Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας του Ισημερινού - 25/04/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας του Ισημερινού, με έδρα το Τελ Αβίβ, κ. Guillermo Bassante Ramirez.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο νέος Πρέσβης του Ισημερινού εξέφρασε τη δέσμευσή του να εργαστεί εποικοδομητικά για την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών φιλίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών για πάνω από μια δεκαετία. Τόνισε ότι είναι σημαντικό οι αρμόδιοι για την εξωτερική πολιτική στις δύο χώρες να σχεδιάσουν μια αμοιβαία και στρατηγική ατζέντα εργασίας που θα δώσει τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να καταβάλουν αποτελεσματικές προσπάθειες για εξεύρεση περισσότερων συμφωνιών συνεργασίας σε όλους τους δυνατούς τομείς.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δύο διμερείς συμφωνίες, τη «Συμφωνία για απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για κατόχους διπλωματικών, επίσημων και ειδικών διαβατηρίων μεταξύ της Κυβέρνησης του Ισημερινού και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας» και τη «Συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, φαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών μεταξύ της Κυβέρνησης του Ισημερινού και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας», οι οποίες στο παρόν στάδιο μελετούνται από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου για εξωτερικές υποθέσεις. Οι συμφωνίες αυτές, πρόσθεσε, λόγω της φύσης τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο δυναμικές και ουσιαστικές διμερείς σχέσεις και η υπογραφή τους θα μπορούσε να καταδείξει συγκεκριμένους τομείς εργασίας οι οποίοι να αποτελέσουν γερή βάση για νέους μηχανισμούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πρέσβης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δύο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα προγράμματα τα οποία βρίσκονται υπό ανάπτυξη στον Ισημερινό και προσφέρονται για μελλοντική διμερή συνεργασία: Την Πρωτοβουλία Yasuni-ITT που αποσκοπεί στη διατήρηση και μη εκμετάλλευση ορισμένων αποθεμάτων πετρελαίου στο υπέδαφος της χώρας, για την υλοποίηση της οποίας η συνεργασία της διεθνούς κοινότητας είναι ύψιστης σημασίας, και το πρόγραμμα Prometheus «Old Wise» που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των ερευνητικών δυνατοτήτων επιστημονικών ινστιτούτων στον Ισημερινό μέσω της σύνδεσης με ξένους ερευνητές.

Ο κ. Ramirez ζήτησε επίσης τη στήριξη της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ για την ενίσχυση των σχέσεων της χώρας του με την κοινότητα, και ειδικότερα στον τομέα του εμπορίου, και με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο τον Ιούλιο του 2012 διαβίβασε, εκ μέρους της Κυβέρνησης του Ισημερινού, ευχές για επιτυχή εκπλήρωση των υψηλών καθηκόντων που της ανατίθενται.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Πρέσβης εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για επίτευξη λύσης στο πρόβλημα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών η οποία, βασισμένη σε διαπραγματεύσεις, θα επιτρέψει στον λαό να ζήσει με ειρήνη και ασφάλεια.

Καταλήγοντας, ο νέος Πρέσβης του Ισημερινού διαβεβαίωσε εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επιθυμία του να συζητήσει τα ενδιαφέροντα αυτά ζητήματα με τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου με πρόθεση τη διεύρυνση των εξαίρετων σχέσεων φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε τον κ. Πρέσβη ότι η Κυβέρνηση θα του παρέχει κάθε βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να εργαστεί μαζί με τον Ισημερινό για την προαγωγή κοινών αξιών και αρχών μέσω του διαλόγου που ήδη διεξάγεται μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προσβλέπει σε συνεργασία μαζί του για επέκταση των ήδη εγκάρδιων σχέσεων των δυο χωρών σε διμερές επίπεδο. Η Κύπρος και ο Ισημερινός, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, έχουν κοινά συμφέροντα και τις ίδιες αξίες. Αυτό, σημείωσε, αποτελεί αναμφίβολα ένα στερεό θεμέλιο για περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας μας σε πολλούς τομείς όπως είναι το περιβάλλον, η ενέργεια, η παιδεία και ο τουρισμός. Η υπογραφή της εκκρεμούσας συμφωνίας, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για συνεργασία στους τομείς του Πολιτισμού, της Παιδείας και της Άθλησης θα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι ελεύθεροι από ξένα στρατεύματα κατοχής και παράνομους εποίκους και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον με ευημερία και ειρήνη. Αυτός είναι ο λόγος που από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Προέδρου το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για ξεπέρασμα του αδιεξόδου και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν.

Οι απευθείας συνομιλίες άρχισαν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, το Σεπτέμβριο του 2008 με σκοπό την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα. Οι συνομιλίες είναι κυπριακής καθοδήγησης, κυπριακής ιδιοκτησίας, αποκλειομένων οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησίας ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων.

Μέχρι τον Απρίλιο του 2010, ενώ ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής, και παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες κατορθώσαμε να φθάσουμε σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα και σημαντικές συγκλίσεις. Όμως, αναμενόταν μεγαλύτερη πρόοδος.

Με λύπη μου σημειώνω ότι από τον Μάιο του 2010, όμως, με την αλλαγή της ηγεσίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπάρχει μια σοβαρή οπισθοδρόμηση και η πρόοδος στις συνομιλίες καθυστερεί. Παρόλο που ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης δρ Ντερβίς Έρογλου ανέλαβε την υποχρέωση, στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, να δεσμεύεται από τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και να συνεχίσει τις συνομιλίες από το σημείο που είχαν μείνει, δεν τίμησε κανένα από τα δύο. Επιπλέον, οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από τον δρα Έρογλου είναι αντίθετες με τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών, παρά τις διαβεβαιώσεις του για το αντίθετο. Η τουρκοκυπριακή πλευρά επίσης αρνείται να συζητήσει άλλα θέματα υψίστης σημασίας για τη λύση.

Αντιμετωπίζουμε συνεπώς μία κατάσταση κατά την οποία η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιτίθενται σε κάθε πρόοδο στις συνομιλίες και ταυτόχρονα απειλούν με την εφαρμογή ενός λεγόμενου ‘Σχεδίου Β’. Αυτό περιλαμβάνει εκστρατεία για αναγνώριση ενός ‘τουρκοκυπριακού κράτους’. Περιττό να λεχθεί ότι τέτοιες κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον, το ‘Σχέδιο Β’ περιλαμβάνει το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση, σε αντίθεση προς το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο ξεκάθαρα ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι, αυτό που θα διαφημιστεί ως χειρονομία καλής θέλησης από την τουρκική πλευρά, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένου γεγονότος, ενώ προσπαθεί να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα με ένα διαφημιστικό τέχνασμα.

Την ίδια ώρα, οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για ανεύρεση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης είναι απαράδεκτες. Είναι επίσης θλιβερό αφού η ανακάλυψη νέων ενεργειακών πηγών από την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι για κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Ο εκφοβισμός όσον αφορά την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι επίσης αντιπαραγωγικός και προκλητικός, ιδιαίτερα από ένα υποψήφιο μέλος της ΕΕ. Η τουρκική ηγεσία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αντιληφθεί ότι η δική μας θετική προσέγγιση αναφορικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι χωρίς όρους. Ως υποψήφια χώρα θα πρέπει να τερματίσει την προκλητική της στάση αναφορικά με την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο και να σεβαστεί τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης.

Οι πρόσφατες απειλές της Τουρκίας για το λεγόμενο ‘Σχέδιο Β’ συνίστανται σε μια διεθνή εκστρατεία για αναγνώριση του ‘τουρκοκυπριακού κράτους’ και στην αναβάθμιση του καθεστώτος της κατεχόμενης από την Τουρκία περιοχής σε διεθνείς οργανισμούς. Περιττό να λεχθεί ότι τέτοιες κινήσεις έρχονται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικότερα το 541 (1983) και το 550 (1984), τα οποία καταδικάζουν την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει επίσης καλέσει όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίζουν κανένα άλλο κράτος στην Κύπρο.

Εξοχότατε,

Το κλειδί επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι η Τουρκία, η οποία δεν είναι υποβοηθητική και, στην πραγματικότητα, υπονομεύει τη διαδικασία επίτευξης λύσης στο Κυπριακό. Οι ανειλικρινείς δηλώσεις ορισμένων Τούρκων επισήμων σχετικά με τη θέληση της Τουρκίας και του κ. Έρογλου για λύση του Κυπριακού δεν είναι επαρκείς, ιδιαίτερα όταν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία στην πράξη προωθούν λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Σας διαβεβαιώνω ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να εργάζεται με καλή πίστη για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες, που είναι και ο μόνος τρόπος για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί και από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας κ. Νέαρχος Παλάς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:38:51 PM