Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Steinberg
- 24/09/2009Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε χθες, στο πλαίσιο των επαφών του στη Νέα Υόρκη, συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. James Steinberg. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κ. Ανδρέας Κακουρής και ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου. Από αμερικανικής πλευράς, παρών ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Philip Gordon.


Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι αυτή διεξήχθη σε θερμή και φιλική ατμόσφαιρα και ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει και να ενημερώσει ως προς το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία των συνομιλιών, πού υπάρχουν τα προβλήματα και τι αναμένουμε από την άλλη πλευρά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα.

Ο κ. Κυπριανού επισήμανε στον κ. Steinberg ότι οι προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι «πρέπει να είναι εποικοδομητικές και να συνάδουν με το στόχο που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και όχι να έχουν το άρωμα της συνομοσπονδίας».

Καταλήγοντας είπε: «Συμφωνήσαμε ότι θα μείνουμε σε επαφή και όπως θα προχωρεί η δεύτερη φάση θα τηρούμε ενήμερη την Αμερικανική Κυβέρνηση και, εάν χρειαστεί, να βοηθήσουν, είναι πάντα πρόθυμοι να το κάνουν».

Επίσης, ο κ. Κυπριανού συνέχισε και χθες τις επαφές του στη Γενική Συνέλευση με συναντήσεις τις οποίες είχε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας, της Ινδονησίας, του Καναδά, της Ισλανδίας, του Ιράκ και του Μαυρίκιου.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο κ. Κυπριανού συμμετείχε, επίσης, στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Σουηδό Πρωθυπουργό ενώ ενωρίτερα χθες παρέστη στην έναρξη της 64ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση:

"Ο κ. Κυπριανού διαβίβασε στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Steinberg την αίσθησή του σε ό,τι αφορά στην κατάσταση σε σχέση με τις συνομιλίες στην Κύπρο. Ο κ. Steinberg εξέφρασε την εκτίμησή του για την ενημέρωση, υπογράμμισε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για διευθέτηση (του προβλήματος) και εξέφρασε τη συνεχή υποστήριξη προς τις απευθείας συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Συμφώνησαν και οι δύο να εξακολουθήσουν να αλληλοενημερώνονται ενόσω προχωρούν οι συνομιλίες".Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:21:00 PM