Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Τουβαλού - 03/07/2013


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νικόλαος Αιμιλίου και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Τουβαλού κ. Afelee Falima Pita υπέγραψαν χθες έγγραφο σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουβαλού. Με την ευκαιρία αυτή οι δύο Πρέσβεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που δύο μικρά νησιωτικά κράτη, μέλη της Κοινοπολιτείας, ενδυναμώνουν τις διμερείς τους σχέσεις και τους φιλικούς δεσμούς τους με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Εξέφρασαν, επίσης, την επιθυμία να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε όλα τα διεθνή φόρα στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.


Ο Πρέσβης κ. Αιμιλίου εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ να παράσχει κάθε βοήθεια στο Tuvalu, ιδιαίτερα στον τομέα της επιμήκυνσης της περιόδου για έξοδο του Τουβαλού από τον κατάλογο των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, λόγω της ευπαθούς οικονομίας του και άλλων παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή που το καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτο.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εξέφρασε, επίσης, το ενδιαφέρον και την υποστήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, σημειώνοντας ότι και η Κύπρος ως μικρό νησί αντιμετωπίζει όμοια προβλήματα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία του Συνεδρίου για τα Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη που θα λάβει χώραν στη Σαμόα το 2014.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Τουβαλού ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη χώρα του και γενικά στα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη και τόνισε ότι προσβλέπει σε στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:44:33 PM