Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, χθες, με τον Ισραηλινό ομόλογό του - 04/09/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε χθες συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Ισραηλινό ομόλογό του κ. Αvigdor Liberman.


Μετά τη συνάντηση, οι δύο Υπουργοί παρακάθισαν σε συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ακολούθως, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κυπριανού καλωσόρισε τον Ισραηλινό ομόλογό του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, διμερή και περιφερειακά. Επισήμανε ότι μέχρι σήμερα είχαν ένα σημαντικό αριθμό συναντήσεων, ειδικότερα εντός του τρέχοντος έτους τόσο στις αντίστοιχες πρωτεύουσες όσο και στο πλαίσιο διεθνών βημάτων. Αυτές οι συναντήσεις, είπε, μας δίνουν την ευκαιρία να αλληλοενημερωθούμε για πρόσφατες εξελίξεις και να συζητήσουμε τρόπους περαιτέρω προώθησης των διμερών μας σχέσεων. Σημείωσε, δε, ότι ήδη υπάρχει ευρεία συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ σε όλους τους τομείς.

Η επίσκεψη του Ισραηλινού Υπουργού συμπίπτει με την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, επισήμανε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα στηρίξει σθεναρά αυτήν τη διαδικασία, πιστεύοντας ότι αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία εξεύρεσης λύσης στο Μεσανατολικό. Δεδομένου ότι και εμείς αντιμετωπίζουμε το δικό μας πρόβλημα, το οποίο προσπαθούμε να επιλύσουμε μέσω απευθείας συνομιλιών, εκτιμούμε το γεγονός ότι και οι διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή διεξάγονται στο πλαίσιο του ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί από τις δύο πλευρές που θα ζήσουν με αυτή τη λύση, είπε.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση κοντά στην πόλη της Χεβρώνας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών πολιτών και υπογράμμισε την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να μην επιτρέψει σε τέτοιες πράξεις να εκτροχιάσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση ενημέρωσε τον κ. Liberman για την παρούσα φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό και για το τρίπτυχο προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια που θα συμβάλει στην ώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΕΕ και η πρωτοβουλία των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα. Η ΕΕ, πρόσθεσε, έχει επιδοκιμάσει αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι και συζητείται.

Από πλευράς του, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις πολυάριθμες επαφές και ανταλλαγές επισκέψεων αξιωματούχων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι αποτελούν ένδειξη των σταθερών και καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσθεσε ότι η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι αμοιβαία επωφελής και δήλωσε την ετοιμότητά του για περαιτέρω βελτίωση και ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Liberman υπογράμμισε, τέλος, ότι το Ισραήλ εκτιμά ιδιαιτέρως το ξεκάθαρο μήνυμα και τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως διαμετακομιστικός σταθμός για τα πλοία που κατευθύνονται στη Γάζα, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η πρόταση αυτή μελετάται από την Ισραηλινή Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, αλλά χαρακτήρισε την πρόταση πολύ θετική και είπε ότι βρίσκεται στο τραπέζι.

Ερωτηθείς εάν στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της θαλάσσιας περιοχής "Λεβιάθαν" με το κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, ο κ. Liberman είπε ότι το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι και θα καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καλές επαφές σε τεχνικό επίπεδο και κατανόηση σε πολιτικό επίπεδο και το θέμα θα προχωρήσει.

Επ’ αυτού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν θετικά το συγκεκριμένο ζήτημα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:27:50 PM