Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Εσθονίας - 01/02/2008


Στην ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για την άμεση εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου αναφέρθηκε η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, η οποία, επικεφαλής αντιπροσωπείας, έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Εσθονίας κ. Τόομας Χέντρικ Ίλβες, σημειώνοντας παράλληλα ότι η τουρκική πλευρά όχι μόνο αρνείται να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, αλλά εντείνει την προκλητική της στάση στο Κυπριακό προσπαθώντας να εφαρμόσει την πολιτική της περί δύο χωριστών κρατών στη βάση δύο λαών και δύο θρησκειών.

Κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Ίλβες, η κα Μαρκουλλή, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Εσθονία, αναφέρθηκε εξάλλου στη θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας για μη αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου εφόσον η αναγνώριση δημιουργεί προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις και παραγνωρίζει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

Η Υπουργός Εξωτερικών έγινε επίσης δεκτή από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντρους Ανσιπ με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα του Κοσόβου, τις διμερείς σχέσεις και ευρωπαϊκά θέματα.

Και στις δύο χωριστές συναντήσεις της, με τον Πρόεδρο και με τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας, η κα Μαρκουλλή τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της άμεσης εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου καθώς και της διαδικασίας Γκαμπάρι σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά αρνείται να προχωρήσει και να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Αντιθέτως, είπε η κα Υπουργός, η Τουρκία προωθεί νέα πολιτική στο Κυπριακό που αφορά στη βάση δύο χωριστών κρατών, λαών και θρησκειών, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα της θρησκείας ποτέ δεν αποτέλεσε πρόβλημα μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί.

Σχετικά με το θέμα του Κοσόβου, η κα Υπουργός αναφέρθηκε και στη σταθερή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μη αναγνώριση μιας μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τονίζοντας ότι είναι θέμα αρχής για την Κύπρο, εφόσον θα δημιουργούσε προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις και θα παραγνώριζε το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των δύο χωρών, η κα Μαρκουλλή αναφέρθηκε στον αριθμό διμερών συμφωνιών που έχουν υπογραφτεί μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας προσθέτοντας ότι αποτελούν το σωστό πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός.

Η κα Μαρκουλλή είπε ακόμη ότι η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από την εμπειρία της Εσθονίας για τη ζώνη Σένγκεν και η Εσθονία από τις εμπειρίες της Κύπρου σε ό,τι αφορά στην ένταξη στην ευρωζώνη.

Νωρίτερα η κα Μαρκουλλή συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Μάρκο Μίχκελσον, τον οποίον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που αφορούν στη δημογραφική αλλαγή και στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στα κατεχόμενα επισημαίνοντας το μεγάλο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων στην Κύπρο.

Η κα Μαρκουλλή ανέφερε ακόμη ότι τα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών μπορούν να διαδραματίσουν το δικό τους ρόλο με στόχο η τουρκική πλευρά να προχωρήσει με την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Η Τουρκία, είπε η κα Μαρκουλλή, όπως στοιχειοθετείται και από αριθμό αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνεχίζει τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και, ταυτόχρονα, εντείνει τη σκληρή της στάση έναντι του Κυπριακού.

Στη συνέχεια, η κα Μαρκουλλή επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας, Στέφανο. Στη συνάντηση, η κα Υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα από το κατοχικό καθεστώς.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Στέφανος ενημέρωσε την κα Μαρκουλλή για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας ώστε να επιβιώσει και να βοηθήσει το ποίμνιό της και ευχαρίστησε την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη βοήθεια που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:11:14 PM