Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Υπουργός Εξωτερικών – Συνέντευξη στο ΚΥ.ΠΕ. - 01/09/2008


Με καλή θέληση για την επίτευξη λύσης που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, εισέρχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες που αρχίζουν την Τετάρτη, ευελπιστώντας παράλληλα ότι και η άλλη πλευρά πράξει το ίδιο, δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.


Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πως θεωρεί ότι ο διεθνής παράγοντας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό και υποστηρικτικό ρόλο στην όλη διαδικασία που βρίσκεται επί θύραις ''χωρίς όμως επεμβάσεις και πιέσεις προς τους συνομιλητές''. Υποδεικνύει, ταυτόχρονα, ότι η διεθνής κοινότητα ''μπορεί και έχει την ευθύνη να ενθαρρύνει, αν όχι να πιέσει, την Τουρκία να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

Οπως αναφέρει ο κ. Κυπριανού, η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι οι βασικές θέσεις της, όπως η προστασία και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, η εξασφάλιση της ενότητας του κράτους και η εύρυθμη λειτουργία του, θέσεις που προασπίζονται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, θα στηριχθούν και από τους Τ/κ συνομιλητές της. Παράλληλα, ''εκεί που υπάρχει διαφορετική προσέγγιση θα επιδειχθεί η αναγκαία καλή θέληση για επίτευξη συμφωνίας'', υποδεικνύει.

Αναφορικά με το ρόλο της ΕΕ στη νέα διαδικασία, ο ΥΠΕΞ πιστεύει ότι ναι μεν οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού υπάγονται στα Ηνωμένα Εθνη, αλλά θεωρεί ότι το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ δίνει στην Ενωση μία σημαντική επιρροή στη διαδικασία.

Ο κ. Κυπριανού διαμηνύει προς τα Ηνωμένα Εθνη ότι ο ρόλος τους θα είναι η διευκόλυνση των συνομιλητών ''και σίγουρα όχι της παρέμβασης στη διαπραγμάτευση και ούτε επιδιαιτησίας''.

Σε σχέση με τις πτυχές που θα συζητηθούν στις συνομιλίες, ο κ. Κυπριανού υποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν εύκολα θέματα, καθώς όλα είναι σημαντικά και εξίσου περίπλοκα, ενώ, όπως λέει, ''μερικά έχουν ιδιαίτερη σημασία και ειδικές δυσκολίες, ιδιαίτερα λόγω της σημασίας που τους δίνει η Τουρκία''.

Τέλος, αναφορικά με τη διπλωματική εκπροσώπηση της Κύπρου στο εξωτερικό, ο πολιτικός προϊστάμενος του ΥΠΕΞ δηλώνει πως προτεραιότητα έχουν οι χώρες της ΕΕ, και φίλες χώρες που έχουν ιδιαίτερη πολιτική και οικονομική σημασία για την Κύπρο, με απώτερο στόχο τη σταδιακή ενίσχυση και των υφιστάμενων διπλωματικών αποστολών και τον τερματισμό των αποστολών με έναν διπλωμάτη.

Αναφορικά με τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, ο κ. Κυπριανού αναγνωρίζει πως στο σώμα αυτό υπάρχουν ''πολλά προβλήματα'', λόγω της έντονης δραστηριοποίησης της Τουρκίας. Προσθέτει, όμως, ότι ''η Κύπρος δίνει πλέον ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων της με τα μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης και ιδιαίτερα με παραδοσιακά φίλες χώρες που ίσως να είχαμε παραμελήσει τα τελευταία χρόνια''.

Ακολουθεί το ολοκληρωμένο κείμενο της συνέντευξης του Υπουργού Εξωτερικών.

Ποιες οι προσδοκίες της Κυβέρνησης από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων;

Η Κυβέρνηση μπαίνει στις συνομιλίες με καλή θέληση για την επίτευξη λύσης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων. Ευελπιστούμε ότι και η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο χωρίς να επιδιώκει να εξυπηρετήσει συμφέροντα τρίτων. Σε αυτά τα πλαίσια πιστεύουμε ότι οι βασικές θέσεις της πλευράς μας, όπως η προστασία και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, η εξασφάλιση της ενότητας του κράτους και η εύρυθμη λειτουργία του, είναι θέσεις που προασπίζονται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών και ότι θα στηριχθούν και από τους Τ/κ συνομιλητές μας. Και ότι εκεί που υπάρχει διαφορετική προσέγγιση θα επιδειχθεί η αναγκαία καλή θέληση για επίτευξη συμφωνίας.

Εχει συμφωνηθεί η διαδικασία των συνομιλιών, όπως π.χ. ο αριθμός συναντήσεων μεταξύ των ηγετών, η συχνότητα, η ημερήσια διάταξη, οι συναντήσεις του Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου με το σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη Οζντίλ Ναμί, οι συναντήσεις ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών κ.λπ.;

Στις 3 Σεπτεμβρίου θα ξεκαθαρίσουν και τα θέματα διαδικασίας. Αναμένω ότι αυτή θα προνοεί για συχνές συναντήσεις του Πρόεδρου Χριστόφια με τον κ. Ταλάτ, όχι βέβαια καθημερινές, αλλά και την παράλληλη συνέχιση των εργασιών των Ομάδων Εργασίας με ζητήματα που θα τους παραπέμπουν οι δύο ηγέτες.

Σε ποιο βαθμό θα υπάρξει ενεργός ανάμειξη των ΗΕ στις συνομιλίες (π.χ. θα υποβάλουν ιδέες, θα υποβοηθούν τη διαδικασία μόνο, θα καταγράφουν τις θέσεις των δύο πλευρών για τα περαιτέρω κ.ά.); Τι θα ζητήσει από τα ΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο ρόλος των ΗΕ είναι αυτός της διευκόλυνσης των συνομιλητών και σίγουρα όχι της παρέμβασης στη διαπραγμάτευση ούτε επιδιαιτησίας.

Πώς βλέπει η Κυβέρνηση τη συμβολή ή και συνδρομή της διεθνούς κοινότητας στη διαδικασία που ξεκινά στις 3 Σεπτεμβρίου; Και τι αναμένετε από την Αγκυρα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ποιος και πώς μπορεί να ενεργήσει προς την κατεύθυνση της Τουρκίας ώστε να συμβάλει στην επίτευξη λύσης;

Ο διεθνής παράγοντας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό στηρικτικό ρόλο για την όλη διαδικασία χωρίς όμως επεμβάσεις και πιέσεις προς τους συνομιλητές. Ομως η διεθνής κοινότητα μπορεί και έχει την ευθύνη να ενθαρρύνει, αν όχι να πιέσει, την Τουρκία να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Σημασία έχει όπως η Τουρκία ως βασικός παράγοντας στη λύση του κυπριακού προβλήματος τηρήσει μια έμπρακτα θετική στάση, όπως εξάλλου αναμένει από αυτή και η ΕΕ. Η επιμονή της Τουρκίας σε λύσεις όπως τα δύο κράτη, η συνέχιση των εγγυήσεων και η παραμονή στρατευμάτων δεν βοηθούν στην επίτευξη λύσης. Ούτε η επιμονή της για προώθηση και αναβάθμιση του ψευδοκράτους, λίγες μέρες πριν αρχίσουν οι συνομιλίες. Η επανάληψη αυτών των θέσεων, ακόμα και πρόσφατα, δεν δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα.

Σε πιο βαθμό η Λευκωσία επιθυμεί ανάμειξη της ΕΕ στις απευθείας διαπραγματεύσεις και σε ποιο βαθμό η ίδια η ΕΕ είναι έτοιμη να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο κριθεί αναγκαίος στην επίλυση του Κυπριακού;

Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, με τη σύμφωνο γνώμη όλων των πλευρών, συνεχίζει να βρίσκεται στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών. Η οποιαδήποτε λύση όμως θα πρέπει να ακολουθεί και να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η τεχνική και πολιτική στήριξη της ΕΕ θα είναι σημαντική προς αυτή τη κατεύθυνση. Ακόμα, το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ δίνει στην ΕΕ μία σημαντική επιρροή σ’ αυτήν.

Ποια θεωρείτε «εύκολα» θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει σύγκλιση στις απόψεις των δύο πλευρών και σε ποια ζητήματα εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια για σύγκλιση;

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν εύκολα θέματα. Ολα είναι σημαντικά και εξίσου περίπλοκα. Βέβαια μερικά έχουν ιδιαίτερη σημασία και ειδικές δυσκολίες, ιδιαίτερα λόγω της σημασίας που τους δίνει η Τουρκία. Η διαφορά είναι ότι σε κάποια θέματα υπήρξε περισσότερη πρόοδος στις Ομάδες Εργασίας και ως εκ τούτου έχει διευκολυνθεί η διαπραγματευτική εργασία των δύο ηγετών, ενώ άλλα δεν έχουν καν συζητηθεί στις Ομάδες Εργασίας, λόγω της θέσης της άλλης πλευράς ότι πρέπει να παραπεμφθούν στις απευθείας συνομιλίες.

Διπλωματικές αποστολές – ΟΙΔ

Θα ανοίξει Πρεσβεία η Λευκωσία στην Κούβα; Πώς τοποθετείστε έναντι των αντιδράσεων ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα βοηθήσει την Κύπρο; Προγραμματίζεται η λειτουργία νέων διπλωματικών αποστολών ή η ενίσχυση υφιστάμενων σε χώρες που θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας;

Η Κύπρος διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα εδώ και δεκαετίες η δε Κούβα έχει ανοίξει Πρεσβεία στην Κύπρο αμέσως μετά την ανεξαρτησία. Η Κούβα είναι από τους πιο σταθερούς υποστηρικτές των δικαίων και του αγώνα της Κύπρου. Δεν είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα έχει Πρεσβεία στην Κούβα ούτε βέβαια και η μοναδική. Αντίθετα, πολλές χώρες της ΕΕ διατηρούν ήδη Πρεσβείες εκεί, χωρίς να επηρεάζονται οι σχέσεις τους με οποιονδήποτε άλλο. Δεδομένων των φιλικών σχέσεων της Κούβας προς την Κύπρο είναι λογικό ότι σε κάποιο στάδιο θα ανοίγαμε Πρεσβεία εκεί και αυτό δεν νομίζω ότι θα πρέπει να ενοχλήσει οποιαδήποτε φίλη χώρα ή γενικά φίλους της Κύπρου. Αντίθετα, η εκεί παρουσία της Κύπρου θα μπορεί να βοηθήσει σε πολλά ζητήματα.

Οσον αφορά γενικότερα νέες διπλωματικές αποστολές, τα επόμενα χρόνια θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε χώρες εκτός της Ευρώπης. Φίλες χώρες που έχουν ιδιαίτερη πολιτική και οικονομική σημασία για την Κύπρο. Βεβαίως, απώτερος στόχος είναι η σταδιακή ενίσχυση και των υφιστάμενων διπλωματικών αποστολών διότι θεωρώ ότι διπλωματική αποστολή με ένα μόνο διπλωμάτη δεν μπορεί να επιτελέσει πλήρως το έργο της.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια αποκατάστασης ή και ενίσχυσης των σχέσεων με χώρες μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης και μπορεί να γίνεται λόγος για τη δημιουργία συμμάχων;

Καταβάλλεται μία συνεχής προσπάθεια σ’ αυτό το τομέα. Πρέπει, όμως, να παραδεχθούμε ότι ήδη υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Ισλαμική Διάσκεψη ιδιαίτερα λόγω της εντόνου παρουσίας της Τουρκίας και της εκ των πραγμάτων απουσίας της Κύπρου. Ομως, η Κύπρος δίνει πλέον ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων της με τα μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης και ιδιαίτερα με παραδοσιακά φίλες χώρες που ίσως να είχαμε παραμελήσει τα τελευταία χρόνια.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:49:31 PM