Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτουςΣυμπληρώνονται σήμερα 25 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη της αποσχιστικής οντότητας στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Η παράνομη αυτή πράξη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας η οποία με τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασε τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας ως νομικά άκυρη και ζήτησε την άμεση ανάκληση της.

Από το 1983 και εντεύθεν, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Άγκυρας και της υποτελούς στην Τουρκία τοπικής διοίκησης των κατεχομένων, καμία χώρα πλην της κατοχικής δύναμης, δεν αναγνωρίζει την παράνομη οντότητα, σε πλήρη συμμόρφωση με τα δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι απευθείας διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, κατόπιν πρωτοβουλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας , οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και της ηγεσίας της Τουρκοκυπριακής κοινότητας επιβεβαιώνουν ότι στόχος της Τουρκικής πλευράς εξακολουθεί, δυστυχώς, να είναι η αναβάθμιση της παράνομης οντότητας στα κατεχόμενα και η υπονόμευση των προσπαθειών πραγματικής επανένωσης.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη σε μία λύση, υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, που να συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις αρχές επί τις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια λύση που να βασίζεται σε ένα Κράτος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα, με την ανεξαρτησία και εδαφική του ακεραιότητα διασφαλισμένη, αποτελούμενο από δύο πολιτικά ισότιμες κοινότητες όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Μόνο μια τέτοια λύση, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ανατρέπει τα τετελεσμένα που δημιούργησε η παρανομία της τουρκικής εισβολής, μπορεί να είναι λειτουργική και βιώσιμη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:26:14 AM