Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους υπεύθυνους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής - 27/05/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τους υπεύθυνους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για θέματα εξωτερικής πολιτικής.


Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση, μετά την προηγούμενη τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του με τους εκπροσώπους των κομμάτων, όπως είχε συμφωνηθεί. Στις συναντήσεις αυτές, πρόσθεσε, ενημερώνει τους αρμόδιους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και διμερώς, και γίνεται ανταλλαγή απόψεων.

Ειδικότερα για τη σημερινή συνάντηση ο κ. Υπουργός είπε ότι ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα θέματα που απασχόλησαν το τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, τί αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο, καθώς και για ευρύτερα ζητήματα όπως οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσικής Ομοσπονδίας, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και το Μεσανατολικό γενικότερα και οι σχέσεις της Κύπρου με χώρες της περιοχής.

Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για το πρόγραμμα νέων Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας και άκουσε πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες εισηγήσεις. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και πιο εξειδικευμένες συναντήσεις, στις οποίες θα προσκαλούνται να συμμετάσχουν και άλλα άτομα αρμόδια για συγκεκριμένα θέματα. Για παράδειγμα, εξήγησε, στο θέμα της οικονομικής διπλωματίας θα προσκληθούν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η πρακτική των συναντήσεων του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι πάρα πολύ χρήσιμη και αποτελεί στήριγμα για το Υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι είναι κάτι που άρχισε με πρωτοβουλία του Υπουργείου και θα συνεχιστεί.

Κληθείς να αναφερθεί στο πρόγραμμα των νέων Διπλωματικών Αποστολών, ο κ. Υπουργός είπε ότι έχουν ήδη ανοίξει Πρεσβείες και έχουν διαπιστευθεί Πρέσβεις στο Αμμάν και στο Αμπού Ντάμπι, ενώ για φέτος προγραμματίζεται το άνοιγμα τριών νέων Πρεσβειών, δύο στη Λατινική Αμερική και μια στην Ασία. Εξήγησε ωστόσο ότι τα ονόματα των χωρών δεν μπορούν να ανακοινωθούν μέχρι την επίσημη συγκατάθεση των Κυβερνήσεών τους, πλην της Κούβας, η οποία έχει ήδη συγκατατεθεί.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:16:28 PM