Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στο Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - 20/03/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας συμμετείχε στην Εαρινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ 19 και 20 Μαρτίου. Τον κ. Χριστόφια συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρίλαος Σταυράκης και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Κύριο θέμα συζήτησης της Συνόδου Κορυφής αποτέλεσε η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, με βασικό στόχο την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, τη σωστή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών καθώς και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί η κρίση στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό οι «27» τόνισαν την ικανοποίηση τους για τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο 2008, και επανέλαβαν ότι τα μέτρα που υιοθετούν τα κράτη μέλη πρέπει να στοχεύουν σε άμεσα αποτελέσματα, και να είναι προσωρινά και στοχευμένα. Στο ίδιο πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της Συνόδου Κορυφής της «Ομάδας των 20» (G20) που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις αρχές Απριλίου, υιοθέτησε κοινή θέση έτσι ώστε η ΕΕ να είναι σε θέση να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να υποβαθμίζουν την κοινωνική συνοχή, ούτε να οδηγούν σε περιθωριοποίηση εργαζομένων σε δυσμενείς μορφές απασχόλησης και σε υποβάθμιση της κοινωνικής προστασίας. Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα της Κυπριακής Κυβέρνησης για στήριξη των ευαίσθητων τομέων του τουρισμού και της κατασκευαστικής βιομηχανίας, καθώς και στα μέτρα για τον στεγαστικό τομέα που στοχεύουν στην ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων και εντάσσονται στα πλαίσια της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει συντονισμένα και συλλογικά για αντιμετώπιση της κρίσης και την επαναλειτουργία των αγορών του χρήματος. Απαιτείται, κατέληξε, πέρα από την ενίσχυση των συστημάτων εποπτείας και την καλύτερη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα, να γίνουν και οι κατάλληλες διαρθρωτικές αλλαγές και επαναπροσδιορισμός του ρόλου του κράτους, για να αποφεύγεται η ασυδοσία της αγοράς.

Τους «27» απασχόλησαν, επίσης, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ και οι αρνητικές επιπτώσεις των κλιματολογικών αλλαγών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής, επισημαίνοντας, όμως, ότι οι εν λόγω προτάσεις δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο σε χερσαίους ενεργειακούς αγωγούς αλλά να λαμβάνουν υπόψη και τον ενεργειακό εφοδιασμό μέσω της θάλασσας. Η Κύπρος, τόνισε, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του ενεργειακού της συστήματος ως μικρό και απομονωμένο νησί, δεν έχει τη δυνατότητα χερσαίου ενεργειακού εφοδιασμού. Αναφερόμενος παράλληλα στην πιθανότητα χρήσης πυρηνικής ενέργειας, θέμα που τέθηκε κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι θα ήταν αδιανόητο η Κύπρος, ένα νησί έκτασης 9250 τ. χλμ. με το 37% του εδάφους της υπό κατοχή από μια μεγάλη γειτονική δύναμη, να επιλέξει την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική πηγή ενέργειας.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η Κυπριακή Κυβέρνηση έλαβε απόφαση για τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 750 εκ. ευρώ. Θεωρούμε, όμως, ανεπαρκή και άδικη, υπογράμμισε, την πρόταση για χρηματοδότηση, από το κοινοτικό σχέδιο ανάκαμψης, της ενίσχυσης της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού στην Κύπρο και ζητούμε την περαιτέρω βοήθεια της ΕΕ στον τομέα αυτό.

Σημειώνεται ότι μετά από επιμονή τού Προέδρου της Δημοκρατίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τελικά τον διπλασιασμό του ποσού ενίσχυσης για την Κύπρο από 5 εκ. σε 10 εκ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την κατανόηση και τη βοήθεια της Ένωσης και για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο λόγω των κλιματολογικών αλλαγών. Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ερημοποίηση του νησιού στα επόμενα 50 χρόνια εάν δεν αναχαιτιστούν οι κλιματολογικές αλλαγές. Παράλληλα, τόνισε ότι τα δάση της Κύπρου άρχισαν να ξηραίνονται και ότι για αντιμετώπιση των αναγκών σε πόσιμο νερό η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να μεταφέρει νερό με πλοία από την Ελλάδα. Καταλήγοντας, αφού σημείωσε ότι η Κύπρος κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελέτη για προτεινόμενα έργα υποδομής με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κλιματολογικών αλλαγών, ευχαρίστησε τον κ. Barroso για την κατ’αρχήν κατανόηση που επέδειξε η Επιτροπή προς τα αιτήματα της Κύπρου και ζήτησε την συνδρομή της ΕΕ και στον τομέα αυτό.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να ενημερώσει άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:29 PM