Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βελιγράδι - 23/02/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Boris Tadic τέλεσαν σήμερα τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βελιγράδι, όπου ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επικεφαλής αντιπροσωπείας, πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη.


Στα εγκαίνια του νέου κτηρίου, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Βελιγράδι κ. Όμηρος Μαυρομμάτης, καλωσορίζοντας τους Προέδρους Χριστόφια και Tadic, ανέφερε: «Σήμερα, σχεδόν μετά από πέντε δεκαετίες διπλωματικών σχέσεων με τη Σερβία, από την ανεξαρτησία της χώρας μου το 1960, οι δύο Πρόεδροι θα εγκαινιάσουν το νέο κτήριο επιδεικνύοντας σε όλους τους αδελφικούς και φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών χωρών μας».

Τελώντας τα εγκαίνια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Είμαι πολύ ευτυχής και συγκινημένος για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι, μετά από 19 χρόνια, πραγματοποιώ αυτή την επίσκεψη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή την ευγενική χώρα και λαό. Έγινα δεκτός με πολλή θέρμη και πολύ φιλικά. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας για την καλοσύνη του και για ό,τι συμφωνήσαμε σήμερα. Δεν υπάρχουν διαφωνίες, μόνο συμφωνίες και φιλία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι είμαι εδώ μαζί με τον καλό μου φίλο Πρόεδρο της Σερβίας για να εγκαινιάσουμε το νέο κτήριο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί προσφορά από την Κυβέρνηση της Σερβίας. Αυτό αποτελεί ένδειξη παντοτινής φιλίας, αδελφοσύνης και συνεργασίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Πρέσβη κ. Μαυρομμάτη και το Διπλωματικό Σώμα και ανέφερε τα ακόλουθα:

«Πάντοτε αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου στη Σερβία και ελπίζω ο Πρόεδρος της Σερβίας να αισθάνεται και εδώ σαν στο σπίτι του και τον αναμένω να ξαναέλθει στην Κύπρο για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας και να του προσφέρουμε τον ήλιο και τη θάλασσα της Κύπρου».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος Tadic, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι «και εγώ αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου» και πρόσθεσε ότι «είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ. Πέρα από τις συμφωνίες που υπογράψαμε σήμερα, αναμένω ότι αύριο θα έχουμε συναντήσεις με τους επιχειρηματίες μας».

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε κάποια ευαίσθητα θέματα. Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και η ετοιμότητα της Σερβίας για διαπραγματεύσεις με τους Αλβανούς (του Κοσόβου) αποδεικνύουν την υπευθυνότητά μας τόσο σε διεθνές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο». Είπε ακόμη ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπου κάθε χώρα προσπαθεί να επιλύσει τα δικά της προβλήματα, έχουμε την ετοιμότητα να λύσουμε όχι μόνο εθνικά, αλλά και περιφερειακά θέματα».

Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια πλακέτας, η οποία αναρτήθηκε στο νέο κτήριο της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στο Βελιγράδι.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:45 PM