Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων - 27/08/2014


Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, οι εργασίες της 25ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ) και του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ).


Κατά την πρωινή Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα κ. Φίλιπ Κρίστοφερ προέβη σε σύντομη παρουσίαση της δράσης της Ομοσπονδίας την απερχόμενη χρονιά.

Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στις επαφές που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ με στόχο τη συνεχή προβολή του κυπριακού προβλήματος στους κύκλους της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Οι επαφές αυτές, σημείωσε, είχαν ως αποτέλεσμα την επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ κ. Joe Biden και την στήριξη που εξέφρασε εκ μέρους της Κυβέρνησης των ΗΠΑ στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Για πρώτη φορά τα συμφέροντα της Κύπρου και των ΗΠΑ συμπίπτουν, υπογράμμισε ο κ. Κρίστοφερ. Τέλος, εξέφρασε την πλήρη στήριξη των Κυπρίων Αποδήμων στις προσπάθειες και τις πολιτικές που ακολουθεί η Κυπριακή Κυβέρνηση.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του National Coordinated Effort of Hellenes (CEH) κ. Andy Manatos. Ο κ. Manatos υπογράμμισε ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για να διατηρηθεί το Κυπριακό ψηλά στην ατζέντα της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Αναφερόμενος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη διαδικασία που βρίσκεται εν εξελίξει και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Γίνονται ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ανέφερε ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο κ. John M. Koenig, μιλώντας στη Σύνοδο. Ο Αμερικανός Πρέσβης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει προσηλωμένη στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν σε μία δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Οι σύνεδροι είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και, κατά την απογευματινή Σύνοδο, από τον Διαπραγματευτή Πρέσβη κ. Ανδρέα Δ. Μαυρογιάννη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Επιπλέον, διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΝΕΠΟΜΑΚ για την περίοδο 2014-16. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χρίστος Καραολής ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την άριστη συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Νέα Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι η κα Αντωνία Σαββίδου, η οποία προήδρευσε συνεδρίας του νέου Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΝΕΠΟΜΑΚ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Το Συνέδριο έληξε με την έγκριση ψηφισμάτων από τους σύνεδρους.

Την Πέμπτη, 28 Αυγούστου, στις 10 π.μ. οι Πρόεδροι των ομογενειακών οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ, με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων του Υπουργείου Εξωτερικών, θα παραθέσουν δημοσιογραφική διάσκεψη στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:52:11 PM