Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή της Υπουργού Εξωτερικών στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων/Ανάπτυξης της ΕΕ, στις Βρυξέλλες - 14/05/2012


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων/Ανάπτυξης της ΕΕ. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε στις δύο Συνόδους η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.


Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων περιλαμβάνονταν η κατάσταση στο Αφγανιστάν, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς και οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία και συγκεκριμένα στη Λιβύη, τη Συρία και την Αλγερία. Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις με το Μεξικό εν όψει της συνόδου ΕΕ-Μεξικού, οι σχέσεις με την Ουκρανία εν όψει του Συμβουλίου Συνεργασίας με τη χώρα στις 15 Μαΐου και ανασκοπήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας εν όψει της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας στις 3 και 4 Ιουνίου 2012.

Αναφορικά με το Αφγανιστάν, για το οποίο υιοθετήθηκαν Συμπεράσματα, οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και συμφώνησαν τη θέση της ΕΕ κατά τις επικείμενες διεθνείς διασκέψεις – συγκεκριμένα τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στις 20-21 Μαΐου, την υπουργική διάσκεψη στην Καμπούλ στις 14 Ιουνίου και τη διάσκεψη δωρητών στο Τόκιο στις 8 Ιουλίου – που θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία των μεταρρυθμίσεων της χώρας καθώς και τη διεθνή εμπλοκή στο Αφγανιστάν μετά το 2014. Το Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, καλεί τις Αφγανικές Αρχές να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή δημοκρατικών και αμερόληπτων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών και εκφράζει την ετοιμότητα του να συνεχίσει την πολύπλευρη υποστήριξη προς τη χώρα. Ταυτόχρονα, αναμένει από τις Αφγανικές Αρχές να επαναβεβαιώσουν έναντι της διεθνούς κοινότητας τη δέσμευση τους για βελτίωση της πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας.

Σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα στα οποία, μεταξύ άλλων, καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για επίλυση του προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Οι Υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαιώνουν την υποστήριξη τους προς τη λύση των δύο κρατών, απευθύνουν έκκληση να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική μιας τέτοιας λύσης και τονίζουν ότι οι συνεχιζόμενες αλλαγές στον Αραβικό κόσμο κάνουν τη ανάγκη για πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία ακόμη πιο επιτακτική. Διαπιστώνουν, επίσης, ότι οι εξελίξεις επί του εδάφους και ιδιαίτερα η δραστηριότητα εποικισμού θέτει σε κίνδυνο μια ενδεχόμενη λύση δύο κρατών αλλά και τη βιωσιμότητα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Σε παρέμβαση της η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι ιστορικές αλλαγές στον Αραβικό κόσμο καταδεικνύουν πόσο σημαντική είναι μια πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία, το συντομότερο δυνατόν. Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίτευξης της λύσης των δύο κρατών, εκτός μέσω διαπραγματεύσεων. Χαιρέτισε την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Πρωθυπουργού του Ισραήλ και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και την κοινή δήλωση που εκδόθηκε και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η κα Υπουργός καταδίκασε τον παράνομο εποικισμό και τις παράνομες εξώσεις και κατεδαφίσεις οικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Μετά από παρέμβαση της Κύπρου, στα Συμπεράσματα συμπεριελήφθηκε αναφορά με την οποία χαιρετίζεται η κοινή δήλωση Ισραήλ-Παλαιστινίων.

Στα Συμπεράσματα για τη Συρία, το Συμβούλιο, μεταξύ άλλων, καλεί τις Συριακές Αρχές να συμμορφωθούν πλήρως με το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, και να διασφαλίσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική και πλήρη ανάπτυξη της ομάδας παρατηρητών του ΟΗΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει ότι ο τερματισμός της βίας, από όλα τα μέρη, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, κύριος στόχος του οποίου είναι ο ειρηνικός, χωρίς αποκλεισμούς διάλογος που θα οδηγήσει σε μια πολιτική λύση, η οποία θα εκπληρώνει όλες τις δημοκρατικές απαιτήσεις του Συριακού λαού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου.

Σε παρέμβαση της η Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, εξέφρασε ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία στη χώρα. Τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Στην αντίθετη περίπτωση, είπε, η κλιμάκωση της κρίσης θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τη Συρία, όσο και για την περιοχή γενικότερα, κάνοντας ειδική μνεία στον Λίβανο. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ειρηνική επίλυση στην κρίση και εξέφρασε υποστήριξη στις πολιτικές προσπάθειες του Κόφι Ανάν, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της συνέχισης των διαβουλεύσεων με τη Ρωσία και την Κίνα. Ανέφερε επίσης ότι εάν και όταν χρειαστεί, η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει ιατρική βοήθεια στα μέλη της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία.

Στη συζήτηση για την κατάσταση στη Λιβύη, μεταξύ άλλων, εκφράστηκε έντονη ανησυχία για τα θέματα ασφάλειας και την ύπαρξη οπλισμένων παραστρατιωτικών ομάδων οι οποίες δρουν ανενόχλητες σε ολόκληρη τη χώρα. Συζητήθηκε, επίσης, η ενδεχόμενη αποστολή ομάδας παρατηρητών στις εκλογές για τη Συνταγματική Συνέλευση, οι οποίες προγραμματίστηκαν να διεξαχθούν στις 19 Ιουνίου 2012. Η δρ Κοζάκου-Μαρκουλλή ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους της για την πρόσφατη επίσκεψη της στη χώρα μαζί με άλλους Κύπριους Υπουργούς. Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιτόπου παρουσία και παροχή αρωγής στη Λιβύη με στόχο τη δημιουργία δημοκρατικών και αποτελεσματικών κρατικών θεσμών. Επιτυχία στη Λιβύη θα επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις σε άλλες γειτονικές χώρες, είπε.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις με στόχο την επίτευξη κοινής γραμμής σε σχέση με την Ουκρανία. Συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα υπογραφής της Συμφωνίας Σύνδεσης με τη χώρα, υπό το φως των εξελίξεων στην υπόθεση Τιμοσένκο και η ανάγκη διασφάλισης της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στη συζήτηση για τις σχέσεις με τη Ρωσία εν όψει της συνόδου ΕΕ-Ρωσίας, η οποία συμπίπτει με την ανάληψη της Προεδρίας και Πρωθυπουργίας από Πούτιν και Μεντβέντεφ αντίστοιχα, έγινε μια σφαιρική εξέταση της στρατηγικής σχέσης με τη χώρα και καταγράφηκαν προοπτικές ενίσχυσης της.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, η Αναπτυξιακή Πολιτική και οι στόχοι της Αναπτυξιακής Βοήθειας της ΕΕ, η δημοσιονομική στήριξη των αναπτυσσομένων χωρών και ο συντονισμός των ενεργειών της ΕΕ και των κρατών μελών σε σχέση με βοήθεια προς τη Βιρμανία/Μυανμάρ.

Στα Συμπεράσματα για την Αναπτυξιακή Πολιτική, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η σημασία μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής αναπτυξιακής πολιτικής της Ένωσης, η οποία να προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη χρηστή διοίκηση. Σε σχέση με την Αναπτυξιακή Βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες επιβεβαιώθηκε ο στόχος της αύξησης της σε 0,7% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, και υπογραμμίστηκε ότι η παροχή της βοήθειας αυτής συνδέεται με την προσήλωση των χωρών αυτών στις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:39:25 PM