Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το πλοίο MONCHEGORSK - 04/02/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την υπόθεση του πλοίου MONCHEGORSK.


Ερωτηθείς ως προς το περιεχόμενο της έκθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με το περιεχόμενο του πλοίου MONCHEGORSK, ο κ. Κυπριανού είπε: «Η έκθεση παραθέτει τα ευρήματα από τις έρευνες που έχουν γίνει κατά τις δύο επισκέψεις στο πλοίο στις 29 Ιανουαρίου και στις 2 Φεβρουαρίου».

Ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι τα στοιχεία είναι εμπιστευτικά και ότι η δημοσιοποίησή τους δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτε. Απηύθυνε δε έκκληση προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για περισσότερη αυτοσυγκράτηση, σημειώνοντας ότι σχεδόν όλα όσα γράφονται ή δημοσιεύονται για την υπόθεση είναι λανθασμένα. «Όταν λήξει η υπόθεση, θα δοθούν οι σχετικές πληροφορίες. Η δημοσίευση λανθασμένων και ανακριβών πληροφοριών απλώς περιπλέκει τα πράγματα, μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μας με τρίτες χώρες και, σίγουρα, δεν βοηθά ούτε και ενημερώνει το κοινό. Είναι από τα ευαίσθητα ζητήματα και έχει ιδιαίτερη σημασία να τo χειριστούμε με διακριτικότητα. Όπως έχω ήδη πει, αυτό το θέμα το χειριζόμαστε με υπευθυνότητα και όταν λαμβάνεται μια απόφαση ή γίνεται κάποιο βήμα ανακοινώνεται, όπως έγινε και χθες για την υποβολή της έκθεσης στα Ηνωμένα Έθνη. Αλλά, δεν υπάρχει λόγος να προτρέχουμε. Είναι καλύτερα να μείνουμε σε αυτά που ανακοινώνονται από την Κυπριακή Κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Ερωτηθείς ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Υπουργός είπε: «Εδώ υπάρχουν δύο ζητούμενα. Το ένα αφορά στο θέμα που εγείρεται για την προέλευση του φορτίου και το άλλο είναι ότι πρέπει να εξεταστεί αν το συγκεκριμένο φορτίο εμπίπτει στις απαγορεύσεις των ψηφισμάτων. Περιμένουμε την καθοδήγηση από τα Ηνωμένα Έθνη και, ανάλογα με την αντίδρασή τους, θα πάρουμε τις αποφάσεις μας και θα προβούμε στις ενέργειές μας».

Σε ερώτηση πότε αναμένεται απάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό εναπόκειται στα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας ότι εν τω μεταξύ το πλοίο θα παραμένει στην Κύπρο. «Οι επαφές μας με όλες τις ξένες Κυβερνήσεις και οι δικές μου με τους συναδέλφους Υπουργούς Εξωτερικών ήταν πολλές. Υπάρχουν εμπλεκόμενες χώρες και ενδιαφερόμενες χώρες. Γίνονται όλες οι επαφές με πλήρη σεβασμό από όλους προς την κυριαρχία της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχει ασκηθεί οποιαδήποτε πίεση ή έχει γίνει παρέμβαση από κανένα, όπως δημοσιεύεται. Είναι όλα μέσα στα θεμιτά πλαίσια των επαφών που έχουμε με ξένες Κυβερνήσεις».

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τηλεφώνημα από την Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι «καμία Κυβέρνηση δεν είπε στην Κύπρο τι να κάνει και καμία Κυβέρνηση δεν ζήτησε τίποτε περισσότερο από το να ακολουθηθεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό είναι σαφές για όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:23 PM