Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
αναφορικά με τις επαφές που θα έχει τη Δευτέρα (10/6) ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Σλοβάκο ομόλογό του, στη Λευκωσία
Λευκωσία, 9 Ιουνίου 2019Ο Υπουργός Εξωτερικών κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει το πρωί της Δευτέρας, 10 Ιουνίου, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Σλοβακίας κύριο Miroslav Lajčák, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν συνάντησης που θα έχουν, αλλά και κατά τη διάρκεια των διευρυμένων διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου - Σλοβακίας και θα εξετάσουν τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις επί θεμάτων που δεσπόζουν στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι, ανάμεσα σε άλλα, η Στρατηγική Ατζέντα 2019 – 2024, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, η Ευρωπαϊκή Άμυνα και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Περαιτέρω, οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Lajčák θα συζητήσουν σχετικά με τις προτεραιότητες και το έργο της Σλοβακικής προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος, ο κύριος Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τον Σλοβάκο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για την πρόοδο στην υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τις εν εξελίξει τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα ενόψει και των σχετικών συζητήσεων που αναμένεται να συνεχιστούν το προσεχές διάστημα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεδομένης της συμμετοχής της Σλοβακίας στην UNFICYP, οι δυο Υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν και θέματα που σχετίζονται με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Οι κκ. Χριστοδουλίδης και Lajčák θα προβούν σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ στις 12.15, με το πέρας των διαβουλεύσεων τους.Τελευταία Ενημέρωση στις: 10/06/2019 09:18:26 AM