Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Κοινή συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας στην Αθήνα - 17/12/2014


Κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Mετά το πέρας της συνάντησής τους, oι Υπουργοί κ.κ. Κασουλίδης, Βενιζέλος, Λακκοτρύπης και Μανιάτης προέβηκαν σε δηλώσεις προς τον Τύπο.


Συγκεκριμένα, οι τέσσερις Υπουργοί απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Τα σημεία σύγκλισης. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την Τουρκία; Αν μπορούμε να μάθουμε λεπτομέρειες για τη φόρμουλα αποκλιμάκωσης της έντασης και, επίσης, να ρωτήσω την Κυπριακή Κυβέρνηση αν οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν και στο Οικόπεδο 9 τον Ιανουάριο από την κοινοπραξία της ΕΝΙ.

Ιωάννης Κασουλίδης: Όχι δεν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πρόοδος, δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο. Εμείς είμαστε ανοικτοί για να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Όπως είπα, στόχος είναι η επιστροφή στις συνομιλίες.

Ναι, ασφαλώς θα συνεχιστεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου.

Ερώτηση: Σε ένα μέρος της κοινής γνώμης της Κύπρου και των μέσων ενημέρωσης υπάρχει η ανησυχία, ίσως και το παράπονο, που προκύπτει από τη Συνάντηση Κορυφής που έγινε πρόσφατα εδώ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δηλώσεις Νταβούτογλου προέτρεπαν την Ελληνική Κυβέρνηση με τη φράση: «Ελάτε να τα βρούμε εμείς στο Κυπριακό και να εκμεταλλευτούμε μαζί τους φυσικούς πόρους». Ο κ. Νταβούτογλου έκανε επίσης λόγο για «πύλη προς την Ασία, πύλη προς την Ευρώπη», την οποία έχουμε εμείς, και οι Τούρκοι έχουν την άλλη. Μπορεί να δικαιολογηθεί αυτό το παράπονο και η ανησυχία από κυπριακής πλευράς, ότι δηλαδή η Τουρκία μπορεί να θέλει να τραβήξει την Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη στο να πάρουν μαζί κάποιες αποφάσεις, στις οποίες ίσως να μη συναινεί η Κυπριακή Δημοκρατία;

Ευάγγελος Βενιζέλος: Μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω ότι ο Πρωθυπουργός και εγώ αποφασίσαμε την πραγματοποίηση του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα, μόνο αφότου επισκεφθήκαμε την Κύπρο στις 7 Νοεμβρίου 2014. Εκεί συζητήσαμε εκτενώς με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κασουλίδη και με τους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, και από κοινού κρίναμε ότι η πραγματοποίηση αυτού του Συμβουλίου, και άρα η απευθείας συζήτηση σε επίπεδο Πρωθυπουργών και Υπουργών Εξωτερικών, θα μας παρείχε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε εμείς οι ίδιοι, με τον πιο αυθεντικό και σαφή τρόπο, τις θέσεις όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ’ εντολή της οποίας ενεργούμε, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο επανάληψης των διαπραγματεύσεων με το σεβασμό, όμως, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποχώρηση του Barbaros.

Αυτά που είπε ο κ. Νταβούτογλου στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα, πρέπει να συγκριθούν με αυτά που είπα εγώ ο ίδιος, επισκεπτόμενος μια εβδομάδα νωρίτερα –στις 29 Νοεμβρίου- την Άγκυρα, όπου μέσα στην έδρα του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, στο Ankara Palace, διατύπωσα με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα την ελληνική θέση, που είναι η κυπριακή θέση, που είναι και η ευρωπαϊκή θέση, ότι υπάρχει μια προσβολή εν εξελίξει των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

Ανέφερα επίσης ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι η αναγνώριση της ύπαρξης της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ενός από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί η Τουρκία, και πως προϋπόθεση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων είναι η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και η αποχώρηση του Barbaros. Εάν συγκρίνετε αυτά που είπα εγώ στην Άγκυρα με αυτά που είπε ο κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα, θα έχετε μια πιο καθαρή εικόνα και θα δείτε με πόσο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο διατυπώθηκαν οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ιωάννης Κασουλίδης: Θα ήθελα να πω κι εγώ κάτι επιγραμματικά. Ρωτήσατε εάν είναι δικαιολογημένα τα παράπονα και οι ανησυχίες μερίδας Κυπρίων ακόμα και Ελλαδιτών. Η απάντηση είναι πολύ σύντομη. Τα παράπονα δεν είναι καθόλου δικαιολογημένα. Δικαιολογημένες είναι οι ανησυχίες όσων προτιμούν να πιστεύουν αυτά που ακούν από τον κ. Νταβούτογλου, παρά από τον κ. Βενιζέλο.

Ερώτηση: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν πιστεύετε ότι είναι οικονομικά βιώσιμος ο East Med καθώς μέχρι στιγμής οι αναλυτές ισχυρίζονται το αντίθετο.

Ιωάννης Μανιάτης: Έχουμε τεκμηριώσει απολύτως, σε επίπεδο τουλάχιστον προμελέτης, την οικονομική βιωσιμότητα του East Med και ταυτόχρονα την τεχνική του εφικτότητα. Αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος για τον οποίο πριν λίγες μέρες είχαμε από κοινού με τον κ. Λιακοτρύππη μια πολύ καλή συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον οποίο παρουσιάσαμε τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του East Med. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε ότι θα σταθεί αρωγός σε αυτό το σημαντικό σχέδιο δείχνει ότι έχουμε πείσει τους εταίρους μας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω –ειδικά για τον East Med- ότι είναι η πρώτη φορά που –σε μια ενεργειακά διψασμένη Ευρώπη-, μετά από πολλές δεκαετίες, σήμερα, και για τα επόμενα χρόνια, εμφανίζεται η δυνατότητα να έχει μια νέα πηγή τροφοδοσίας από την Ανατολική Μεσόγειο, με μια νέα όδευση μέσω του αγωγού East Med, και μάλιστα από ένα νέο προμηθευτή που είναι τα κυπριακά και τα ελληνικά κοιτάσματα, πιθανώς και τα ισραηλινά ή άλλων περιοχών. Κατά συνέπεια, αυτό συνιστά μια πολύ θετική εξέλιξη για την ίδια την ΕΕ, η οποία αντιλαμβάνεται απολύτως το δικό της συμφέρον που είναι η υποστήριξη του συγκεκριμένου αγωγού.

Γιώργος Λακκοτρύπης: Νομίζω ότι αυτά που είπε ο φίλος Γιάννης μάς έχουν καλύψει πλήρως. Θα ήθελα να πω ότι έχουμε ξεκινήσει μια κοινή δράση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μας βοηθήσει να εξετάσουμε σε βάθος αυτό το μεγαλεπήβολο έργο. Εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή όλες τις επιλογές μας για βιώσιμη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας. Σήμερα, πρέπει να τονίσω, ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να ευθυγραμμιστούμε πλήρως, τόσο τα Υπουργεία Ενέργειας όσο και τα Υπουργεία Εξωτερικών. Από την πλευρά μου, θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση για τη φιλοξενία.

Ερώτηση: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ και την προσφυγή στις κάλπες, τον Μάρτιο, θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια εμπλοκή στο θέμα της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και αν συνεχίζονται οι διαδικασίες. Φοβάστε, αν τελικά υπάρξει αλλαγή Κυβέρνησης στο Ισραήλ, ότι μπορούν να διαφοροποιηθούν τα πράγματα;

Ευάγγελος Βενιζέλος: Υπάρχει συνέχεια των κρατικών πολιτικών. Εδώ πρόκειται για συνεργασία κρατών και όχι για συνεργασία Κυβερνήσεων.

Ερώτηση: Συζητήσατε το ενδεχόμενο άμεσης τετραμερούς συνάντησης; Δηλαδή και τη συμμετοχή του Ισραήλ, εκτός από την Αίγυπτο, σε άμεση συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου;

Ευάγγελος Βενιζέλος: Άμεση τετραμερή, με την έννοια αυτή, δεν συζητήσαμε, γιατί έχουμε ακόμη σε εκκρεμότητα την αντίστοιχη διαδικασία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Όμως, συζητήσαμε την ιδέα να λάβουμε πρωτοβουλία η οποία είναι ευρύτερα μεσογειακή.

Στη συνέχεια, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας των δύο χωρών παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας.

Οι κ.κ. Κασουλίδης και Λακκοτρύπης, επιστρέφουν στην Κύπρο σήμερα το βράδυ.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:54:10 PM