Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας - 28/03/2013


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας κ. Carl Bildt, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο σε συνέχεια επίσκεψής του στην Αθήνα.


Το Κυπριακό, διμερή θέματα, οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και οι προσπάθειες αντιμετώπισής της από την Κύπρο, θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η ανασκόπηση των εξελίξεων στη Νότια Γειτονία και οι σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ ήταν μεταξύ των θεμάτων συζήτησης. Μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο Υπουργοί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Υπουργός καλωσόρισε τον Σουηδό ομόλογό του και σημείωσε ότι η εμπειρία του κ. Bildt σε θέματα εξωτερικής πολιτικής συνέβαλε στη διεξαγωγή ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Όπως σημείωσε, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Ένας ρόλος που συμπεριλαμβάνει επίσης το κυπριακό πρόβλημα και το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, λόγω της κατάστασης που όλοι γνωρίζετε», τόνισε ο κ. Κασουλίδης. Παράλληλα, θέματα κοινού ενδιαφέροντος, η κατάσταση στον αραβικό κόσμο με έμφαση στο νέο πολιτικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται μετά την Αραβική Άνοιξη, οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στον Λίβανο, τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή καθώς και οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη συζήτηση μεταξύ των δύο Υπουργών.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης μετέφερε στον ομόλογό του την πρόθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία σχετικά με την ετοιμότητα της πλευράς μας να προχωρήσει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που την επηρεάζουν και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η κίνηση θα τύχει ανταπόκρισης από την Τουρκία.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην παρούσα οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Κύπρος, σημείωσε ότι η Σουηδία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και ως εκ τούτου δεν ευθύνεται για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Ανέφερε, ωστόσο, ότι εξέφρασε στον Σουηδό ομόλογό του την απογοήτευση και πικρία της Κύπρου για τον ξαφνικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η κυπριακή οικονομία.

Από την πλευρά του, ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο, ιδιαίτερα κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σημείωσε δε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος προς αντιμετώπισή της. Ο κ. Bildt ανέφερε ότι οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, «μια περιοχή εμφανών προβλημάτων αλλά ταυτόχρονα προκλήσεων και ευκαιριών». Επισήμανε ακόμη ότι συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα η κρίση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά στην οικονομική κρίση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας υπογράμμισε ότι η Σουηδία δεν είναι στο Eurogroup. Είναι προφανές, συνέχισε, ότι τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου θα έπρεπε να είχαν εξετασθεί και επιλυθεί νωρίτερα. Και τόνισε: «Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ερωτήματά μου, γιατί δεν λήφθηκε κάποιου είδους δράση νωρίτερα σε μια κατάσταση που δεν αποτέλεσε έκπληξη και που δεν ήταν βιώσιμη. Η κατάσταση αφέθηκε μη βιώσιμη για αρκετό καιρό». Επισήμανε ότι η Σουηδία παρακολουθεί με συμπάθεια τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς και τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες καλλιεργήθηκαν περαιτέρω ένεκα και της συμμετοχής της Σουηδίας στο απόσπασμα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP).

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το εάν η παρουσία του στην Κύπρο συνδέεται με το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της βόρειας και της νότιας Ευρώπης, ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά εκφράζοντας προθυμία για ανοικτό διάλογο.

Ερωτηθείς κατά πόσον η Σουηδία σκοπεύει να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, ο κ. Bildt υπενθύμισε ότι η απόφαση του σουηδικού λαού στο δημοψήφισμα του 2003 για το εν λόγω θέμα ήταν αρνητική. Σημείωσε δε ότι ο ίδιος ήταν και παραμένει υπέρ της ένταξης της χώρας του στην ευρωζώνη, καθώς πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο για τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα της χώρας. Είπε ότι κατά την άποψή του το θέμα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη κάποια στιγμή, ενώ αναφέρθηκε σε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Κληθείς από Σουηδό δημοσιογράφο να σχολιάσει τον σκληρό τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη επέλεξε να αντιμετωπίσει το οικονομικό ζήτημα της Κύπρου, ο κ. Bildt δήλωσε ότι η Κύπρος θα λάβει ένα πακέτο 10 δις ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί μια πλήρης χρεοκοπία. «Νομίζω ότι το ερώτημα είναι γιατί δεν επιλύθηκε το ζήτημα νωρίτερα, αφού ήταν μια κατάσταση σαφώς μη βιώσιμη για το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί νωρίτερα. Αυτό θα ήταν λιγότερο δαπανηρό; Δεν ξέρω. Αλλά νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα», τόνισε.

Εξέφρασε, επίσης, τη θέση ότι είναι άδικο να ισχυρίζεται κάποιος ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου λειτουργούσε με λάθος τρόπο. Υπάρχουν καλοί τραπεζίτες και ικανοί άνθρωποι στην Κύπρο, συνέχισε, λέγοντας ότι όπως και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης έτσι και στην Κύπρο για κάποιους λόγους η κατάσταση οδηγήθηκε εδώ που βρίσκεται. «Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται νωρίς και αυτό εδώ δεν έγινε», επισήμανε ο Σουηδός Υπουργός.

Όσον αφορά στα χρήματα των καταθετών, ο κ. Bildt είπε ότι αυτό το θέμα δεν μπορεί να το κρίνει ο ίδιος. «Υπάρχουν δύο παράμετροι αυτού. Υπάρχουν δέκα δις ευρώ που προέρχονται από τις χώρες του ευρώ, και έξι δις που έπρεπε να εξευρεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ερώτημα ήταν από πού θα μπορούσαν να αντληθούν αυτά τα χρήματα», κατέληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:43:13 PM