Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Βρετανίας και της Βρετανίδας Υπουργού για θέματα Ευρώπης, σε συνέντευξη Τύπου, στο Λονδίνο - 20/05/2009


Οι Υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Κύπρου κ.κ. David Miliband και Μάρκος Κυπριανού και η Βρετανίδα Υπουργός για θέματα Ευρώπης κα Caroline Flint προέβησαν χθες Τρίτη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Ο κ. Miliband δήλωσε τα ακόλουθα:


«Καλώς ήρθατε στο Υπουργείο Εξωτερικών και κυρίως καλωσορίζω τον φίλο και συνάδελφο μου κ. Μάρκο Κυπριανού που βρίσκεται εδώ για μια σειρά συναντήσεων και σήμερα το πρωί έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική διάλεξη. Ολοκληρώσαμε το πρώτο μέρος των συνομιλιών μας και θα μπορέσουμε να έχουμε περαιτέρω συνομιλίες αφού ολοκληρώσουμε τις δηλώσεις μας προς εσάς. Νομίζω πως μέχρι στιγμής τα θέματα που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι, πρώτα απ΄ όλα, η κοινή μας δέσμευση να καταστήσουμε το Μνημόνιο Συναντίληψης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κυπριακή Δημοκρατία ένα ζωντανό, ενεργό έγγραφο που πραγματικά να αποδίδει τη δομή και το περιεχόμενο των επίσημων κυβερνητικών σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Ο Μάρκος και η Caroline ίσως θέλουν να επεκταθούν λίγο πάνω σε κάποιες από τις κοινές μελέτες στις οποίες πρόκειται να εργαστούμε από κοινού και για τα επόμενα στάδια για τη συνάντηση του Φόρουμ.

Εγώ, ωστόσο, πιστεύω ότι το διάστημα που παρήλθε από την υπογραφή του Μνημονίου έχει δείξει την αξία του. Μας έχει δώσει μια δομή, ένα πλαίσιο εντός του οποίου να προωθήσουμε το έργο μας και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ αξιόλογο και σημαντικό. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον κ. Κυπριανού για την ενημέρωση που μου έχει κάνει σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων, των πολύ σημαντικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για το μέλλον της Κύπρου. Διαπραγματεύσεις στις οποίες είμαστε πολύ δεσμευμένοι και θέλουμε πολύ να τις δούμε να επιτυγχάνουν. Έχω πει σήμερα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι επικροτώ πολύ έντονα την αποφασιστικότητα με την οποία οι ηγέτες έχουν εμπλακεί σε 28 συναντήσεις κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών και ήταν πολύ χρήσιμο για μένα που ενημερώθηκα επ’ αυτού από τον Υπουργό κ. Κυπριανού.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε για κάποια κοινά ενδιαφέροντά μας σε σχέση με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Νομίζω πως, δεδομένης της χθεσινής συνάντησης στην Ουάσιγκτον, είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι είχαμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ειρηνευτική διαδικασία, θέμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον κ. Κυπριανού και την Κυβέρνησή του, αλλά και ένα εξίσου σημαντικό θέμα τόσο για τη δική μας Κυβέρνηση όσο και ζωτικής σημασίας θέμα για την περιοχή. Νομίζω αυτά θα ήθελα να πω υπό μορφή εισαγωγής. Ο κ. Μάρκος Κυπριανού θα προβεί σε ορισμένες δηλώσεις και ευχαρίστως να απαντήσω σε μερικές ερωτήσεις».Ακολούθως ο κ. Κυπριανού προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με μεγάλη μου χαρά είχα σήμερα αυτή τη συνάντηση με τον David Miliband, και την Caroline Flint. Συζητήσαμε βεβαίως όσα έχουν ήδη ειπωθεί, έτσι απλά θα ήθελα να τονίσω ότι έχει ήδη περάσει ένας χρόνος από την υπογραφή του Μνημονίου».

Ήδη έχουμε κινηθεί προς τα εμπρός με την εφαρμογή του, υπενθυμίσαμε τις πρακτικές πτυχές του, καθώς επίσης τα σημαντικά πολιτικά μηνύματα που περιέχονται στο Μνημόνιο, τα οποία βεβαίως είναι πολύ σημαντικά τώρα σε αυτή τη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Βεβαίως, είχα την ευκαιρία να συζητήσω και με τους δύο Υπουργούς το ζήτημα των συνομιλιών. Είναι αλήθεια ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο απ΄ ό,τι οποιοσδήποτε ελπίζει, όμως το γεγονός είναι ότι, ακόμη και ως περιορισμένο ότι, υπάρχει πρόοδος και υπάρχει μια δέσμευση να προχωρήσουμε μπροστά, τουλάχιστον από δικής μας πλευράς. Θα ήθελα να εκφράσω αυτή τη δέσμευση, για άλλη μια φορά.

Και το Μεσανατολικό είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο, όπως ο κ. Miliband είπε. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς διότι η Κύπρος βρίσκεται στην περιοχή και έχει ένα ειδικό ενδιαφέρον για αυτή, αλλά επίσης και για την ΕΕ και θα ήθελα να πω ότι μοιραζόμαστε κοινή θέση ως προς το πώς η διαδικασία στη Μέση Ανατολή πρέπει να κινηθεί προς τα εμπρός. Και υπάρχουν, βεβαίως άλλα θέματα που αφορούν στην ΕΕ. Θα μας δοθεί η δυνατότητα να τα συζητήσουμε σε λίγο.

Επί του Μνημονίου, έχουμε συζητήσει μερικούς πρακτικούς τρόπους, και τα δύο Υπουργεία έχουν ορίσει σημεία επαφής (contact points), τα οποία πρόκειται, να παρακολουθούν την εφαρμογή του Μνημονίου. Επίσης, συζητήσαμε τη διενέργεια ενός Φόρουμ στην Κύπρο εντός τους φθινοπώρου και η Υπουργός κα Flint, θα ήμουν ευτυχής, αν θα μπορούσε να χαιρετίσει το Φόρουμ. Συζητήσαμε, επίσης, τη συνεργασία στον τομέα της αναπτυξιακής βοήθειας. Η Κύπρος είναι πρόθυμη να συνεισφέρει οικονομικώς προς αναπτυσσόμενες χώρες. Βεβαίως, δεν έχουμε την υποδομή για παράδοση τέτοιας βοήθειας. Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα κονδύλια ώστε να παραδώσουμε αυτή τη βοήθεια διότι εν τέλει, αυτή θα ξοδευθεί σ’ αυτούς τους μηχανισμούς παράδοσης αντί σε εκείνους που χρειάζονται τα χρήματα. Έτσι, θα συνεργαστούμε και θα εξετάσουμε χώρες και έργα όπου μπορούμε, από κοινού, να προσφέρουμε αυτή τη βοήθεια».

Στη συνέχεια οι κ.κ. Υπουργοί απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφου του ΚΥΠΕ ως ακολούθως:
Ερώτηση: Πώς μπορεί η Βρετανία να βοηθήσει ώστε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτές τις συνομιλίες, έχοντας ιδίως υπόψη τις καλές σας σχέσεις με την Τουρκία;

David Miliband: Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει, είναι να γνωρίζει τη θέση του και η νυν θέση του είναι αυτή στην οποία ενθαρρύνουμε εκείνους οι οποίοι πρέπει να διεξάγουν τις συνομιλίες ώστε να φέρουν αποτέλεσμα, να το πράξουν. Έτσι πιστεύω το πρώτο πράγμα που θα έλεγα, είναι ότι έχουμε μια πολύ έντονη πεποίθηση ότι οι συνομιλίες χρειάζονται να καθοδηγηθούν εκ των έσω παρά από εξωγενείς παράγοντες και πιστεύω ότι αυτή η ταπεινότητα, η σύγχρονη πραγματικότητα και η αντίληψη της κατάστασης βρίσκεται στο επίκεντρο της προσέγγισής μας επί του θέματος.

Υπάρχει μια μακρά ιστορία μεταξύ των δύο χωρών μας που αντανακλώνται με πολύ βαθιές και προσωπικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ αυτής της χώρας και της Κύπρου. Υπάρχουν ευλογίες αλλά υπάρχουν, επίσης, βάρη της ιστορίας και μια από τις απαιτήσεις που μας αφορά είναι να έχουμε ένα κατάλληλο βαθμό αναγνώρισης ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα θα προέλθει από το νησί. Και θέλω αυτό το μήνυμα να δοθεί παρά πολύ έντονα.

Δεύτερον, πιστεύω ότι μπορούμε να καταστήσουμε αρκετά σαφές ότι επιθυμούμε να υποστηρίζουμε, όχι απλώς μια διαπραγματεύσιμη επίλυση, αλλά η επίλυση να είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Δεν προσφέρουμε το δικό μας μοντέλο.

Προσβλέπουμε στο μοντέλο το οποίο θα αναπτυχθεί, στο μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία είναι ο προορισμός για την υπό διαπραγμάτευση λύση.

Τρίτον, έχετε δίκαιο ότι έχουμε σημαντικές ευρύτερες ευθύνες. Έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες στην περιοχή. Εμφανώς έχουμε τον ρόλο μας σαν Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ο.κ. Και με όλους αυτούς μας τους ρόλους θα προσφέρουμε αυτά τα απλά μηνύματα υποστήριξης για την υπό διαπραγμάτευση λύση, η οποία είναι σημαντική και πιστεύω ότι ο πιο καλός τρόπος, για να περιγράψουμε το ρόλο μας, μπορείτε να δείτε τα σχόλια που έχω κάνει στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα, επειδή αυτό είναι ένα θέμα που είναι ψηλά στην ατζέντα των διεθνών σχέσεων. Είναι ένα θέμα που καθοδηγεί τα συμφέροντα των μελών του Κοινοβουλίου και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αυτές οι διαπραγματεύσεις να πετύχουν. Δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία για αυτές (τις διαπραγματεύσεις) να πετύχουν.

Ερώτηση: Έχετε συναντηθεί με αντιπροσώπους της κοινότητας εδώ; Σε ποιά συμπεράσματα έχετε καταλήξει;

Caroline Flint: Λοιπόν, πιστεύω ότι είναι μόνο πριν λίγες εβδομάδες που είχαμε αντιπροσώπους της κυπριακής κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ, σε αυτό το δωμάτιο. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με κάποιους και πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει ό,τι ο David Miliband και εγώ έχουμε πει. Θέλουμε να είμαστε υποβοηθητικοί σε αυτή τη διαδικασία. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει πολλή δουλειά, η οποία έχει γίνει από τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ και προφανώς, γνωρίζετε διαισθανόμαστε ότι τα πλεονεκτήματα και η ευρύτερη εικόνα στο τέλος είναι κάτι από το οποίο όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν. Είχαμε 28 συναντήσεις μέχρι τώρα και προσβλέπουμε να υπάρξει περισσότερη πρόοδος τους επόμενους μήνες.

Μάρκος Κυπριανού: Νομίζω, αν μπορώ να προσθέσω κάτι στο ό,τι έχει ήδη λεχθεί, ότι έχουμε μάθει, όλοι μας, έχουμε πάρει μαθήματα από την εμπειρία του 2004. Όχι μόνο η Κύπρος ή οι Κύπριοι, άλλα θα μπορούσα να πω και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και τα Ηνωμένα Έθνη. Και ο τρόπος που το περιέγραψε ο David και η Caroline είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να πετύχουμε τώρα μια συμφωνημένη και μια λύση που θα έχει διαπραγματευθεί, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος. Μια λύση που θα έχει και την υποστήριξη του λαού της Κύπρου και αυτός είναι ο τρόπος να προσεγγίσουμε τις διαπραγματεύσεις με αυτούς που θα πρέπει να ζήσουν με αυτή τη λύση.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:15:54 PM