Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού ολοκλήρωσε τις επαφές του στις Βρυξέλλες - 12/05/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού ολοκλήρωσε σήμερα τις επαφές του στις Βρυξέλλες με συναντήσεις με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Ο κ. Κυπριανού είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Jerzy Buzek για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για τις προοπτικές που διαμορφώνονται στις συνομιλίες μετά την πρόσφατη αλλαγή στην τουρκοκυπριακή ηγεσία. Μετά από επίδειξη προσωπικού ενδιαφέροντος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία των συνομιλιών, ο κ. Υπουργός του εξέφρασε τις ανησυχίες του αναφορικά με τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και του ανέφερε πως η δική μας πλευρά αναμένει την επανέναρξη των συνομιλιών όπου θα ξεκαθαρίσουν οι θέσεις του.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε την επιθυμία και τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ανταπόκριση και από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σημείωσε, επίσης, πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση η οποία δεν θα εξασφαλίζει την ενότητα του κράτους όπως αυτή έχει καθοριστεί από τα κοινά ανακοινωθέντα και από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Κατά τις επαφές του σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τους προβληματισμούς του αναφορικά με την προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας τις νομικές και πολιτικές ενστάσεις της πλευράς μας και εξηγώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα υπονομεύσει τη διαδικασία των συνομιλιών αλλά και την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Κατά τη συνάντηση του με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του «Cyprus Steering Group» κα Viviane Reding ο Υπουργός Εξωτερικών την ενημέρωσε για τις θέσεις μας στο Κυπριακό αλλά και για τη μέχρι σήμερα πορεία και τις προοπτικές των συνομιλιών ενώ με την Επίτροπο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού κα Ανδρούλα Βασιλείου συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και θέματα που αφορούν την Κύπρο.

Ο κ. Κυπριανού αναχωρεί αύριο από τη βελγική πρωτεύουσα με προορισμό το Βουκουρέστι, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Ρουμάνου ομολόγου του.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:25:24 PM