Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έλαβε μέρος στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, στη Νέα Υόρκη - 20/09/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Eξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ και υπηρεσιακούς παράγοντες, έλαβε μέρος σήμερα στην έναρξη της Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, την οποία συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας στην έδρα του ΟΗΕ από τις 20-22 Σεπτεμβρίου.


Η Σύνοδος σκοπό έχει την ανασκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί στους στόχους που η διεθνής κοινότητα έχει θέσει μέχρι το 2015, μεταξύ των οποίων είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, των ασθενειών, η προστασία του περιβάλλοντος, η εξίσωση των φύλων, και η καταπολέμηση της μητρικής και παιδικής θνησιμότητας. Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας έχουν υιοθετηθεί από την Σύνοδο των ηγετών των κρατών το 2000 και κινδυνεύουν, μέχρι το 2015, να μην πραγματωθούν, από τη μια, λόγω των πολλαπλών κρίσεων που μαστίζουν την ανθρωπότητα και, από την άλλη, λόγω έλλειψης ικανοποιητικής δράσης από μέρους των κρατών.

Στην Σύνοδο λαμβάνουν μέρος πάνω από 140 Αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων, γεγονός το οποίο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής βούλησης για επίσπευση των προσπαθειών για επίτευξη των στόχων αυτών.

Κατά την εναρκτήρια τελετή της Συνόδου, ομιλίες απηύθυναν οι Πρόεδροι της 64ης και 65ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Τραπέζης, η Διοικητής του UNDP και άλλοι υψηλοί επίσημοι διεθνών οικονομικών οργανισμών και Σωμάτων.

Παράλληλα με τις προσφωνήσεις των Αντιπροσώπων των κρατών μελών και Κυβερνήσεων στην Σύνοδο, διεξάγονται ταυτόχρονα συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, η κάθε μία από τις οποίες έχει ως θέμα ένα από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους .

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στεφάνου και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο Πρέσβη Χατζημιχαήλ , έλαβε μέρος σήμερα το πρωί στην Πρώτη Στρογγυλή Τράπεζα, η οποία είχε ως θέμα την «Αντιμετώπιση της Πρόκλησης της Φτώχειας, της Πείνας και της Ισότητας των Φύλων». Της Τράπεζας συμπροήδρευαν η Πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές κα Sheikh Hasina και ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Abdullah Gul.

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση μπορεί να είχε σημαντική επίπτωση στις προσπάθειες καταπολέμησης της πείνας και της φτώχειας, από την άλλη όμως, οι παγκόσμιοι ηγέτες οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι η γενναιοδωρία των λόγων τους δεν μετουσιώθηκε σε πράξεις και υπογράμμισε ότι στα πέντε χρόνια που απομένουν πρέπει να κερδηθεί το χαμένο έδαφος.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με επάρκεια τα προβλήματα της φτώχειας και της ανισότητας των φύλων, πρέπει να παλέψουμε ώστε να πετύχουμε μια πιο δίκαιη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα προσφωνήσει την Σύνοδο του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους αύριο Τρίτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:28:45 PM