασίας στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών, στη βάση του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2178.

Ειδικώτερα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση συμμετοχής ξένων μαχητών στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους συζητήθηκαν τρόποι ανίχνευσης δρομολογιών, ανακοπής χρηματοδοτικών μέσων και αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης.

Ο κ. Ζήνων στην παρέμβαση του τόνισε ότι η στρατολόγηση και συμμετοχή ξένων μαχητών στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους είναι απειλή και κίνδυνος για την ασφάλεια για τα κράτη από τα οποία προέρχονται ή διακινούνται. Τόνισε ότι, πρέπει να εξευρεθούν περαιτέρω τρόποι και μέθοδοι συνεργασίας, συντονισμού, συλλογής, ανταλλαγής και ανάλυσης πληροφοριών. Ο κ. Ζήνων σημείωσε ότι η Κύπρος ενίσχυσε τις δυνατότητες και ικανότητες ελέγχων στα αεροδρόμια και λιμάνια της σε συνεργασία με την EUROPOL και την INTERPOL και συνεργάζεται αποτελεσματικά στον τομέα της διμερούς ανταλλαγής πληροφοριών με αρκετές χώρες της περιοχής. Αυτά τα μέτρα, πρόσθεσε ο κ. Ζήνων είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη αριθμού επίδοξων ξένων μαχητών οι οποίοι επέστρεψαν πίσω στις χώρες προέλευσης τους.

Τέλος ο κ. Ζήνων ανέδειξε τη σημασία δημιουργίας διεθνούς πλαισίου προστασίας για την καταπολέμηση της καταστροφής, σύλησης και εμπορίας αρχαιολογικών αντικειμένων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας τη σημασία των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2199 και 2253 για αυτό το σκοπό.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:59:06 PM