Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - 10/03/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού ενημέρωσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα της Αμμοχώστου.


Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι διεξήχθη μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση, κατά την οποία του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει τη Βουλή για τις ενέργειες της κυπριακής Κυβέρνησης τόσο για τη στήριξη του Δήμου Αμμοχώστου όσο και σε διακυβερνητικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα, να ακούσει και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους βουλευτές.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνεδρίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στην επιστολή που είχε στείλει πέρυσι προς τον ΓΓ του ΟΗΕ όπου είχε εγείρει το θέμα της Αμμοχώστου, αλλά και στην πιο πρόσφατη επιστολή, την οποία έστειλε μόλις πριν τρεις ημέρες προς τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ, των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Και σε αυτή την επιστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναφέρει το θέμα της Αμμοχώστου, σημειώνεται η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα και να επιτραπεί σε εμπειρογνώμονες να μελετήσουν το θέμα της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου με σκοπό την ταχεία επιστροφή των κατοίκων της και, ταυτόχρονα, τονίζεται ότι αυτό θα διευκολύνει και το κλίμα για τις συνομιλίες και θα δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης του κυπριακού λαού προς την επίτευξη και υλοποίηση εφαρμογής της συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού, είπε ο κ. Κυπριανού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Αμμόχωστος αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας το τελευταίο ψήφισμα του Κοινοβουλίου που αναφέρεται στο θέμα της Αμμοχώστου και της επιστροφής της στους νόμιμους κατοίκους της.

Υπενθύμισε, δε, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφερθεί ειδικά στο θέμα της Αμμοχώστου και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου έχει καλέσει την Τουρκία να προχωρήσει με την επιστροφή της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου ως χειρονομία καλής θέλησης.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επίσης, ότι και σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών εγείρει το ζήτημα στις επαφές του με όλους τους συναδέλφους του και τονίζει ότι δεν είναι μόνο θέμα εφαρμογής ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και υλοποίησης της Συμφωνίας Κορυφής του '79, αλλά θα κρίνει και την αξιοπιστία της Τουρκίας για την περαιτέρω πορεία της όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, θα διευκολύνει τις συνομιλίες και θα βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.

Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει αυτές τις ενέργειες και θα επιμείνει στις συζητήσεις της τόσο σε επίπεδο αρχηγών Κυβερνήσεων, όσο και των Υπουργών Εξωτερικών, ενώ παράλληλα θα εξακολουθήσει να ενισχύει τις προσπάθειες του Δήμου Αμμοχώστου, οικονομικά και έμπρακτα, σε στενή συνεργασία με τους ευρωβουλευτές της Κύπρου οι οποίοι, όπως είπε, έχουν κάνει μια πολύ καλή δουλειά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να στείλει παρόμοια επιστολή στον κ. Ερντογάν, ο κ. Κυπριανού είπε: «Το να στείλει επιστολή στον κ. Ερντογάν νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι, πρώτα απ’ όλα, να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των εταίρων μας και μετά με το ένα ή τον άλλο τρόπο να εγερθεί το θέμα στην Τουρκία είτε από τα Ηνωμένα Έθνη είτε από την ΕΕ είτε και από τους δύο. Πιστεύω αυτό θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό παρά να σταλεί μία επιστολή».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:25:14 PM