Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Δημοκρατία της Σερβίας υπέγραψαν Συμφωνίες και Μνημόνιο Συναντίληψης - 23/02/2009


Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Δημοκρατία της Σερβίας υπέγραψαν σήμερα στο Βελιγράδι δύο διμερείς συμφωνίες, που αφορούν στον Τουρισμό και στην Καταπολέμηση του Εγκλήματος, αντίστοιχα, καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης.


Οι Συμφωνίες και το Μνημόνιο υπεγράφησαν, εκ μέρους της Κύπρου, από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού και τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη, οι οποίοι συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Σερβία.

Συγκεκριμένα, η Συμφωνία για τον Τουρισμό υπογράφηκε, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και εκ μέρους της Σερβίας από τον Υπουργό Εμπορίου και Υπηρεσιών κ. Slobodan Milosavljevic. Η Συμφωνία για τον Τουρισμό αποσκοπεί στην προώθηση και ενθάρρυνση της ανάπτυξης του τουρισμού. Με τη Συμφωνία αυτή, οι δύο πλευρές θα αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες για απλοποίηση των διατυπώσεων, για την ενθάρρυνση της συνεργασίας των διοργανωτών ταξιδίων, για την εκατέρωθεν συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και για ανταλλαγές επισκέψεων.

Η Συμφωνία για Συνεργασία για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος, της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών, Ψυχοτρόπων Ουσιών και Πρόδρομων τους, της Παράνομης Μετανάστευσης και άλλων Ποινικών Αδικημάτων υπογράφηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Σερβίας κ. Mladjan Dinkic. Η Συμφωνία αυτή στοχεύει στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών οργανωμένου εγκλήματος (παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, τρομοκρατία και άλλα) μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, εγγράφων, τεχνογνωσίας, αλλά και της στενής συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών Αρχών των δύο χωρών.


Το Μνημόνιο Συναντίληψης για Αθλητική Συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Σερβίας υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών και εκ μέρους της Σερβίας η Υπουργός Αθλητισμού της Σερβίας κα Snezana Markovic.

Το Μνημόνιο αποσκοπεί στην ανάπτυξη της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα αθλητισμού, προωθώντας παράλληλα και τους παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Σερβίας. Με την υπογραφή του Μνημονίου, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και οι αρμόδιες Αρχές της Σερβίας θα μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις, πληροφορίες και τεχνογνωσία προς υλοποίηση του αμοιβαίου στόχου της ανάπτυξης του αθλητισμού τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το Μνημόνιο επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να διευκολύνει την ανταλλαγή αθλητών και αθλητικών ομάδων για προπονητικές προετοιμασίες, ενώ θα προωθεί και τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις δύο χώρες σε θεσμοποιημένα τουρνουά, τα οποία θα διεξάγονται σε Σερβία και Κύπρο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:50 PM