Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών με την ηγεσία της Ελλάδας - 09/09/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και τη νέα διαδικασία των συνομιλιών που έχει ξεκινήσει μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


Μετά τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ο κ. Κυπριανού έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, είχε επίσης συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Νεράντζης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Δημήτρης Ράλλης, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Γιώργος Γεωργής και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Αναστάσιο Νεράντζη είχαμε μια ιδιαίτερα δημιουργική και σημαντική συνεργασία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάρκο Κυπριανού ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Τον καλωσορίσαμε στη Βουλή των Ελλήνων και του δώσαμε τη διαβεβαίωση την οποία θα μεταφέρει στον Πρόεδρο κ. Χριστόφια, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Καρογιάν και στον κυπριακό λαό, ότι η Βουλή των Ελλήνων, όλες οι πτέρυγες της Βουλής, όλοι οι Βουλευτές, είμαστε διαχρονικά, σταθερά και αταλάντευτα δίπλα στον κυπριακό λαό.

Ευχηθήκαμε οι συνομιλίες που αρχίζουν μεταξύ του Προέδρου κ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ταλάτ να στεφθούν με επιτυχία και να οδηγήσουν σε μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. Να επανενωθεί η Κύπρος και να πέσει το τελευταίο τείχος που υπάρχει στην Ευρώπη, για το καλό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, ώστε να απολαύσουν τα αγαθά της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία έγινε πλήρες μέλος την 1η Μαΐου του 2004. Είναι δύσκολος ο δρόμος και ευχόμαστε τα καλύτερα και είμαστε δίπλα στην Κυπριακή Κυβέρνηση, στον Πρόεδρο κ. Χριστόφια, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στον κυπριακό λαό».

Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στη συνέχεια τα ακόλουθα: «Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Έρχομαι πάντα με χαρά στη Βουλή των Ελλήνων, στους εκπροσώπους του ελληνικού λαού που ήταν ο βασικός, ο κύριος συμπαραστάτης των Κυπρίων όλα αυτά τα χρόνια των δύσκολων αγώνων. Και αυτή την περίοδο, που μπαίνουμε σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μας, έχει ιδιαίτερη σημασία η συμβολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, των Ελλήνων Βουλευτών, διότι σε διεθνές επίπεδο οι προσπάθειες συνεχίζονται ακριβώς για να τεθούν οι σωστές βάσεις σε αυτή τη νέα διαδικασία και σε διεθνές επίπεδο.

Είναι και προσωπική η χαρά μου που σας επισκέπτομαι κύριε Πρόεδρε διότι είχαμε καλή συνεργασία και με τις προηγούμενες ιδιότητες μας – εσείς ως Υπουργός ανάπτυξης και εγώ ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Υγείας και Καταναλωτή και πάντα έχουμε πολύ ανοιχτή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, μεταξύ φίλων, γιατί ο στόχος είναι κοινός και πρέπει να βλέπουμε και τις δυσκολίες μπροστά μας για να συντονιστούμε για την αντιμετώπιση τους.

Σας μεταφέρω τις ευχές και τους χαιρετισμούς του Προέδρου κ. Χριστόφια και του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Καρογιάν και θα είμαστε σε στενή επαφή το επόμενο χρονικό διάστημα, στη νέα διαδικασία στην οποία εισερχόμαστε».


Ο κ. Κυπριανού, συναντήθηκε επίσης χθες βράδυ με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) όπου τους ενημέρωσε για το Κυπριακό και τη νέα διαδικασία των συνομιλιών. Συζήτησαν για ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια και τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί η ομογένεια στην καινούργια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, στο θέμα της ενημέρωσης και δημιουργίας θετικής κοινής γνώμης που θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:49:08 PM