Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη 12η Υπουργική Συνάντηση ASEM - 06/11/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στη 12η Υπουργική Συνάντηση ASEM (Asia-Europe Meeting) που πραγματοποιήθηκε στις 5-6 Νοεμβρίου στο Λουξεμβούργο. Η Κύπρος εντάχθηκε στο ASEM τον Οκτώβριο 2004 και αποτελεί το μοναδικό διακυβερνητικό φόρουμ που φέρνει κοντά 51 χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.


Το κεντρικό θέμα της Συνάντησης ήταν «Δουλεύοντας μαζί για ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον». Κατά την παρέμβασή του υπό τη θεματική ενότητα της «Συνδεσιμότητας», που αποσκοπούσε στην ανταλλαγή ιδεών για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των κοινωνιών και οικονομιών του ASEM, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στη σημασία προστασίας και διασύνδεσης των στρατηγικών θαλάσσιων διόδων, όπως επίσης και της διερεύνησης συνεργιών μεταξύ της κινεζικής πρωτοβουλίας του Maritime Silk Route και των ευρωπαϊκών έργων του Trans-European Network.

Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία ανάπτυξης συλλογικής κουλτούρας ασφάλειας μέσω διεύρυνσης των επαφών μεταξύ των δομών Άμυνας και Ασφάλειας των κρατών των δυο ηπείρων, ως μέσο αντιμετώπισης κοινών απειλών, θέτοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης με ασιατικά κράτη στην καταπολέμηση της Πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής. Η ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών είναι αναρτημένη στο λογαριασμό twitter του Υπουργείου Εξωτερικών, @CyprusMFA.

Στο περιθώριο της Συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης πραγματοποίησε διμερείς επαφές με Ασιάτες ομόλογούς του.

Ο κ. Κασουλίδης επιστρέφει στην Κύπρο απόψε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:15 PM