Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Άρχισαν στην Ουάσιγκτον οι παράλληλες εκδηλώσεις με την Έκθεση “Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών”
- 18/11/2010Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ σε συνεργασία με τον Οργανισμό The Smithsonian Associates, διοργάνωσε στις 16 Νοεμβρίου 2010 στην Ουάσιγκτον, διάλεξη στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian με τίτλο “Timeless Cyprus”.


Η διάλεξη αποτελεί την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνει η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ το επόμενο εξάμηνο με στόχο την ανάδειξη και προβολή της Κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αμερικανική πρωτεύουσα και στο ευρύτερο κοινό στις ΗΠΑ. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνάρτηση με την Έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών» η οποία θα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian μέχρι την 1η Μαΐου 2011.

Τη διάλεξη πραγματοποίησε ο Δρ Stuart Swiny, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κυπριακών Σπουδών στο New York State University at Albany και διακεκριμένος αρχαιολόγος, ο οποίος ασχολήθηκε με τη διεξαγωγή αρχαιολογικών ανασκαφών και ερευνών στην Κύπρο στο πλαίσιο των μελετών του για την εποχή του χαλκού. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, κ. Παύλος Αναστασιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία τόσο της Έκθεσης «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών», η οποία εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian από τις 29 Σεπτεμβρίου 2010, όσο και των διαφόρων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Αμερικανική πρωτεύουσα για την προώθηση και την προβολή της Κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στις ΗΠΑ.

Στη διάλεξή του, ο Δρ Swiny προέβη σε μια ιστορική αναδρομή των διαφόρων εποχών που σημάδεψαν την αρχαιότητα στην Κύπρο και αντλώντας επιχειρήματα και παραδείγματα από τα εκθέματα τα οποία παρουσιάζονται στην Έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών», τόνισε την ιδιαιτερότητα της Κυπριακής εθνικής ταυτότητας η οποία αναδείχθηκε και διατηρήθηκε δια μέσου των αιώνων. Ο Δρ Swiny αναφέρθηκε επίσης στις αντιλήψεις και στις πολιτιστικές παραδόσεις που κυριάρχησαν στην Κύπρο την εποχή της αρχαιότητας, πολλές εκ των οποίων, αν και μετεξελίχθηκαν με το πέρασμα των χρόνων, εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της σημερινής καθημερινότητας και να διατηρούν τον πρωταρχικό τους ρόλο.

Η διάλεξη είχε μεγάλη επιτυχία καθώς την παρακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός μελών του Smithsonian Associates, του Ινστιτούτου Smithsonian καθώς και προσκεκλημένων μεταξύ των οποίων μέλη του διπλωματικού σώματος, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και άλλοι. Μετά το τέλος της διάλεξης ακολούθησε δεξίωση και οι παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:30:24 PM