Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ - 10/01/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, με έδρα τη Ρώμη, κ. Dang Khanth Thoai.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης του Βιετνάμ διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον κυπριακό λαό τις θερμότατες ευχές του Προέδρου του Βιετνάμ κ. Truong Tan Sang, του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου-Βιετνάμ, ο νέος Πρέσβης είπε ότι αν και οι δύο χώρες βρίσκονται μακριά η μία από την άλλα γεωγραφικά, είναι κοντά όσον αφορά στις σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης, αμοιβαίου σεβασμού και βοήθειας. Όπως πρόσθεσε, υπάρχει αμοιβαία υποστήριξη στον αγώνα και των δύο χωρών για εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία και ενοποίηση, για δημιουργία χωρών που ευημερούν και για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας. Σημείωσε επίσης την επιθυμία της κυβέρνησης και του λαού του Βιετνάμ για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Πρέσβης είπε επίσης ότι η χώρα του πιστεύει πως η Κύπρος, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να βοηθά το Βιετνάμ στην ανάπτυξη εις βάθος και πολύπλευρων σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την ΕΕ στο προσεχές μέλλον.

Επιπλέον, ο κ. Thoai ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι ο Πρόεδρος του Βιετνάμ, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος και του κράτους του Βιετνάμ και η κυβέρνηση και ο λαός του Βιετνάμ θα επιθυμούσαν να καλωσορίσουν τον ίδιο και τη σύζυγό του σε επίσημη επίσκεψη στη χώρα στο άμεσο μέλλον.

Καταλήγοντας ο νέος Πρέσβης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξέφρασε τις ευχές του για ευημερία και ευτυχία του κυπριακού λαού.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι, παρά την απόσταση που χωρίζει τις δυο χώρες, η Κύπρος και το Βιετνάμ έχουν πολλά κοινά. Ο αγώνας των δυο χωρών για απελευθέρωση, εθνική ανεξαρτησία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είπε, δημιούργησαν δεσμούς φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης.

Πολλές φορές στο παρελθόν, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, και η Κύπρος και το Βιετνάμ βρέθηκαν να υπερασπίζονται αρχές και δικαιώματα, όπως η εθνική κυριαρχία. Συμπλήρωσε ότι σε άλλες περιπτώσεις οι δυο χώρες συνεργάστηκαν ή υποστήριξαν την υποψηφιότητα η μια της άλλης σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς και βήματα, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Παρόλα αυτά, είπε ο Πρόεδρος, υπάρχει η δυνατότητα για στενότερη συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας και του εμπορίου, όπου οι δυο χώρες μπορούν να ενισχύσουν το νομικό πλαίσιο της συνεργασίας τους με αμοιβαία επωφελείς διμερείς Συμφωνίες.

Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε επίσης: «Το Βιετνάμ κατέχει μια ζωτικής σημασίας γεωγραφική θέση στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ασίας και γι’ αυτό είναι καιρός να το μετατρέψουμε σε γη ειρήνης και συνεργασίας, παρά τα πολλά και διάφορα συμφέροντα που υπάρχουν». Από μέρους μας, πρόσθεσε, «εκφράζουμε την ετοιμότητα μας να βοηθήσουμε στην προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά οι λαοί της Ευρώπης και της Ασίας. Η Κύπρος θα προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και με αυτή της την ιδιότητα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι απαλλαγμένοι από τα ξένα κατοχικά στρατεύματα και τον παράνομο εποικισμό και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας. Γι΄ αυτό τον λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

Από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2008, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συνεχώς την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Μέσω της συνεπούς και εποικοδομητικής στάσης μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στοχεύουμε στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης πάνω στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών.

Η βάση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται εντός μιας συμφωνημένης διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει θέμα επιβολής επιδιαιτησίας, μεσολάβησης ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού της Κύπρου σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είναι η δέσμευση σ’ αυτή τη βάση, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις. Όπως έχουμε δηλώσει επανηλειμμένα, περιορισμένος χρόνος απομένει μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη. Ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Green Tree τον Οκτώβριο πρέπει να εφαρμοστούν και προς αυτές η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη και εργάζεται ενεργά. Είναι, ως εκ τούτου, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Είναι υψίστης σημασίας όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία. Οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Άγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν.

Περαιτέρω, δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας δεν είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Είναι λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να λύσουμε το Κυπριακό όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, που είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Σας διαβεβαιώ ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί τόσο από την Τουρκία όσο και τους Τουρκοκύπριους».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:37:20 PM