Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου - 17/07/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο, είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. Fawzi Salloukh.


Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κυπριανού σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και στην αλληλοϋποστήριξη τους σε δύσκολες στιγμές και τόνισε ότι αυτό είναι αναμενόμενο μεταξύ φίλων και γειτονικών χωρών.

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των δύο χωρών στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αφού οι απόψεις και των δύο στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, στους διεθνείς νόμους και στο σεβασμό για την ανεξαρτησία και κυριαρχία των κρατών. Ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να αλληλοβοηθούνται σε αυτό το πλαίσιο, γιατί η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην περιοχή. Συζήτησαν, σημείωσε, τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία η οποία να οδηγεί σε σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι πάντοτε υπάρχουν τρόποι για να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία Κύπρου-Λιβάνου, προς όφελος των δύο λαών, όπως στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στην ανομβρία στις ευρωμεσογειακές χώρες.

Σημείωσε, ακόμη, την ετοιμότητα της Κύπρου να παρέχει στο Λίβανο οποιουδήποτε είδους βοήθεια, είτε τεχνική ή οικονομική, είτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συνεχείς ανταλλαγές επισκέψεων και συναντήσεων, μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, πρόσθεσε, θα βοηθήσουν και θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, τέλος, ότι απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Salloukh να επισκεφθεί την Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο κ. Salloukh αναφέρθηκε στις άριστες και ισχυρές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, οι οποίες έχουν ανθρωπιστική, πολιτιστική και ιστορική βάση. Σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω βελτίωσης τους σε όλους τους τομείς. Υπενθύμισε δε τη σκοτεινή περίοδο του πολέμου το 2006 και τη βοήθεια που η Κύπρος παρείχε στη χώρα και στους πολίτες του Λιβάνου.

Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ. Salloukh εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν οι συνομιλίες ώστε να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα και τόνισε την ανάγκη για συμμόρφωση στα διεθνή ψηφίσματα και στο σεβασμό και την κυριαρχία των κρατών. Ο κ. Salloukh είπε επίσης ότι η Κύπρος είναι η φωνή του Λιβάνου εντός της ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Salloukh είπε ότι κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και συμφωνήθηκε ότι αυτή είναι σημαντική για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:00:16 PM