Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στην Αυστραλία - 11/03/2009


Οικονομική βοήθεια της Κύπρου για τους πυρόπληκτους


Οικονομική βοήθεια ύψους 100,000 δολαρίων Αυστραλίας για τα θύματα των πυρόπληκτων περιοχών της Αυστραλίας ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, κατά τη διάρκεια συνάντησης του στην Καμπέρα με τον Αυστραλό ομόλογο του κ. Stephen Smith.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Smith για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, όπως οικονομική και τουριστική συνεργασία καθώς και συνεργασία στους τομείς της διαχείρισης υδάτων και πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Αυστραλός Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Κύπρο για τη βοήθεια της.
Σε δείπνο που παρέθεσε ο κ. Smith προς τιμήν του Υπουργού Εξωτερικών, στην παρουσία του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών, Περιφερειακής και Τοπικής Κυβέρνησης κ. Anthony Albanese και του Υπουργού Γεωργίας, Αλιείας και Δασών κ. Tony Burke, συζητήθηκαν εκτενέστερα τα διμερή θέματα, οι σχέσεις Αυστραλίας-ΕΕ καθώς και περιφερειακά θέματα όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και Ειρηνικού. Στο δείπνο πααρακάθησαν, επίσης, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αυστραλίας-Κύπρου και εκπρόσωποι της κυπριακής ομογένειας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Καμπέρα ο κ. Κυπριανού επισκέφθηκε, επίσης, το αυστραλιανό Κοινοβούλιο όπου ενημέρωσε, στη διάρκεια γεύματος, την Πρόεδρο και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αυστραλίας-Κύπρου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Εμπορίου τους οποίους ενημέρωσε για το Κυπριακό.

Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Harry Jenkins, τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. John Hogg, τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης κ. Malcolm Turnbull και τη σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών Βουλευτή κα Julie Bishop, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Αυστραλίας και το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Κοινοβούλιο ο κ. Κυπριανού είχε σύντομη συνάντηση με τον Αυστραλό Πρωθυπουργό κ. Kevin Rudd.

Η περιοδεία του Υπουργού Εξωτερικών στην Αυστραλία ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση του σήμερα με τον Αυστραλό Υπουργό Οικονομικών κ. Lindsay Tanner, με τον οποίο συζήτησε τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας, την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αυστραλία ο Υπουργός Εξωτερικών συνοδευόταν από τον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου στην Αυστραλία κ. Γιάννη Ιακώβου και τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Κορνήλιο Κορνηλίου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:14:40 PM