Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας - 03/07/2015


Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας κ. Harlem Désir είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του κ. Désir στην Κύπρο.


Ο κ. Κασουλίδης είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Γάλλο Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι κ.κ. Κασουλίδης και Désir προέβηκαν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Καλωσορίζοντας τον κ. Désir, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την επίσκεψή του πολύ σημαντική, καθότι «φανερώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Γαλλία στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Όπως ξέρετε, ανέφερε ο κ. Υπουργός, η Γαλλία, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είχε πάντοτε μια σταθερή, εποικοδομητική στάση, όταν διάφορες πτυχές του Κυπριακού συζητούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της ΕΕ, η Κύπρος είναι το κράτος μέλος που βρίσκεται πλησιέστερα στη Γαλλία, στα περισσότερα θέματα που συζητούνται.

Μέσω του Med Group, έχουμε την ευχέρεια να ανταλλάσουμε απόψεις με τις άλλες μεσογειακές χώρες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Όσον αφορά την Ουκρανία, εμείς συγχαίρουμε την Γαλλία, γιατί εκεί γεννήθηκε το Σχήμα της Νορμανδίας μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσίας, το οποίο έχει καταλήξει στη Συμφωνία του Μινσκ, η εφαρμογή της οποίας αποτελεί τη μόνη ελπίδα για να τερματιστεί μια διένεξη που μας ταλαιπώρησε όλους.

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης, χαιρετίζουμε την κατανόηση της Γαλλίας στα ανθρωπιστικά θέματα που εξετάζει η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών για την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν την Κύπρο.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβουμε και να εκφράσουμε την έντονη καταδίκη μας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος, η πρόσφατη στην περιοχή της Ιζέλ. Συμφωνούμε πλήρως στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Υπενθυμίζω, μεταξύ άλλων, ότι η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία έχει την άδειά μας να χρησιμοποιεί τη Βάση ‘Ανδρέας Παπανδρέου για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ISIS.

Ανταλλάξαμε απόψεις για όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας. Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στη γαλλική πρόταση για εθελοντική μη χρησιμοποίηση του δικαιώματος του βέτο από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όταν πρόκειται για θέματα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και ανθρωπιστικών θεμάτων.

Τέλος, εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην Γαλλία, για μια επιτυχημένη διάσκεψη για το κλίμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Όλοι ζούμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα η ανθρωπότητα να λάβει σοβαρές αποφάσεις. Υπενθυμίζω ότι αυτή η προσπάθεια τυγχάνει και της στήριξη της Εγκυκλίου του Πάπα Φραγκίσκου που συντάχθηκε με τη συμβολή εκπροσώπου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου των Ορθοδόξων».

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Désir ευχαρίστησε τον Κύπριο Υπουργό για την υποδοχή και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε. Υπογράμμισε, επίσης, τις στενές σχέσεις των δύο χωρών σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ο Γάλλος Υφυπουργός σημείωσε ότι η σημερινή επίσκεψή του στην Κύπρο πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για το νησί, λόγω της επανέναρξης των συνομιλιών. «Θα ήθελα να επαναλάβω τη στήριξη της Γαλλίας σε αυτήν την προσπάθεια. Γνωρίζουμε ότι μια λύση για το πρόβλημα χρειάζεται παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, όμως η λύση του προβλήματος και η επανένωση του νησιού θα επιφέρει σταθερότητα, ασφάλεια και πρόοδο προς το συμφέρον των δύο κοινοτήτων, της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε. Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι συνεχάρη τους δύο ηγέτες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επεσήμανε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, με χαρακτήρα σύγχρονης ομοσπονδίας, η οποία θα διασφαλίζει την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

«Οι συνομιλίες που είχα σήμερα, τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών, έδειξαν πόσο ισχυρές είναι οι σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και τη θέλησή μας να συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειες για επίλυση διαφόρων θεμάτων», είπε ο κ. Désir. Ευχαρίστησε, επίσης, την Κυπριακή Δημοκρατία για την αλληλεγγύη μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν το Παρίσι και τόνισε τη μεγάλης στρατηγικής σημασίας συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που περιλαμβάνει τη άδεια χρήσης από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία της Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου».

Σε σχέση με άλλα διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ο Γάλλος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σημείωσε ότι αντηλλάγησαν απόψεις για την Ουκρανία, την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, «ένα θέμα το οποίο μας ανησυχεί παρά πολύ». Ο κ. Désir σημείωσε ότι είναι κατανοητές οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. «Κοινή μας θέση είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι μέλος της Ευρωζώνης», τόνισε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει με καθαρό μυαλό και θα λάβει μια σωστή απόφαση.

Κληθείς να αναφέρει τη θέση της Γαλλίας στην απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και ερωτηθείς εάν ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα σημαίνει επιστροφή της χώρας στη δραχμή, ο κ. Désir είπε ότι το δημοψήφισμα ήταν απόφαση που πάρθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ελληνική Κυβέρνηση. «Η Γαλλία δεν άσκησε καμία κριτική σε αυτήν την απόφαση, διότι είναι μια δημοκρατική διαδικασία που μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε χώρα», είπε. Συμπλήρωσε ότι «εκείνο που μας λυπεί πραγματικά είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση μονομερώς έθεσε τέρμα στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα βοηθούσαν την Ελλάδα στη διαδικασία της μεταρρύθμισης και θα κατέληγαν σε συμφωνία. Στη συμφωνία που θα καταλήγαμε μέσω των διαπραγματεύσεων, θα περιλαμβανόταν η παροχή €35 δις στην Ελλάδα για επενδύσεις. Και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμείς είχαμε στηρίξει αυτήν την απόφαση, η οποία θα συνεχιζόταν με τη διαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας». Πρέπει η ψήφος του ελληνικού λαού να είναι χρήσιμη για το μέλλον της Ελλάδας, είπε ο κ. Désir, προσθέτοντας ότι η απόφαση του ελληνικού λαού πρέπει να είναι υποβοηθητική, ώστε οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί να συνεχιστούν για το καλό του ελληνικού λαού.

«Έχουμε όμως την υποχρέωση να πούμε την αλήθεια· και η αλήθεια είναι ότι αν υπερνικήσει το ‘όχι’, τότε θα μπούμε σε μια άγνωστη ζώνη, διότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει άρνηση και όχι θέληση για εξεύρεση συμφωνίας. Φυσικά, δεν εναπόκειται στη Γαλλική Κυβέρνηση να αποφασίσει και να ασκήσει κριτική, εναπόκειται στον ελληνικό λαό. Πρέπει όμως η απόφαση και η ψηφοφορία να γίνει με καθαρό μυαλό και έχοντας επίγνωση των συνεπειών σε περίπτωση που ψηφίσουν ‘όχι’.

Η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αυτό προϋποθέτει μια συμφωνία με τις χώρες της Ευρωζώνης. Από τη μια, πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του ελληνικού λαού και από την άλλη, πρέπει να σεβαστούμε τους κανονισμούς των άλλων χωρών μελών της Ευρωζώνης. Η Γαλλία εξ αρχής θέλει να βοηθήσει, ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση», κατέληξε.

Σε ερώτηση εάν ο γαλλο-γερμανικός μηχανισμός έχει καταλήξει να είναι μόνο γερμανικός για το ζήτημα του δημοψηφίσματος, ο Γάλλος Υφυπουργός ανέφερε ότι «με τη Γερμανική Κυβέρνηση έχουμε τους ίδιους στόχους: Να βοηθήσουμε, ώστε να εξευρεθεί μια συμφωνία. Η Καγκελάριος Μέρκελ είπε ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Αυτό το οποίο η Γαλλία, η Γερμανία και η Κύπρος επιθυμούν, είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να παραιτηθεί σε περίπτωση που ελληνικός λαός ψηφίσει ‘ναι’, ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκός Υποθέσεων υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι εκλελεγμένη από τον λαό και η ΕΕ διαπραγματεύεται πάντοτε με τους αντιπροσώπους που επιλέγει ο λαός μετά από δημοκρατικές διαδικασίες. «Εκείνο που μας απασχολεί, είναι να παρθεί μια απόφαση που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα», είπε ο κ. Désir.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:56:50 PM