Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Εσθονίας - 20/10/2009


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Εσθονίας στη Λευκωσία με έδρα την Αθήνα κ. Andres Talvik.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Talvik αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πολύ καλές, φιλικές και εποικοδομητικές σχέσεις των δύο χωρών, σε επίπεδο Υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης και Κοινοβουλίων. Σημείωσε πως παρά την απόσταση μεταξύ τους εντός του ευρωπαϊκού χώρου, οι δύο χώρες έχουν αρκετές ομοιότητες και κοινές αξίες. Η Κύπρος και η Εσθονία, πρόσθεσε, εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004 ώστε να συμβάλουν στην οικοδόμηση της κοινής ευρωπαϊκής πατρίδας. Εξέφρασε δε την ελπίδα να εξευρεθεί σύντομα μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αρχές τις ΕΕ και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο νέος Πρέσβης της Εσθονίας υπογράμμισε ότι θα εργαστεί ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης του εμπορίου και του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος κατέχει την τρίτη θέση στις εξωτερικές επενδύσεις της Εσθονίας, κυρίως στον ναυτιλιακό τομέα.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Κύπρος και η Εσθονία είναι σχετικά νέα μέλη στην ΕΕ και εξέφρασε την προσδοκία οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Είπε επίσης ότι η Κύπρος υποστηρίζει την ένταξη της Εσθονίας στην Ευρωζώνη, εφόσον πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι αγωνιζόμαστε με καλή θέληση και ευελιξία για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών και των αξιών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Μια λύση, υπογράμμισε, που θα τερματίζει την κατοχή και τον παράνομο εποικισμό και που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι παραμένει προσηλωμένος στη βάση και στις αρχές επίλυσης του Κυπριακού όπως καθορίστηκαν στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Στόχος μας, είπε, είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παρόλο που έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε πολλά ουσιαστικά ζητήματα. Εξέφρασε δε την ελπίδα στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων η τουρκοκυπριακή πλευρά να καταθέσει πιο λογικές θέσεις ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση η οποία να τεθεί στο λαό για έγκριση σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.
.
Παρά τις δυσκολίες, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την ίδια αφοσίωση. Για μας, είπε, είναι ο μόνος δρόμος για επίτευξη λύσης και επανένωση της χώρας μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα ούτε και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε λύση που δεν θα στηρίζεται σε αρχές.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι αυτή η στήριξη δεν είναι χωρίς όρους. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, υπογράμμισε, πως αν εξακολουθήσει η αδιάλλακτη και προκλητική της στάση και η άρνηση συμμόρφωσης προς τις υποχρεώσεις της η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχίσει ανεπηρέαστα και ανεμπόδιστα. Η Τουρκία, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι πραγματικά επιθυμεί λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου προς όφελος του κυπριακού λαού.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:18 PM