Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού στις Βρυξέλλες - 01/03/2010


Συνάντηση με το νέο Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση κ. Štefan Füle είχε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού. Μιλώντας σε εκπροσώπους των κυπριακών και ελληνικών ΜΜΕ μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως είχε συνάντηση γνωριμίας με το νέο Επίτροπο, κατά την οποία του δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του για τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στον τρόπο συνεργασίας και ότι εφόσον οι στόχοι είναι κοινοί, στα πλαίσια της νομιμότητας και του σεβασμού των αρχών, μπορεί να υπάρξει πολύ πιο αποδοτική και πιο εποικοδομητική συνεργασία.


Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επίσης, πως είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Επίτροπο τις θέσεις της Κύπρου όσον αφορά γενικότερα το θέμα της ούτω καλούμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και ειδικότερα του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, εξηγώντας τις ενστάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βεβαίως, για μας δεν τίθεται θέμα συζήτησης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, τόνισε ο κ. Κυπριανού, και πρόσθεσε ότι «πάντα θέλουμε να εξηγούμε το γεγονός ότι οι επιφυλάξεις μας είναι νομικής φύσεως, αφορούν θέματα αρχής και δεν στρέφονται εναντίον των Τουρκοκυπρίων». Δεν θεωρούμε, συμπλήρωσε, ότι ο Κανονισμός αυτός προσθέτει οτιδήποτε οικονομικά ή εμπορικά στους Τουρκοκύπριους. Είναι καθαρά ένας κανονισμός που απλώς θα διευκολύνει την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον Επίτροπο για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες, ενώ συζήτησαν και το θέμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, καθώς και το πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συνομιλίες. Ο κ. Κυπριανού και ο κ. Füle συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν εκτενέστερα τα πιο πάνω ζητήματα αλλά και τα Ευρωτουρκικά.

Στο πλαίσιο των επαφών του στις Βρυξέλλες, ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε και με τη νέα Ελληνίδα Επίτροπο κα. Μαρία Δαμανάκη, την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συνεργασία Κύπρου-Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συζήτησαν θέματα αρμοδιότητας της Επιτρόπου.

Το απόγευμα, ο κ. Κυπριανού θα αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Guido Westerwelle, αλλά και με τον Σύμβουλο του Διπλωματικού Γραφείου της Γερμανίδας Καγκελάριου δρα Christoph Heusgen.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:24:39 PM