Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή πολιτική αεροπορία - 14/02/2008


Η Κύπρος κατήγγειλε νέες παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία που σημειώθηκαν από τις 5 Δεκεμβρίου του 2007 μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου του 2008.


Σε επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 7.2.08 ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους. Επισημαίνει επίσης ότι η Τουρκία, με τις ανεύθυνες αυτές ενέργειες, όχι μόνο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανονισμούς, αλλά θέτει σε κίνδυνο και τη διεθνή πολιτική αεροπορία στην περιοχή.

Η Τουρκία που φιλοδοξεί τον επόμενο χρόνο να καταστεί μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, σημειώνει ο κ. Πρέσβης, συστηματικά προσπαθεί να υποσκάψει την κυριαρχία και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας προωθώντας μια παράνομη αποσχιστική οντότητα. Παράλληλα αναγνωρίζει αυθαίρετα στον εαυτό της δικαίωμα να παρεμβαίνει σε τμήμα του κυρίαρχου εναέριου χώρου της Κύπρου. Αυτό, υπογραμμίζει ο κ. Πρέσβης, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το κλίμα εμπιστοσύνης που πρέπει να επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις. Αποτελεί, για ακόμα μια φορά, απόδειξη του συγκεκριμένου πολιτικού στόχου της Τουρκίας που είναι η παγίωση της διαίρεσης του νησιού και η διατήρηση της παρουσίας της στην Κύπρο.

Η επιστολή κυκλοφόρησε, χθες Τετάρτη, επίσημα ως έγγραφο του ΟΗΕ.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:11:51 PM